POVERENIK ZA SAMOSTALNOST DRŽAVNOG VEĆA TUŽILACA: Neprihvatljivo neetičko izvešavanje o Višem javnom tužilaštvu
Foto: Ana Paunković

više javno tužilaštvo u beogradu

POVERENIK ZA SAMOSTALNOST DRŽAVNOG VEĆA TUŽILACA: Neprihvatljivo neetičko izvešavanje o Višem javnom tužilaštvu

Crna Hronika -

Povodom učestalih napada pojedinih medija na rukovodioce Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, oglasio se Poverenik za samostalnost Državnog veća tužilaca (DVT) i pozvao je medije da svojim izveštavanjem u ostvarivanju prava "javnosti da zna" uvažavaju prava ličnosti i druga legitimna prava.

Reagujući na više zahteva povodom neprimerenih uticaja na Više javno tužilaštvo u Beogradu, kroz objavljivanje neproverenih informacija i različite insinuacije o zaposlenima u tom tužilaštvu, Poverenik je ukazao da je neprihvatljivo, u suprotnosti sa kulturom dijaloga i etičkim normama da se u u izražavanju koriste izrazi, odnosno ocene koje mogu dovesti do urušavanja ugleda javnotužilačke funkcije.

Na taj način se, prema stavu Poverenika za samostalnost, vređa pravo na autentičnost i stvara pogrešna percepcija javnosti o radu i rezultatima rada Javnog tužilaštva.

Nenad Stefanovic
foto: Više javno tužilaštvo u Beogradu

- Zbog toga apelujem na medije da u svojoj društveno značajnoj i odgovornoj misiji, svojim izveštavanjem u ostvarivanju "prava javnosti da zna" uvažavaju prava ličnosti i druga legitimna prava, jer tako doprinose vladavini prava u demokratskom društvu, a time i jačanju samostalnosti i ugledu Javnog tužilaštva kao garantu i mehanizmu za obezbedjenje ljudskih prava i sloboda - naveo je Poverenik za samostalnost Javnog tužilaštva.

Više javno tužilašto u Beogradu podseća da je u proteklom periodu jedan tabloidni portal u više navrata plasirao neistine, koje se ne tiču postupanja ili rezultata rada Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, već se isključivo bavio plasiranjem senzacionalističkih i unižavajućih tekstova sa neinstinitim činjenicama u cilju diskreditovanja ličnosti tužilaca.

- Od 11. jula ove godine Više javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je 11 zahteva za zaštitu od nedozvoljenih uticaja koji se odnose na 24 različite medijske objave - navodi se u saopštenju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track