SAOPŠTENJE UDRUŽENJA SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE: Slobodno lažite, rezultati govore za sebe
Foto: Udruženje sudija i tužilaca Srbije

ust

SAOPŠTENJE UDRUŽENJA SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE: Slobodno lažite, rezultati govore za sebe

Crna Hronika -

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) saopštilo je da najoštrije osuđuje kampanju koji deo medija mesecima unazad vodi protiv predsednika UST Nenada Stefanovića, reflektujući očajanje pojedinih nevladinih organizacija i strukovih udruženja zbog rezultata Udruženja sudija i tužilaca i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koji pokazuju da su nove generacije sudija i tužilaca spremne da preuzmu odgovornost za rad pravosuđa.

- Otvorenost u radu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, postignuti rezultati u suzbijanju kriminala i korupcije, te sve značajnija uloga u usaglašavanju postupanja osnovnih javnih tužilaštava u različitim oblastima, uz neprekidan i dosledan rad UST na promociji kvalitetnih zakonskih rešenja i unapređenju vladavine prava, učinio je Nenada Stefanovića ozbiljnim protivnikom onih koji žele da zadrže svoje pozicije i uticaj na pravosuđe - navodi se u saopštenju i dodaje:

Nenad Stefanović, VJT
Nenad Stefanović, VJTfoto: Privatna Arhiva

- Plejada kompromitovanih pravosudnih kadrova pred prenzijom, podržana od strane nevladinih organizacija i strukovnih udruženja koja postoje samo zahvaljujući milostinji ambasada i fondova, uz par medijskih radnika na zadatku, pokušavaju da u javnosti održe živom tezu da je nova generacija sudija i tužilaca, koju predvodi Nenad Stefanović, nestručna i nemoralna. Pošto njih nema ko da nasledi, logično je da im se produži radni vek, te stoga predlažu zakone po kojima će još koju godinu da ostanu u nekoj fotelji - navodi se u saopštenju UST.

UST, kako navode, ne zaboravlja ni "izvršioce ovih radova".

- Najpre, svog bivšeg člana, sada člana Državnog veća tužilaca, koji roni suze zbog zlih tužilaca i priča svoju autentičnu tužnu priču, dok čeka da se izjasni pred Disicplinskim tužiocem. Naposletku, novinara, koji je poznat među kolegama kao neradnik, bez profesionalnog integriteta, autora svih tekstova protiv Stefanovića i laži u njima. Upravo zato godinu dana unazad, slušamo gluposti o revanšizmu u VJT u Beogradu, šoljama BIA, Dijaninim tužiocima, opstrukciji predmeta ''Jovanjica'', posebnom tretmanu dela policijskih službenika, napadima na članove DVT u hodniku zbog jednog ''dobar dan'', navodnim krađama, mobingu, pretnjama, spornim kadrovima, bez ijedne prijave, pokrenutog postupka, dokaza, podneska - navodi se u saopštenju.

- UST apeluje - disicplinski, krivični i parnični postupci će se okončati, istina će izaći na videlo i niko neće moći da je porekne. Tada ćemo Vas držati odgovornim za laži koje ste izrekli, pošto nas pamćenje još dobro služi. Što se institucija tiče, UST apeluje na Poverenika za samostalnost Državanog veća tužilaca da uoči ono što je jasno svakom u pravosuđu, osudi kontinuirani medijski progon Nenada Stefanovića i imenuje odgovorne. UST smatra da je nužno da Poverenik postupi po zahtevima za zaštitu od nedozvoljenih uticaja i pokaže kolegama u praksi šta su evropski standardi u zaštiti tužilaca, kako bi odbranio kredibillitet i ugled pred svega Veća, a potom i tužilačke organizacije u celosti - navodi se u saopštenju Udruženja sudija i tužilaca Srbije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track