OTKRIVENO KO JE SKRNAVIO IKONE U VRANJU: Misteriozna žena pozvana na saslušanje u tužilaštvo
Foto: Kurir/T.S.

istaraga

OTKRIVENO KO JE SKRNAVIO IKONE U VRANJU: Misteriozna žena pozvana na saslušanje u tužilaštvo

Crna Hronika -

Policija je identifikovala ženu koja je osumnjičena da je skrnavila ikone u Sabornom hramu Svete Trojice u Vranju i protiv nje je podneta krivična prijava Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju zbog sumnje da je počinila krivično delo uništenje i oštećenje tuđe stvari, potvrđeno je Kuriru u tužilaštvu.

Kamere pomogle

- Osumnjičena je identifikovana zahvaljujući snimcima s kamera. Ona je dobila poziv i danas će biti saslušana u tužilaštvu, posle čega će se znati koja joj je bila namera kada je farbom oskrnavila ikone, kao i da li je ona eventualno pripadnica neke sekte - objašnjava naš izvor iz istrage.

Nezapamćen vandalizam u gradskoj crkvi dogodio se 2. juna, kada su oskrnavljeni glavni ikonostas i još 20 ikona. U izjavi za Kurir protonamesnik Vedran Kostić, ekonom manastira Svetog Nikole u Vranju, tada je rekao da ovakav slučaj do sada nije zabeležen u toj svetinji.

Oskrnavljene ikone:

1 / 6 Foto: Kurir/T.S.

- Ikone su od izuzetnog značaja, nacionalno su blago, pod zaštitom su države. Načinjena je neprocenjiva šteta kako u kulturnom, tako i u verskom dobru ovoga kraja - kazao je protonamesnik.

Tužilaštvo i policija izvršili su uviđaj nakon što su u hramu zatečene uništene ikone i konstatovano je da je nepoznata osoba crvenom bojom namazala oči svetaca, ruke koje blagosiljaju, kao i Gospodnje i Bogordičine ikone.

Versko i kulturno blago

Ikonostas je iz druge polovine 19. veka

Iz Eparhije vranjske naveli su da ikonostas u Sabornom hramu datira iz druge polovine 19. veka i delo je Diče Zografa. Ikone sa ikonostasa su dva puta izlagane, prvo 2001. godine u galeriji Matice Srpske, a 2002. godine na Sorboni (Francuska). Ikone su remek-delo pomenutog Diče Zografa i predstavljaju versko i kulturno blago Pčinjskog okruga.

- Eparhija izražava veliko žaljenje zbog čina vandalizma i uništavanje svetinja predstavlja nenadoknadivu štetu, ne samo za crkvu već i za grad i državu - navedeno je u saopštenju Eparhije vranjske.

Miodrag Stojanović, portparol Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju, potvrdio je tada za Kurir da je tužilaštvo naložilo da se uzmu video-snimci sigurnosnih kamera koje se nalaze u crkvi. Takođe je bilo naloženo i da se fotografiše mesto incidenta, da se napravi dokumentacija i da se krene u pravcu pronalaženja N. N. počinioca ovog krivičnog dela, koje se goni po službenoj dužnosti.

Sekta ili narkomani

Sektolog Dimitrije Pastuović ranije je za Kurir rekao "da se zna ko ima crvene oči - demoni, te da je ovo satanistički čin".

- Nije slučajno što su baš crvenom bojili oči svecima. To što su sa Isusovom ikonom uradili je... Ne mogu ni da izgovorim! Ovo je najjači udar na Isusa i obezvređivanje kako njega, tako i celokupnog pravoslavlja - istakao je Pastuović, dok je Željko Injac, verski analitičar, tada rekao "da mu deluje da je ovo narkomanski vandalizam".

- Ovo mi deluje kao čista obest i iživljavanje grupe mladih koji su pod uticajem narkotika. Da je u pitanju bilo kakva sekta, oni bi ostavili neki svoj simbol. Stoga bih ovo pre okarakterisao kao narkomanski ili klinački vandalizam - rekao je Injac za Kurir.

(Kurir.rs - Tatjana Stamenković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track