U ŠEST UDESA POGINULO ČAK 17 MLADIH: Jezive saobraćajne nesreće odnele mnogo života, Srbija tugovala za njima
Foto: Kurir/Z.Š.

crna statistika

U ŠEST UDESA POGINULO ČAK 17 MLADIH: Jezive saobraćajne nesreće odnele mnogo života, Srbija tugovala za njima

Crna Hronika -

Šest stravičnih saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo više od deset mladih, koji su se vraćali iz noćnog provoda, dogodile su se u 2022. godini na teritoriji Srbije!

Jezive nesreće na drumovima širom zemlje odnele su najmanje 17 mladih života, koji su zajedno sa svojim rođacima i prijateljima otišli u smrt. U saobraćajnim nesreća mnogi su povređeni lakše ili teže, a nažalost naši sunarodnici stradali su i na putevima van Srbije.

Niš, Saobraćajna Nesreća
foto: Kurir/M.S.

Crne brojke i ove godine bile su poražavajući, a najčešći uzroci stradanja u saobraćaju su brza vožnja i vožja pod dejstvom alkohola.

Vršac

Na početku godine stradao mladi fudbaler

Mladi fudbaleri Kristijan Mioško (19) i Marijan Marić (19) poginuli su u stravičnoj nesreći 13. januara u selu Vlajkovac kod Vršca, kada su se vraćali sa kućne žurke kućama. Do nesreće nerazdvojnih prijatelja došlo je kada je "reno megan" proklizao, udario u ogradu mosta, pa pao u kanal Dunav-Tisa-Dunav.

Vlajkovac, Vršac, Saobraćajna Nesreća, Marijan Marić, Kristian Mioško, Poginuli fudbaleri
foto: evrsac, Privatna Arhiva

Automobil su posle nekoliko sati primetili meštani, a kada je olupina izvučena, u njoj su, zaglavljena između sedišta i gepeka, pronađena tela dobrih drugova.

- Dan pre nesreće mladići su proveli zajedno. Svi smo ih videli kako posećuju Kristijanove baku i deku u Zagajici. Bili su lepo raspoloženi, proćaskali smo, a Kristijan je rekao da žure i da ćemo se videti kasnije. Nažalost, više ih nisam sreo, a oni su ujutru nastradali - naveo je tada sagovornik Kurira i dodaje da je za volanom bio Mioško kome je deda kupio kola. Kristijan Mioško, inače, trebalo je dan posle nesreće da proslavi devetnaesti rođendan.

- Tuga živa, ko bi mogao da pretpostavi da će mu roditelji umesto slavlja spremati sahranu - dodao je tada sagovornik Kurira.

Predajane

Poginule dve drugarice

Nesreća kojom je nastavljen crni niz desila se 30. januara na izlazu iz tunela Manajle, na putu između Predejana i Vladičinog Hana, kada je devojka A. S. (19) za volanom "golfa 5" sletela sa mosta u reku Južnu Moravu. Naime, te večeri bila je sa još tri drugarice, od kojih su dve nastradale Anđela M. (20) i Katarina P. (20).

Predejane, Anđela Milovanović, Katarina Petković
foto: Kurir.rs/M.S.

- Auto je leteo 20 metara preko ograde mosta i završio u hladnoj reci. Telo nesrećne Anđele M. nađeno je i izvučeno iz Južne Morave na nekih 800 do 900 metara nizvodno od mesta sletanja. A. S. koja je vozila "golf 5" sa probnom vozačkom dozvolom uspela je da se spasi i kao i još jedna putnica - podseća izvor i dodaje da su policija, meštani, ronioci i vatrogasci-spasioci danima učestvovali u potrazi za Katarinom P. koja je kasnije pronađena.

Kako smo tada izveštavali devojka je vozila oko 100 kilometara na čas i sumnja se da je do nesreće došlo nakon što je A. S. izgubila kontrolu nad vozilo, a istraga je kasnije utvrdila da je bila pod dejstvom alkohola.

- Nakon dva meseca optužena je puštena da se brani sa slobode, a veštačenje je pokazalo da je u trenutku nesreće u krvi imala 0,95 promila alkohola u krvi. A. S. se tereti da je izvršila krivično delo teška dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja - podseća sagovornik i dodaje da joj se sudi u Višem javnom tužilaštvu u Vranju.

Alibunar

Advokat i njegovi prijatelji izgubili život

Advokat Zoran Aćimović (32) i njegov prijatelj konobar Vladimir Milojević (30), obojica iz Alibunara, nastradali su u stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila12. februara na ulasku u Alibunar, kada je automobil u kom su bili naleteo na traktor, posle čega se zapalio.

Njihova prijateljica, balerina Anastasija J. (20) teško je povređena, a nažalost posle nekoliko dana borbe za život podlegla je povredama.

Alibunar, Vladimirovci, nastradali, Zoran Aćimović
foto: Facebook, Jovan Mladenović

- Do nesreće je došlo kada je automobil otpozadi naleteo na traktor sa plugom koji se kretao putem. U automobilu je bilo petoro ljudi i pretpostavlja se da su se vraćali sa jedne proslave 18. rođendana, na kojoj su svi bili - podseća izvor iz istrage i dodaje:

- Advokat je vozio auto u kome je izgoreo za volanom, dok je njegov prijatelj umro na putu za bolnicu.

Čačak

Poginulo četvoro

Čačak je tog 26. juna zavijen u crno, kada su četvorica prijatelja poginula u nezapamćenoj saobraćajnoj nesreći koja dogodila kada su džipom "suzuki grand vitara" najpre udarili u drvo, a zatim sleteli s mosta u ambis kraj reke Kamenice u selu Jančići kod Čačka.

Čačak, saobraćajna nesreća, Ognjen Vasiljević
foto: Društvene mreže

Na mestu vozača džipa smrti bio je Ognjen Vasiljević (19), na mestu suvozača Ivan Stančić (19), dok su pozadi sedeli Nikola Zekavica (18) i Luka Mićović (20), a kobne večeri vraćali su se sa žurke, koja je bila u vikendici u čačanskom selu, koju je organizovala njihova drugarica povodom 18. rođendana.

- Obdukcioni nalaz je pokazao da mladići nisu imali alkohola u krvi, a utvrđeno je da su prilikom udarca slomili vratove. To je bila neka trenutna smrt i nisu imali vidljive povrede na sebi - podsetio je naš sagovornik i dodao da su prijatelji koji su ostali da prespavaju u vikendici nakon sedam sati pronašli nastardale drugare u provaliji pored puta.

Užice

Drugovi se isprevrtali kolima

U Užicu 12. septembra bio je dan žalosti i zastave su bile na pola koplja, u znak tuge za četvoricom prijatelja koji su, takođe, poginuli u stravičnoj saobraćajnoj nesreći u mestu Surduk na putu od Užica ka Zlatiboru. Džipom BMW upravljao je Vladimir Milošević (27) koji je iznenada iz za sada nepoznatog razloga prešao preko srednje kolovozne trake u levo, udario u betonske odbojnice, pa u stenu pored puta i na kraju se zakucao u banderu i prevrnuo.

Užice, mural
foto: RINA

Sa Milošević u kolima bili su i Stefan Džavović (21), Nikola Daničić (19) i Uroš Drčelić (22). Nažalost svi su preminuli na mestu.

- Oni su to veče izlazili po klubovima. Svratili su u pekaru u Užicu da bi jeli nešto, a potom su zlatiborskim putem krenuli van grada. Poginuli su neposredno pre nesreće na društvenim mrežama objavljivali fotografije i snimke iz noćnog provoda - podseća sagovornik.

Kobne večeri Miloševićeva sestra je čak okačila video-snimak koji ledi krv u žilama.

- Na snimku su dva prijatelja, a ispod je ispisana poruka "Sada i nikada više", kao da su predvideli sudbinu - navodi naš sagovornik.

Vladičin Han

Braća trubači

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 19. septembra na auto-putu Beograd-Niš kod skretanja za Aleksinačke rudnike, poginili su muzičari iz Vladičinog Hana, Dalibor M. (34) i Stanislav A. (21). Troje povređenih putnika iz automobila "punto", u kom su bili, njihovi su prijatelji iz trubačkog orkestra.

trubači, poginuli, Vladičin Han
foto: Printscreen

- Sudarili su se "punto" beogradskih registarskih oznaka i kamion iz inostranstva, a poginula braća trubači kobnog jutra su se vraćala sa svirke. Preminuli su na licu mesta i nije im bilo spasa - podseća izvor i kaže da su povređeni nakon nesreće pušteni na kućno lečenje.

(Kurir.rs - Branka Travica)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track