STRAH OD NOVOG RATA KLANOVA! U Zagrebu ukradeno 200 kilograma kokaina! Nestanak droge povezan sa ubistvom Gorana Vlaovića na Pagu?
Foto: EPA, Shutterstock

obračun

STRAH OD NOVOG RATA KLANOVA! U Zagrebu ukradeno 200 kilograma kokaina! Nestanak droge povezan sa ubistvom Gorana Vlaovića na Pagu?

Crna Hronika -

U proleće ove godine na području Zagreba ukradena je pošiljka od oko 200 kilograma kokaina jednom od balkanskih narkoklanova poznatom po brutalnim likvidacijama.

Kokain se nalazio u jednom skladištu na širem području glavnog grada, a droga je bila u tajnom tranzitu, odnosno sa istoka je skrivena ušla u Hrvatsku i bila je namenjena za tržište zemalja zapadne Evrope.

Krađa kokaina velike vrednosti rezultirala je vrlo brzom i agresivnom reakcijom narkoklana, koji je u Hrvatsku poslao svoje ljude kako bi utvrdili ko mu je drogu ukrao te je pokušali vratiti i "kazniti" krivce.

Ta "istraga" narkokartela navodno je već rezultirala s nekoliko krivičnih dela na području Hrvatske. Navodno je počinjena jedna otmica i premlaćivanje osobe koju su smatrali odgovornom za nestanak droge, ali i pokušaj otmice saradnika te osobe, kao i nasilni pokušaj povrata dela otete droge.

kokain, droga
foto: Ustupljena fotografija

Ta krađa kokaina daje mogući novi kontekst čitavom nizu hapšenja "opasnih momaka" iz balkanskog podzemlja koji su se u proteklih pola godine pod lažnim identitetima došli u Hrvatsku, a koje bi zatim policija, u naizgled nepovezanim akcijama, hapsila zbog droge i oružja. Naime, postoji sumnja da je neke od tih osoba u Hrvatsku "po zadatku" poslao narkoklan, odnosno upravo kako bi se osvetili zbog nestanka droge ili je pak pokušali pronaći i vratiti vlasniku.

Ubistvo na Pagu
Ubistvo na Pagu foto: Printscreen

Najveći deo kokaina još nije pronađen, a osoba koju narkoklan sumnjiči da mu je u Zagrebu ukrala kokain navodno je jedan od prevoznika koji je bio zadužen za samo jednu od etapa puta.

Nestanak iste kolicine kokaina u Valenciji pokrenuo rat kotorskih klanova

Ovakvi nestanci droge kao i između škaljarskog i kavačkog klana, rezultiraju uglavnom brutalnim ubistvima, a rat traje do istrebljena.

Nestanak oko 200 kilograma kokaina iz jednoga stana u Valenciji u Španiji 2014. bio je povod najvećeg rata trgovaca drogom u novijoj europskoj istoriji, škaljarskog i kavačkog klana. Ovaj rat koji i dalje besni širom sveta napunio je već jedno manje groblje clanovima oba klanova, a imao je i slučajne žrtve. Dosad je navodno, prema policijskim evidencijama, u ovom obračunu ubijeno oko 50 osoba, a među njima je i crnogorski državljanin Goran Vlaović zvani Goro (38), koji je ubijen krajem avgusta ove godine ispred noćnog kluba na Zrću, koji je bio blizak škaljarcima.

Goran Vlaović
foto: Kurir

Zato se pretpostavlja da je njegovo ubistvo povezano i sa nestankom ovih 200 kilograma kokaina ukradenih u Zagrebu.

Pre 2014. godine, dok su škaljarci i kavčani još živeli u slozi, optužbe za krađe medu pripadnicima narkomiljea dovele su na području Hrvatske do nasilja. Radilo se o 2008, 2009. i 2010. godini, kada je, navodno uz koordinaciju američke DEA-e, širom sveta pokrenuta akcija Balkanski ratnik, te je javnost prvi put čula za ime narkobosa Darka Šarica. U Zagrebu je 2008. prvo likvidiran Puljanin Tripo Penović, kojeg je Šaric optužio da mu krade novac.

Darko Šarić
foto: Nemanja Nikolić

Zatim, 2009. je u Urugvaju s više od dve tone kokaina bio uhapšen Šaricev saradnik, Puljanin Anastazije Martinčić. Međutim, dok je on čamio u urugvajskom zatvoru, u Istri se događao niz prepada s otmicama i ubistvima. Razloga je bio, kako je policija posle rekonstruirala, što su neki od Martinčićevih poznanika, kad su saznali da je uhapšen, iz jednoga stana u Sloveniji oteli oko četiri miliona evra od trgovine kokainom.

Ubrzo su izvedena najmanje dva prepada na osobe za koje su mislili da su otele novac. Jednog su pokušali ugurati u automobil, a drugom su naoružani maskirani napadaci došli kući. Međutim, oba napada na navodne kradljivce novca završila su loše za napadače, jer su se napadnuti muškarci branili vatrenim oružjem i ubili dvojicu napadača, a drugu dvojicu ranili.

Kurir.rs / Jutarnjilist.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track