Porodica: Molili smo ga da ne ide na Kopaonik

Pogibija deminera

Porodica: Molili smo ga da ne ide na Kopaonik

Crna Hronika -
Plašila sam se da će poginuti, ali on me nije slušao i ipak je otišao, kaže Daliborka, ćerka deminera Radeta Alimpijevića (49), koga je u četvrtak raznela kasetna bomba

ŠID - Očajni!- Molila sam tatu da ne ide na Kopaonik jer sam se plašila da će poginuti. Nije me slušao. Rekao mi je: „Od sudbine niko nije pobegao, pa neću ni ja. Ako je suđeno da poginem - poginuću“. Nije shvatao ozbiljno moj strah i na kraju je stvarno poginuo - kaže Daliborka, ćerka Radeta Alimpijevića (49), deminera kojeg je u četvrtak raznela kasetna bomba koju je trebalo da razminira na Kopaoniku.Prema njenim rečima, posle tragedije u avgustu u kojoj su na isti način nastradali demineri Vojske Srbije Nebojša Milić i Slaviša Marković, pokušavala je da nagovori oca da se više ne bavi tim poslom.- Kad smo čuli da ide na isto to mesto, još više smo navaljivali. Ali on nam se samo smejao i rekao da je to njegov posao i da moramo da se pomirimo s tim da je to realan rizik - kaže Daliborka dok grli svoju neutešnu majku Cvetu, koja je s Radetom provela 26 godina u braku.Cveta plače i lomi ruke. Kaže da ne zna kako će dalje bez Radeta. Njen najgori strah se ostvario.- Svi smo strahovali za njega. Stalno smo ga molili da to više ne radi, ali on bi nas samo zagrlio i utešio rečima da će sve biti u redu. Hranio je nas četvoro i znao je da nema izbora. Po cenu smrti se borio za nas i trudio se da što manje osetimo nemaštinu - priča Cveta, koja iz braka s Radetom osim Daliborke ima i ćerku Danijelu (23) i sina Petra (15).Rade Alimpijević biće sahranjen danas u Moroviću kod Šida, gde je živeo s porodicom.

Ovde je poginuo nesrećni Alimpijević
Ovde je poginuo nesrećni Alimpijević

Pod istragom i firmaMiljan Petrović, načelnik kruševačke policije, rekao je da će zbog stradanja radnika na Kopaoniku biti pod istragom i beogradska firma PMC Inženjering, koja je angažovala Alimpijevića na poslove razminiranja.- Sve će biti predmet provere, od regulisanja radnog odnosa do posedovanja zaštitne opreme - rekao je Petrović.

Tužilaštvo na potezuIstražni sudija Višeg suda u Kruševcu izvršio je uviđaj na Kopaoniku nakon pogibije deminera Radeta Alimpijevića, rekao je Dragan Zdravković, predsednik Višeg suda.- Zapisnik je pri kraju, a istraga će utvrditi da li će tužilaštvo protiv nekoga podneti krivičnu prijavu. U istragu se uključila i inspekcija rada - rekao je Zdravković.

Inspekcija: Firma nema mesto demineraPosle inspekcijskog nadzora zbog pogibije deminera pronađene su određene nepravilnosti u radu firme PMC Inženjering, saopštilo je juče Ministarstvo rada.- Obavljen je nadzor i u sedištu firme i utvrđeno je da ona nema sistematizovano radno mesto deminera, već se osobe koje se zapošljavaju na takvim pozicijama angažuju na osnovu ugovora o delu i sertifikata o obučenosti za tu vrstu poslova koje izdaju ovlašćene međunarodne organizacije - stoji u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track