KRSTIO MU DECU, A ON NAMESTIO DA GA UBIJU U RITOPEKU: Navijača Zvezde skinuli golog, pa mu Belivuk sekirom odsekao glavu
Foto: Privatna Arhiva

strava i užas

KRSTIO MU DECU, A ON NAMESTIO DA GA UBIJU U RITOPEKU: Navijača Zvezde skinuli golog, pa mu Belivuk sekirom odsekao glavu

Crna Hronika -

Zdravko Radojević iz Koteža, navijač Crvene zvezde, otet je i ubijen u ritopečkoj klanici u periodu od 30. oktobra do 10. novembra pre dve godine. On je likvidiran zbog prekriženog murala i poruke "Zdravko, pi*ko je*emo ti sve", ali i zbog izdaje svog kuma.

Veljko Belivuk, Marko Miljković, Marko Budimir, Nemanja Lakićević, Vlada Draganić, Bojan Hrvatin, Nebojša Janković, Nemanja Đurić, Dejan Tešić, Miloš Budmir i Srđan Lalić, prema navodima optužnice, pratili su, organizovali i realizovali likvidaciju Radojevića.

Prema optužnici, sve je počelo 30. oktobra kada je za sada nepoznata osoba Belivuku i Miljkoviću poslala fotografiju murala na kom piše: "Zdravko, pi*ko je*emo ti sve".

Nakon toga je u čet grupu u kojoj je bilo nekoliko osoba stigao i set fotografija na kojima se vide poruke između Radojevića i nepoznate osobe iz kojih se moglo zaključiti da Radojević preti smrću grupi Veljka Belivuka.

Na aplikaciji "Skaj" Radojević je svom prijatelju poslao poruku u kojoj ga je pitao šta radi, a potom mu mu se poverio da on "nije nikako" i da su mu opet išarali mural ubijenog brata i poručio: "Brate pobiću ih javno sve".

Zdravko Radojević
Zdravko Radojevićfoto: Privatna Arhiva

"Ubiću svinju javno"

Radojević je očigledno bio očajan, ogorčen i besan zbog prežvrljanog grafita njegovog pokojnog brata. "Prijatelja" je pitao da li može da mu pomogne da "pobije go*na".

"Ma brate oni mene mrze, pa mrze. Očima ne mogu da me vide. To je ona svinja debela uradila (Belivuk). Ubiću svinju javno", stoji u poruci.

"Prijatelj" je Zdravka odao i sve poruke pokazao Marku Miljkoviću. Danima nakon toga, kako se navodi u optužnici, ista osoba je Miljkoviću poslala fotografije Zdravka Radojevića, kao i "mercedesa" koji vozi. Jedan od braće Budimir, inače Radojevićev kum kojem je navijač Zvezde krstio decu, dostavio je klanu fotografije gde živi Radojević. Ubrzo nakon toga isplanirali su da ga prate, a potom i kidnapuju.

Prvo su Dragan Mitrović i braća Budimir u više navrata osmatrali mesto boravka, putnička vozila koja poseduje, pratili kretanje i kontakte Radojevića. Potom je Nemanja Lakićević, koristeći poverenje koje je Radojević imao prema njemu, rekao mu da misli da mu je ugrožena bezbednost i tim povodom mu dao na korišćenje svoje vozilo "folksvagen pasat". O tome je odmah obavešten Mijković koji je dobio sliku pomenutog automobila kako bi lakše mogli da prate navijača.

Marko Miljković, Veljko Belivuk, Specijalni Sud, Suđenje
foto: Nenad Kostić, MUP RS

Miljković se potom predstavljao kao prodavac oružja i tako namamio Radojevića da dođe do parking mesta poznatog beogradskog prevoznika u pravcu za Niš. Radojević je došao na dogovoreno mesto da bi kupio oružje, a tada ga je dočekao Nebojša Janković.

Radojević je zatim iz "pasata" prešao u "reno megan senik". Janković mu je rekao da idu na mesto gde je oružje i krenuli su ka Nišu. Iza su u kolima išli Hrvatin i Marko Budimir, a u drugom automobilu bio je Nemanja Đurić.

Batinama tražili šifru za "Skaj"

Prvo su vozilima blokirali uključenje na auto-put u pravcu u kojem su se uputili sa Radojevićem, kako bi bili sigurni da ih niko ne prati.

Žrtvu su dovezli u Ritopek u kojem su već bile spremne "lisice", traka za vezivanje, rukavice, čizme, radna odela koja su nošena prilikom ubistava, sredstva za čišćenje. U tajnoj prostoriji u klanici Radojevića su već čekali Belivuk, Miljković, Budimir, Lalić i Draganić.

Odmah su ga "zaskočili" i počeli da tuku i da mu traže šifru sa njegovog "Skaja", kako bi videli sa kim je u kontaktu. Potom su ga slikali, a pre toga mu dali pištolj da napuni kako bi ostavio tragove na njemu, a zatim su tim istim pištoljem, oko 18 časova, ispalili par metaka na kuću Marka Budmira, kako bi prikrili ubistvo Radojevića.

Kuća strave u Ritopeku
Kuća strave u Ritopekufoto: Ana Paunković

Njega sa pištoljem i pucnjavu su slali kontaktima sa telefona Zdravka Radojevića i međusobno delili koristeći njegov kriptovani telefon i uveravali njegovu suprugu da je živ i da mora pred vozila nekim osobama i slali slike na kojima su oblepljeni selotejp trakom.

Kada su to obavili, navodno zavarali ubistvo, odveli su Zdravkovića do skrivenog prostora u kući i ubili jer je, kako se navodi, pretio Marku Budmiriu i njegovoj ženi i deci.

Prvo su ga skinuli golog, vezali, položili na stomak, postavili mu dasku ispod glave, pa ga je Belivuk udario sekirom u vrat i odsekao mu glavu nakon čega su Hrvatin, Miloš Budimir, Vlade Draganić, Nebojša Janković i Belivuk isekli na komade, samleli i njegove delove bacali u Dunav.

Umesto "Ljubica" poslali "Maki"

Njegove lične stvari su zapalili, mašinu su oprali hemijskim sredstvima, a "pasat" sklonili. Takođe su prisvojili njegova dva "mercedesa", jedan "rendž rover" i "škodu".

Jedan od optuženih pripadnika klana, koji je odlučio da otkrije sve o zločinima, Bojan Hrvatin, ispričao je da je plan za likvidaciju skovan krajem oktobra 2020. godine i to u Turskoj.

- Zdravko Radojević se deklarisao kao "škaljarac", pričao je da može Marka Budimira da namesti kad hoće i pričao je da će da mu ubije ženu i decu. Petnaestak dana pre ubistva Zdravka, Miloš Budimir je sa bratom Markom, Veljkom Belivukom i Srđanom Lalićem boravio u inostranstvu, čini mi se u Turskoj. Zvali su me i zamolili me da obiđem adresu, da vidim kakva je situacije, gde je crni "mercedes" koji je vozio i da vidimo da li može da mu se postavi eksploziv pod auto - otkrio je Hrvatin šta je bio prvobitni plan za ubistvo Radojevića.

Mirjana Krstović, supruga Zdravka Radojevića, ispričala je istražiteljima da je shvatila da je njen muž ubijen nekoliko dana posle njegovog nestanka. Kako se saznaje, ona je od otmičara tražila da joj Zdravko pošalje šifrovanu poruku kako bi znala da je to on i da je živ. Međutim, umesto šifre “Ljubica“, kako su se oni oslovljavali godinama, otmičari su joj poslali pogrešnu poruku “Maki“ i tada joj je bilo jasno da njen muž nije živ!

Grupu za praćenje Radojevića na "Skaj" aplikaciji napravio je Marko Miljković, a ona se zvala 74B7BA. U njoj su bili Veljko Belivuk, Marko Miljković, Miloš Budimir, Marko Budimir i Dragan Mitrović.

(Kurir.rs/24 sedam)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track