NEKI NASILNICI POSLE BATINA SVE ČEŠĆE DODATNO PONIŽAVAJU ŽENE - uriniraju po njima i šišaju ih! Stručnjaci: Hrane se strahom žrtve
Foto: MUP Srbije

analiza kurira

NEKI NASILNICI POSLE BATINA SVE ČEŠĆE DODATNO PONIŽAVAJU ŽENE - uriniraju po njima i šišaju ih! Stručnjaci: Hrane se strahom žrtve

Crna Hronika -

Samo u proteklih mesec dana u Srbiji se dogodilo nekoliko užasnih i brutalnih nasilja nad ženama.

"Muškarac pretukao, pa mašinicom do glave ošišao svoju devojku", "Trudnu suprugu šutirao i gazio po stomaku", "Ženu tukao i pretio da će joj odseći jezik", "Ugledni lekar se iživljavao nad suprugom, udarao je oklagijom i pištoljem, davio kablom i urinirao po njoj" samo su neki od uznemirujućih naslova na stupcima crne hronike. Zbog čega nasilnici postaju sve suroviji prema pripadnicama slabijeg pola za Kurir objašnjavaju psihijatar i psiholog.

Oklagija i kabl

Poslednji slučaj nasilja nad ženama, koje je zgrozilo javnost i upalilo crveni alarm, jeste ono koje se dogodilo u porodici uglednog lekara (48) sa VMA. Kako smo već pisali, njemu je određen pritvor zbog sumnje da je 27 dana u porodičnoj kući u Zemunu tukao svoju suprugu (42).

- Polomio joj je ruku, pištoljem joj je slomio četiri rebra. Tukao ju je oklagijom i kablom, kao i drugim predmetima, čupao je, šutirao, udarao pesnicama u glavu, a vrhunac užasa je bio kada je urinirao po teško povređenoj supruzi - podseća izvor Kurira i dodaje da je lekar postao agresivan kad je otišao na bolovanje zbog problema sa rukom.

Kako kažu naši sagovornici, nasilni muževi i partneri nakon batina sve češće prelaze i granicu ljudskosti, pa tako svoje žrtve dodatno ponižavaju, omalovažavaju i uništavaju im dostojanstvo kako bi demonstrirali svoju "moć" i uspostavili potpunu kontrolu nad njima.

- Osoba koja je spremna da ženu unakazi, uništi psihički i fizički i da je potčini do krajnjih granica jeste ličnost koja je potpuno iznutra prazna. Dominacija jačeg pola u ovakvim ekstremnim slučajevima odlika je narcisoidne osobe - kaže psiholog Snežana Repac:

snežana repac psiholog
snežana repac psihologfoto: Kurir tv

- Takve osobe imaju potrebu da kontrolišu svoju žrtvu, hrane se žrtvinim strahom, vole da im se žrtva potpuno preda i da oni vladaju njome.

Naša sagovornica kaže i da nasilne osobe možemo uporediti sa energetskim vampirima.

- Sve gadosti koje im rade za njih su neka vrsta moći, žele da pokažu da su iznad svoje žrtve, a ovakvi nasilnici se u okolini najčešće predstavljaju kao savršeni, bez mrlje - kaže Repa Patnja i moć

ivica mladenović
ivica mladenovićfoto: Medija Centar Beograd

Psihijatar Ivica Mladenović objašnjava da nasilnici postaju naročito surovi prema žrtvama kada im je pojačan nivo stresa, koji ne mogu da kontrolišu jer nisu dostigli nivo zrelosti kako vladali njime.

- Kod takvih osoba stres se skuplja i osoba dolazi do tačke pucanja i uvek se istresa na slabijem od sebe - objašnjava Mladenović i navodi da postoje tri osnovna tipa poremećaja ličnosti.

- Imamo antisocijalni tip ličnosti, psihopate i narcisoidne osobe koje gube kontrolu nad sobom. Narcisi žele da žrtva pati i oni se hrane time, dok antisocijalni tipovi ličnosti jednostavno pokazuju moć nad slabijima - rekao je on.

Hronologija

x 1. februar - poznati lekar sa VMA (48) pretukao suprugu (42) u Zemunu, slomio joj četiri rebra, ruku, urinirao po njoj

x 29. januar - muškarac (69) brutalno pretukao suprugu (64) u Beogradu, pa joj pretio "da će joj odseći jezik na spavanju"

x 30. januar - u Mladenovcu uhapšen muškarac (36) zbog sumnje da je ženu u petom mesecu trudnoće šutirao u stomak i davio

x 15. januar - Obrenovčanin (37) pretukao devojku (22), skakao po njoj, ošišao je mašinicom za kosu do glave

Statistika zabrinjava

x 24 žene ubijene u porodičnom nasilju tokom prošle godine

x 4.500 prijava za nasilje u porodici podneseno je u 2022.

x 9.443 mere privremenog udaljavanja nasilnika iz stana izrečene u 2022.

x 21.888 mera privremene zabrane počinioca da kontaktira sa žrtvom i prilazi joj izrečeno u 2022.

Kako prepoznati

Postavlja se kao bolji i pametniji

Psihoterapeut Biljana Ćulafić objasnila je ranije, gostujući na Kurir televiziji, kako prepoznati nasilnika.

- Nijedna žrtva ne može odmah da prepozna nasilnika. Kasnije se dešava da nasilnik odseca žrtvu od njene sredine, od prijatelja i rodbine. Jedino ogledalo žrtve je nasilnik, i to je ono kada žrtva oseća da joj nasilnik oduzima energiju. Nakon toga sledi kinjenje, gde se neko postavlja kao bolji i pametniji od drugog, a drugome zabranjuje sve, pa čak i pravo na normalan život. Kasnije se dešava "gas lajting" ili zaluđivanje. Nasilnik jedan dan kinji, drugi dan skuva kafu i priča da je sve okej. I na kraju dolazi do fizičkog nasilja - rekla je ranije psihoterapeutkinja.

(Kurir.rs - B. Travica)

Štampano izdanje 05.02.2023.
foto: Kurir

DANAS vas čeka novo izdanje MAGAZINA STIL! NE PROPUSTITE DA PROČITATE:

Stil
foto: Kurir

* Blistajte i u zrelim godinama: lepota dolazi iznutra, ali uz malo truda, svaka žena i spolja može da izgledati sjajno

* U intervjuu za Stil spisateljica Jasenka Lalović pričala je o svojim knjigama u kojima je ispričala priče o običnim ženama crnogorskog podneblja koje su skrajnute i nehvaljene podnele sav teret muških ćudi

* Jačajte porodične veze kroz zabavne igrice za celu porodicu. Osim što ćete se sjajno zabaviti, ovo je odličan način da se svi članovi, od najstarijih do najmlađih, još više zbliže

* Donosimo vam jeftine recepte za zdrave čorbicama

* Bez kojih svadbenih običaja se može? Dragi mladenci, ne morate se pridržavati nekih ceremonija samo zato što "to svi rade"

* Balans gradi vitalnost! Prof. dr Miroslav M. Vrvić, master ishrane i suplementacije govori o tome da ni u jednom segmentu života ne treba imati ekstremne navike, posebno ne kad su u pitanju ishrana, fizičke aktivnosti i san

Ne propustite danas novi broj magazina Stil!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track