Ako je ubica Meksikanke iz Srbije, neće biti izručen
Foto: Mup .hr

Ubistvo na Marjanu

Ako je ubica Meksikanke iz Srbije, neće biti izručen

Crna Hronika -
U Srbiju dolazi troje inspektora iz Hrvatske kako bi zajedno sa kolegama iz Srbije radili na ovom slučaju

ZAGREB - Pokaže li se da je misteriozni Novosađanin ubica Meksikanke Selene Macedo na splitskom Marjanu krajem avgusta, i ukoliko se ispostavi da je on državljanin Srbije, procesuiranje ovog stravičnog zločina moraće da preuzme pravosuđe Srbije jer dve države nemaju sporazum o međusobnom izručenju svojih državljana.

Direktor srpske policije Milorad Veljović rekao je ranije da je novosadska policija privela više osoba s ciljem rasvetljavanja ovog monstruoznog ubistva. On je najavio i da bi već tokom prepodneva mogao biti saopšten identitet eventualnog ubice.

Veljović je rekao i da u Srbiju dolazi troje inspektora iz Hrvatske kako bi zajedno sa kolegama iz Srbije radili na ovom slučaju.

Premda je postojala inicijativa između Hrvatske, BiH i Srbije da se izmenama ustava ovih država omogući međusobno izručivanje u slučaju da je reč o osumnjičenoj osobi, takvi sporazumi nisu zaključeni.Problem koji se pojavio su osobe osumnjičene za ratne zločine, na šta je najbolje ukazao slučaj vukovarskog branitelja Tihomira Purde.

Budući da je Srbija preuzela sve predmete koje je protiv državljana susednih država pokrenulo još Vojno tužiteljstvo bivše JNA, Hrvatska bi se potpisom ugovora obavezala da osobe koje su u istoj situaciji kao Purda mora izručiti Srbiji.

Do sada je, dodaje se, međudržavnim ugovorima regulisano samo izručenje pravosnažno osuđenih osoba, no u praksi ni taj ugovor se ne sprovodi baš glatko, što je najbolje pokazao beg riječkog hirurga Ognjena Šimića.

U slučaju da je ubica s Marjana državljanin Srbije, hrvatska strana trebalo bi da joj prepusti dokaze, a prethodno je potrebno da hrvatski MUP obavesti kolege u Srbiji o osnovama sumnje ili barem zapisnik o uviđaju, nalaze vestačenja i DNK analize.

Sporazumima koji su doneseni poslednjih godina, omogućena je neposredna saradnja i razmena informacija i dokaza na nivou Policijskih uprava i lokalnih državnih tužilaca, bez posredovanja vrha MUP-a i Interpola, i bez komplikovane razmene podataka putem međunarodne pravne pomoći, što bi trajalo mesecima, piše zagrebački Jutarnji list.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track