NAPUNILI SU 18, DOŠLI SA GLASANJA PA POGINULI USRED TETKINE KUĆE: Blizanci iz Niša stradali zbog plinske boce iz komšijskog stana
Foto: Privatna Arhiva

tuga do neba

NAPUNILI SU 18, DOŠLI SA GLASANJA PA POGINULI USRED TETKINE KUĆE: Blizanci iz Niša stradali zbog plinske boce iz komšijskog stana

Crna Hronika -

Porodica Todosijević izgubila je dom u požaru i gledali su kako sve što su gradili 30 godina nestaje pred njihovim očima, a uzrok požara bila je plinska boca. Velika sreća je što ova eksplozija nije odnela ljudske žrtve, ali je mnoge podsetilo na mnogo veću tragediju, koja je odnela dva mlada života u Nišu.

Te 2017. godine, 2. aprila, blizanci Milan i Neda Pavlović prvi put su obavili svoju građansku dužnost - glasali su na predsedničkim izborima. Život je za njih tek počinjao. Svratili su posle glasanja kod tetke na ručak, gde je bila i njihova majka. A onda se desilo ono najgore.

Ručali su na prvom spratu kuće, kada je oko 3 sata popodne eksplodirala plinska boca u stanu na prizemlju, gde je živela jedna starija komšinica.

Tetka i majka blizanaca preživele su eksploziju, kao i komšinica u čijem se stanu dogodio incident, ali su živote izgubili osamnaestogodišnji blizanci. Od siline detonacije oni su propali kroz pod sprat niže i ostali zatrpani u gomili šuta.

Prvi koji je ušao u kuću je komšija Dejan Tocić.

- Kada sam ušao u kuću, zatekao sam stravičnu sliku. Jedni su bili mrtvi dok su drugi zapomagali, užas! -kaže on. Troje povređenih nalazilo se u kući u kojoj je došlo do eksplozije, dok je četvrta povređena osoba bila slučajni prolaznik.

- Odmah sam dotrčao. Pretpostavio sam da unutra ima stradalih. Pitao sam da li ima i dece, neko od okupljenih komšija mi je rekao da ima. Sve je bilo srušeno, nisam mogao da priđem bliže, iako sam video dva tela. Ceo prvi sprat se srušio - govorio je tada komšija Dejan Tocić.

Nastradali blizanci su bili maturanti i za dva meseca je trebalo da završe srednju školu. Mladić je bio četvrta godina Pravno-poslovne škole Niš, a njegova sestra maturant Gimnazije „Svetozar Marković“. Oboje su bili primereni đaci i sanjali velike snove koji su nažalost prekinuti na tragičan način. Njihova smrt je šokirala sve koji su ih znali.

Žena u čijem stanu je eksplodirala boca kupila ju je nekoliko dana pre tragedija. Međutim, danima se osećao miris plina, tvrdile su komšije.

- Pretpostavljamo da je nije dobro zatvorila ili je bila neispravna. Ona je rekla da bi znala da nešto nije u redu jer je hemičarka. Scena posle eksplozije je bila strašna, ta baka je sve vreme vikala da spasu decu - govorila je za Kurir Nišlijka Kosana Miligić.

Kuća u kojoj se desila eksplozija, foto: reporter Kurira R.R.
Kuća u kojoj se desila eksplozija, foto: reporter Kurira R.R.foto: R.R:, Kurir

Umrla od griže savesti

Zorica Petrović (74), u čijoj su kući drugog aprila poginuli osamnaestogodišnji blizanci Neda i Milan Pavlović, kada je eksplodirao plin, preminula je od griže savesti nekoliko meseci nakon nesreće. Kako tvrde njeni prijatelji, Zorica je nakon razgovora s policijom saznala da je ona odgovorna sa smrt dvoje dece, nakon čega je odbijala da jede sve dok nije umrla.

Eksplozija u kojoj su poginuli brat i sestra izbila je jer je iscurio gas iz plinske boce i napravio u vazduhu zapaljivu smešu, a katastrofu je verovatno izazvala varnica.

Tokom policijskog uviđaja pronađene su dve plinske boce, od kojih je jedna čak bila smeštena pored peći. Da je starica provetravala prostoriju, eksplozija bi bila izbegnuta, tako da je konstatovano da je nepažnja uzrok tragedije, naročito s obzirom na činjenicu da su komšije nekoliko puta Zoricu Petrović upozoravale da se iz njenog stana oseća miris plina.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja