OSUMNJIČENA ZA SKRNAVLJENJE IKONA U VRANJU NIJE SE POJAVILA NA SASLUŠANJU: Došle joj ćerka i advokatica, a evo zašto nije ONA
Foto: Kurir/T.S.

naloženo psihijatrijsko veštačenje

OSUMNJIČENA ZA SKRNAVLJENJE IKONA U VRANJU NIJE SE POJAVILA NA SASLUŠANJU: Došle joj ćerka i advokatica, a evo zašto nije ONA

Crna Hronika -

Žena osumnjičena da je početkom juna skrnavila ikone u Hramu svete Trojice u Vranju nije se odazvala pozivu za saslušanje u Osnovnom javnom tužilaštvu u tom gradu, koje je bilo zakazano za danas, ali su se odazvale njena ćerka i advokatica, potvrđeno je Kuriru u OJT.

One su prenele Tužilaštvu da se osumnjičenja ne oseća dobro i da je u više navrata imala zdravstvene probleme zbog kojih je bila na lečenju.

Zbog svega toga Tužilaštvo je naložilo neuropsihijatrijsko veštačenje osumnjičene radi procene da li može da učestvuje u krivičnom postupku koji se vodi protiv nje.

ikone, Vranje
foto: Kurir/T.S.

"Tužilaštvo će naložiti neuropsihijatrijsko veštačenje radi utvrđivanja psihičkog stanja osumnjičene za dalji tok krivičnog postupka", izjavio je za Kurir Miodrag Stojanović, portparol OJT u Vranju.

Podsećamo da je osoba koja je skrnavila ikone u Hramu svete Trojice identifikovana i njoj je upućen poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog za 18. jul, u redovnom postupku zbog krivičnog dela uništenje i oštećenje tuđe stvari, koje se goni po službenoj dužnosti, kako je ranije potvrđeno Kuriru u OJT u Vranju.

Nezapamćeni vandalizam u gradskoj crkvi u Vranju dogodio se početkom juna, kada su oskrnaviljeni glavni ikonostas i još 20 ikona. U izjavi za Kurir protonamesnik Vedran Kostić, ekonom manastira Svetog Nikole u Vranju, rekao je:

"Ikone su od izuzetnog značaja nacionalno su blago, pod zaštitom su države. Načinjena je neprocenjiva šteta kako u kulturnom tako i u verskom dobru ovoga kraja".

Tužilaštvo i policija izvršili su uviđaj.

U Sabornom hramu svete Trojice koji se nalazi u centru Vranja crvenom bojom oskrnavljeni su glavni ikonostas i još 20 ikona pored, koje su se nalazile u crkvi. Ikone su oskrnavljene u predelu lica i oko očiju.

Miodrag Stojanović, portparol Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju, potvrdio je tada za Kurir da je Tužilaštvo naložilo da se izuzmu video snimci sigurnosnih kamera koje se nalaze u crkvi. Takođe je naloženo da se fotografiše lice mesta da se napravi dokumentacija i da se krene u pravcu pronalaženja NN učinioca ovog krivičnog dela, uništenje i oštećenje tuđe stvari koje se goni po službenoj dužnosti

Saopštenjem za javnost tada se oglasila i Eparhija vranjska.

"Dana 02.06.2022. godine, u Sabornom hramu svete Trojice u Vranju primećeno je skrnavljenje i oštećenje ikona i ikonostasa, a pored njih i ostalih ikona u crkvi, paraklisu i krstionici (ukupno 20 ikona). Nepoznata osoba oštetila je ikone crvenom bojom, kojom su obojene uglavnom oči svetitelja.

Dana 03.06.2022. godine obaveštena je Policijska uprava u Vranju, nakon čega je izvršen uviđaj u Hramu Svete Trojice. Sačinjen je zapisnik i dokumentovano skrnavljenje ikona fotografijama.

O slučaju je policija obavestila Osnovno javno tužilaštvo.

Ikonostas u Sabornom hramu datira iz druge polovine 19. veka i delo su Diče Zografa. Ikone sa ikonostasa su dva puta izlagane, prvo 2001. godine u galeriji Matice Srpske, a 2002. godine na Sorboni (Francuska).

Ikone su remek delo pomenutog Diče Zografa i predstavljaju versko i kulturno blago Pčinjskog okruga.

Eparhija izražava veliko žaljenje zbog čina vandalizma i uništavanje svetinja predstavlja nenadoknadivu štetu, ne samo za crkvu, već i grad i državu, navedeno je u saopštenju Eparhije vranjske".

Kurir.rs/T.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja