Najnovije vesti

TROJE PEŠAKA POGINULO NA IDENTIČAN NAČIN: Apel MUP posle nekoliko tragedija u Srbiji!
Foto: Printscreen/RTS

saobraćajne nesreće

TROJE PEŠAKA POGINULO NA IDENTIČAN NAČIN: Apel MUP posle nekoliko tragedija u Srbiji!

Crna Hronika -

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na sve pešake da povećaju opreznost i da poštuju saobraćajne propise, kako bi, uz sve mere koje sprovodi policija, doprineli očuvanju svoje bezbednosti i bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju.

U prethodna dva dana, u saobraćajnim nezgodama u Republici Srbiji poginula su troje pešaka.

U utorak, 19. jula oko 08.00 časova, u Ulici radničkog bataljona u Užicu, poginula je žena starosti 79 godina, dok su u sredu, oko 21.00 čas, u Ulici kraljevačkog bataljona u Kragujevcu, u razmaku od svega 20 minuta, poginuli, žena starosti 67 godina i muškarac starosti 58 godina.

Dve, od pomenute tri, nezgode dogodile su se prilikom prelaska kolovoza van obeleženog pešačkog prelaza.

Napominjemo da je Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisano da su pešaci dužni da kolovoz prelaze tek nakon što se uvere da to mogu da učine na bezbedan način. S druge strane, istim zakonom propisano je da su vozači dužni da obrate pažnju na pešake koji se nalaze na kolovozu ili iskazuju nameru da će stupiti na kolovoz.

Pešaci godinama unazad predstavljaju jednu od najugroženijih kategorija učesnika u saobraćaju u Republici Srbiji, imajući u vidu da oko četvrtinu od ukupnog broja Poginulih lica čine upravo pešaci. Od početka ove godine, u saobraćajnim nezgodama poginula su 63 pešaka, od kojih su četvoro bila deca.

Uprava saobraćajne policije u kontroli saobraćaja konstantno sprovodi mere u cilju očuvanja bezbednosti pešaka, kao što je merenje brzine u zonama pešačkih prelaza. Međutim, skrećemo pažnju i na istraživanja Agencije za bezbednost saobraćaja koja ukazuju da veliki procenat pešaka svesno prelazi kolovoz van pešačkog prelaza, čime i sebe i druge učesnike u saobraćaju dovodi u opasnost.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track