PODRŠKA ŽRTVAMA NASILJA U PORODICI: Oštećena ima pravo da zna da li je nasilnik izašao iz zatvora
Foto: Više javno tužilaštvo u Beogradu

više tužilaštvo u beogradu

PODRŠKA ŽRTVAMA NASILJA U PORODICI: Oštećena ima pravo da zna da li je nasilnik izašao iz zatvora

Crna Hronika -

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu nedavno je, nakon dolaska Koordinatorke za rodno zasnovano nasilje u avgustu ove godine, uspostavljena i Služba za podršku žrtvama i svedocima rodno zasnovanog nasilja.

- U rad Službe uključeno je šest kontakt tački u osnovnim javnim tužilaštvima, na području stvarne i mesne nadležnosti Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, konkretno u Prvom, Drugom i Trećem osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, kao i u osnovnim javnim tužilaštvima u Obrenovcu, Lazarevcu i Mladenovcu - saopšteno je iz Višeg tužilaštva u Beogradu.

Osnovni cilj rada Službe i kontakt lica je da žrtve (oštećena lica) i svedoci u toku krivičnog postupka budu pravovremeno informisani i upoznati sa uslugama podrške, bez diskriminacije po bilo kom osnovu, kao i da im se olakša učešće u krivičnom postupku.

Priručnik nasilje u porodici
foto: Više tužilaštvo u Beogradu

- U cilju boljeg informisanja žrtava, Služba je otvorila mejl adresu na koju se žrtve mogu obratiti: podrskazrtvama@bg.vi.jt.rs, obezbedila je flajere sa kontakt podacima svih kontakt tačaka u osnovnim javnim tužilaštvima, kao i osnovnim informacijama o tome šta je rodno zasnovano nasilje i koja su prava i obaveze žrtava tokom krivičnog postupka - navodi se u saopštenju.

Inače tokom pružanja podrške žrtvama rodno zasnovnog nasilja će, kako se navodi, pored ostalog, biti predočeno šta sve podrazumeva uloga svedoka i oštećenog lica, ko su stranke u krivičnom postupku, kako izgleda svaka faza postupka, biće im objašnjeni pravni termini, kao i predočene informacije o njihovim pravima i obavezama i specijalnim vidovima podrške koje pružaju organizacije civilnog društva i druge institucije na području Grada Beograda.

- U tom smislu podsećamo da kada lice bude ispitano kao svedok ili oštećeni ima pravo da razmatra spise predmeta, predmete koji služe kao dokaz, kao i da bude obavešteno o odbacivanju krivične prijave ili odustanku javnog tužioca od krivičnog gonjenja. Takođe ima pravo da bude obavešteno o ishodu postupka i da mu se dostavi pravosnažna presuda. Ukazujemo i da svaka žrtva rodno zasnovanog nasilja ima pravo da zatraži od tužilaštva da joj se dodeli status posebno osetljivog svedoka - objašnjeno je iz tužilaštva.

Takvom svedoku ne mogu direktno da se obraćaju ili postavljaju pitanja ni okrivljeni, niti njegov branilac, već to tokom saslušanja može samo tužilac, kojem svedok/oštećeni isključivo daje odgovore.

Nasilje
foto: Shutterstock

- Pored toga, podsećamo da žrtva ili svedok sa ovim statusom, imaju pravo na punomoćnika po službenoj dužnosti koji se stara o njihovim pravima tokom postupka, a troškove njegovog angažovanja snosi država. Važno je naglasiti da se svedocima sa ovim statusom može omogućiti da iskaz daju u posebnim prostorijama tužilaštva ili suda, ili putem video linka, bez prisustva okrivljenog i njegovog branioca - navodi se u saopštenju.

Na ovaj način tužilaštvo štiti oštećene i svedoke od straha, stresa i dodatnog izlaganja neprijatnostima usled suočavanja sa okrivljenim, a takodje im se pruža zaštita i ohrabrenje da istraju u postupku, kao i da daju što verodostojniji iskaz.

- Naglašavamo i da svaka žrtva rodno zasnovanog nasilja ima pravo da zatraži da bude obaveštena o izlasku učinioca iz zatvora nakon što izdrži kaznu - saopštilo je Više tužilaštvo u Beogradu.

Kurir.rs/ J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja