EVO ŠTA SU KLJUČNI DOKAZI PROTIV BELIVUKOVOG KLANA, A NIJE SKAJ! Tužilaštvo smatra da ima dovoljno dokaza za jezive zločine
Foto: MUP Srbije, Dado Đilas

suđenje decenije

EVO ŠTA SU KLJUČNI DOKAZI PROTIV BELIVUKOVOG KLANA, A NIJE SKAJ! Tužilaštvo smatra da ima dovoljno dokaza za jezive zločine

Crna Hronika -

U slučaju Veljka Belivuka i Marka Miljkovića tužilaštvo ima dovoljno drugih dokaza i bez komunikacije pribavljene iz Francuske

Sudsko veće koje sudi Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i ostalim pripadnicima kriminalnog klana koji se tereti za sedam ubistava u Srbiji, silovanje, trgovinu drogom i držanje oružja, trebalo bi tokom naredne nedelje da saopšti koji će dokazi biti izvođeni tokom postupka.

Na pripremnom ročištu, podsetimo, tužilaštvo i odbrana najviše su se sporili o komunikaciji i fotografijama pribavljenim iz Francuske, ali i iskazima trojice svedoka-saradnika.

Veljko Belivuk, Marko Miljković, govornica
foto: Privatna Arhiva

Međunarodna pravna pomoć

- Tužilaštvo je predložilo da se presretnuta Skaj komunikacija izvede kao dokaz koji je dobijen putem međunarodne pravne pomoći, navodeći da je ona pribavljena na zakonit način. Međutim, advokati odbrane, kao i sami optuženi, tvrdili su da je ovaj dokaz nezakonit i da ne može da bude korišćen tokom suđenja, kao i da evropski sudovi već odbacuju ovaj dokaz. Okrivljeni su čak otišli i korak dalje tvrdeći da su fotografije foto-montaža, a Belivuk se sudiji obratio rečima da "ako Skaj prođe, i ona može jednog dana da se nađe na optuženičkoj klupi" - podseća sagovornik Kurira i objašnjava da u ovom predmetu još uvek nije doneta odluka o tome da li će Skaj biti korišćen kao dokaz.

Slučaj iz Italije

Nije prihvaćen na sudu

Skaj komunikaciju kao dokaz protiv kriminalnih grupa neki sudovi u Evropi odlučili su da odbace.

- Sudovi u Holandiji, Belgiji i Italiji poslednjih meseci su zamrzli sudske postupke, ili čak odbacili optužnice u kojima je tužilaštvo kao dokaz predložilo Skaj komunikaciju. Najsvežiji primer je slučaj koji je nedavno odbačen pred sudom u Italiji. Naime, italijanski Vrhovni sud zauzeo je stav da ova komunikacija ne može da se koristi na suđenju i da je ovaj dokument zapravo razmena informacija između policija različitih zemalja, zbog čega nemaju dokaznu snagu. To praktično znači da evropski sudovi Skaj komunikaciju tretiraju kao operativni podatak, koji je za cilj imao da usmeri istragu u pravcu prikupljanja dokaza, što se u slučaju Belivuk i dogodilo - objašnjava sagovornik Kurira i dodaje:

- U ovom predmetu ključni su iskazi svedoka-saradnika i čak i da Skaj padne i u Srbiji, nema opasnosti da bi se sudski postupak obustavio zbog nedostatka dokaza.

skaj, skaj aplikacija
foto: Shutterstock, Printscreen/Twitter

Podsetimo, preko Skaja, aplikacije za koju su kriminalci verovali da je zaštićena i da niko ne može da je prati ili prisluškuje, Belivuk i Miljković su ostalim članovima grupe davali instrukcije, organizovali brutalne likvidacije i razmenjivali fotografije mučenja i kasapljenja žrtava u kući strave u Ritopeku. Na pojedinim fotografijama sa Skaja koje su dospele u javnost vidi se kako nasmejani poziraju pored krvavih žrtava.

- U suštini, praktično osim jedne nepravosnažne sudske presude, inspektoru Božidaru Stoliću, koji je osuđen zbog saradnje s Belivukovim klanom, u kojoj je sud prihvatio Skaj kao validan dokaz, sudska praksa o tom dokazu ne postoji. Međutim, treba naglasiti da u slučaju Belivuk Skaj i nije ključni dokaz.

Najvažniji dokaz u tom predmetu su iskazi svedoka-saradnika, i čak i da sud odbaci Skaj, njihova priznanja uz ostale materijalne dokaze mogla bi da budu dovoljna za presudu - otkriva naš sagovornik upoznat sa slučajem i dodaje:

Do detalja opisali sve

- Upravo na osnovu komunikacije sa Skaja koja je dostavljena Srbiji prikupljeni su svi drugi dokazi i ona je za to bila od velikog značaja. Tužilaštvo ima iskaze čak tri svedoka-saradnika, koji su do detalja opisali otmice, mučenja, ubistva, ali i način na koji su optuženi probali da se reše dokaza u slučaju sedam ubistava. Osim toga, tu su iskazi i drugih svedoka, zatim brojni materijalni i DNK tragovi, ali i fotografije i razgovori koje su pribavile naše bezbednosne službe na terenu - otkriva izvor Kurira i zaključuje:

- Sa Skajem ili bez Skaja, tužilaštvo ima dovoljno dokaza.

Kurir.rs/ Ekipa Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja