VOZILO SA OPASNIM NIVOOM RADIJACIJE ZAUSTAVLJENO NA GRANICI: Čudan predmet otkriven u rezervnom točku, vozač iz Hrvatske UHAPŠEN
Foto: Printscreen

Bezdan

VOZILO SA OPASNIM NIVOOM RADIJACIJE ZAUSTAVLJENO NA GRANICI: Čudan predmet otkriven u rezervnom točku, vozač iz Hrvatske UHAPŠEN

Crna Hronika -

Na graničnom prelazu Bezdan uhapšena su trojica državljana Hrvatske, jer su pokušali da iznesu iz Srbije glavu gromobrana. Naime, detektovan je opasan nivo radijacije u putničkom vozilu. Incident se dogodio na graničnom prelazu Bezdan, 4.marta u 20.30 časova kada je kontrolisan državljanin Hrvatske L.M. (49), kojem je u vozilu detektovana radioaktivnost, u rezervnom točku u prtljažniku nađena glava gromobrana.

Kako je pisao SOinfo.org, prisustvo radioaktivnih materijala, alarmirali su postavljeni senzori na graničnom prelazu. Prema nezvaničnim informacijama, senzori su se oglasili upozoravajući na visok nivo zračenja i prisustvo „ozbiljne količine” radioaktivnog materijala u putničkom vozilu stranih registarskih tablica koje je čekalo na izlazak iz Srbije.

Vozač i dva saputnika, svi hrvatski državljani, su uhapšeni na licu mesta.

SOinfo.org je obavešten da je na granični prelaz, po prijavi incidenta, stigla „dežurna ekipa iz Vinče” koja je potvrdila prisustvo radioaktivnih elemenata u vozilu. Takođe, kako je rečeno tom portalu, detektovano je i ozbiljno zračenje u pograničnoj zoni.

Nezvanično, službenicima carine i policije iz subotnje smene naloženo je da se reše radnih uniformi i da se odazovu proverama zdravstvenog stanja. Vozilo i radioaktivni materijal su 24 sata bili locirani u blizini graničnog prelaza Bezdan.

Povodom događaja u kome je došlo do ozbiljnog ugrožavanja zdravlja stanovništva zatraženo je obrazloženje JP Nuklearni objekti Srbije koji su potvrdili da "predat u skladištenje u objekte Nuklearni objekti Srbije".

- Smešten je na siguran i bezbedan način i više ne predstavlja opasnost po zdravlje stanovništva za životnu sredinu - navodi se u odgovoru.

Radioaktivni gromobrani koriste radioaktivno zračenje za ionizaciju zraka. Time se povećava vodljivost zraka pa se tako usmerava i pomaže pražnjenje atmosferskog elektriciteta na željenom mestu. Sam gromobran nije opasan dok stoji uspravno, ali kad se nagne prema dole ili padne, ionizirajuće zračenje se proteže 300 metara u smeru u kojem je okrenut. U Hrvatskoj je zabranjeno korištenje takvih gromobrana.

Kurir.rs/SOinfo.org

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track