JELICU UBIO SA 26 UBODA NOŽEM I 8 UDARACA ČEKIĆEM: Grahovcu povećana kazna, evo koliko će provesti na robiji zbog 760 evra
Foto: Vladimir Sporčić

slučaj koji je potresao srbiju

JELICU UBIO SA 26 UBODA NOŽEM I 8 UDARACA ČEKIĆEM: Grahovcu povećana kazna, evo koliko će provesti na robiji zbog 760 evra

Crna Hronika -

Ikonopiscu Vladanu Grahovcu (27) iz Raške povećana je zatvorska kazna sa 30 na 35 godina zbog ubistva iz koristoljublja Jelice Tatarovski (82) iz Niša.

Ovu odluku doneo je Apelacioni sud u Nišu koji je nakon odlučivanja po žalbama preinačio presudu Višeg suda u Nišu.

Grahovac će robijati 35 godina za ubistvo počinjeno zbog 760 evra.

Brutalno ubistvo koje je šokiralo Srbiju odigralo se u noći između 31. avgusta i 1. septembra 2019. godine u NIšu gde je Grahovac sa 26 uboda nožem i osam udaraca čekićem brutalno usmrtio staricu u njenom stanu zgradi na Bulevaru dr Zorana Đinđića. On je nesrećnu ženu poznavao jer je živeo u toj zgradi dok je studirao stomatologiju a potom je pobegao za Beograd gde je i uhapšen nekoliko dana kasnije.

Vladan Grahovac
Vladan Grahovacfoto: Privatna Arhiva

Grahovac nije sporio zločin, naglasivši da “forenzičke dokaze ne može da ospori”, ali se branio da se navodno ničega ne seća jer je kobnog dana uzeo drogu „dži“ i alkohol. On je pred sudom negirao i da je od starice uzeo bilo kakav novac i objasnio da su 760 evra koji su pronađeni kod njega zarađeni protituisanjem, prodajom slika i radom na građevini!?

- Ugledni ljudi sa kojima sam bio u vezi, lekari, arhitekte i drugi, bili su spremni da učine sve da bi bili sa mnom tako da su me snabdevali drogom u dovoljnim količinama. Sve što se desilo je emicionalni duh prošlosti, zbog pokušaja suicida koji mi nisu išli od ruke, batinanja i silovanja u periodu kad sam bio dečak, zbog čega je sve moralo negde da se ispolji - rekao je on.

Braneći se pred sudom, on je ispričao da ga je u mladosti otac brutalno prebijao, a njegov prijatelj i silovao kada je imao pet godina te da se zbog trauma se odao alkoholu, drogama i prostituciji. Kada je saznao da je HIV pozitivan krenuo je u Niš da se vidi sa bivšim partnerom i drugaricom ali su ga obili, pa se napio i navodno uzeo drogu „dži“ koja izaziva agresiju. Zbog toga je, hteo je da skoči sa solitera, ali je onda izgubio pamćenje, a sledeće čega tvrdi da se seća je da je u autobusu ka Beogradu sa zamotanom rukom…

Vladan Grahovac, Jelica Tatarovski
foto: Kurir

"Jedina kazna za mene je eutanazija"

U završnom obraćanju pred sudom u martu ove godine Grahovac se izvinjavao za zločin tvrdeći da je bio neuračunljiv.

- Izvinjavam se celoj Srbiji za zločin koji nisam učinio u uračunljivom stanju, molim oštećene da mi oproste. Nisam svirepa ličnost. Najviše se plašim kazne Božije. Naslikao sam Isusa Hrista na platnu kao molitvu i traženje oproštaja za ubistvo Jelice Tatarovski. Mrzim svoje bivstvovanje i zato mislim da je eutanazija prava kazna za mene", rekao je Grahovac u završnoj reči.

"Postupao racionalno"

No, tužilaštvo nije imalo dilemu jer je, kako su istakli, sve radnje preduzimao racionalno.

- On je sračunato došao iz Raške u Niš kod Jelice Taratovski koju je poznavao i za koju je znao da ima novca od penzije koju je nasledila od supruga. Sve radnje je preduzimao racionalno, kupio je nož koji je nađen na licu mesta, imao je i čekić. Iskoristio je poverenje starice da uđe u stan, napao je, lišio života, izvršio premetačinu na mestima gde je pretpostavio da ima novca pošto je znao da čuva pare po novčanicima. Pojedini novčanici nisu ni nađeni, a pojedini su nađeni pored samog tela. Svesno i svrsishodno se ponašao i nakon toga. Uklanjao je tragove, vraćao se u stan, izbegavao kamere i krio lice, racionalno otišao u KC Niš na pregled jer se posekao, a onda za Beograd. Sve ukazuje da je znao šta radi - obrazložio je ranijezavršnoj reči zamenik VJT Andrija Ivić.

Jelica Tatarovski
Jelica Tatarovskifoto: Kurir.rs/M.S.

Odbrana tražila lečenje a ne zatvor

Branilac Grahovca advokat Jelena Arsićeva je u završnoj reči je istakla, pak, da Grahovac nije bio uračunljiv kobne noći te da ubistvo nije počinio iz koristoljublja, pa je zatražila novo veštačenje i njegovo upućivanje na lečenje u psihijatrijsku ustanovu umesto u zatvor

Pokušao da skoči sa stepeništa suda

Suđenje Grahovcu pratile su odvijalo se u jednom trenutku pod velikom napetošću, budući da je optuženi u februaru 2021. godine, po izlasku iz sudnice, pokušao da se baci sa stepeništa na trećem spratu zgrade Višeg suda u Nišu, ali su ga sprečili zatvorski stražari. Grahovac je u sudnicu Višeg suda u Nišu dovođen sa lisicama i na rukama i na nogama, u pratnji straže, a toga dana, u hodniku suda, kada su krenuli ka stepeništu, on se neočekivano nagnuo preko gelendera, ali su ga dvojica stražara uhvatila za noge i zadržala, a potom i vratili na stepenište.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track