PRVO OSNOVNO TUŽLAŠTVO REŠAVA STARE PREDMETE: Do aprila odluke o predmetima iz 2018. a do kraja godine i iz 2019.
Foto: Dragana Udovičić

saopštenje

PRVO OSNOVNO TUŽLAŠTVO REŠAVA STARE PREDMETE: Do aprila odluke o predmetima iz 2018. a do kraja godine i iz 2019.

Crna Hronika -

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da prema Planu i programu rada za 2023., kojim je obuhvaćen program rešavanja starih predmeta, u aprilu mesecu ove godine ističe rok za donošenje meritornih odluka u starim predmetima zaključno sa 2018. godinom.

- Naime, uz saglasnost Republičkog javnog tužilaštva, a po ugledu na program rešavanja starih predmeta u sudovima, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je sada već davne 2016. godine sačinilo plan rešavanja starih predmeta koji predviđa donošenje meritornih odluka u svim predmetima KT i KTR upisnika (podnošenja optužnice ili optužnog predloga, donošenje rešenja o odbacivanju krivične prijave, sačinjavanje službene beleške da nema mesta krivičnom gonjenju, donošenje naredbe o odlaganju krivičnog gonjenja). Nakon toga, svake sledeće godine plan i program rada tužilaštva obuhvatao je i program rešavanja starih predmeta, tako što bi u svakoj godini bili određeni rokovi u kojima odluke moraju biti donete, te su na primer zaključno sa 2018. godinom morali biti meritorno rešeni predmeti iz 2014. godine, osim onih u kojima iz objektivnih razloga odluku nije moguće doneti (predmeti koji su u prekidu zbog raspisanih poternica, potraga i određenih pritvora licima koja su u bekstvu) - navodi se u saopštenju tužilaštva.

Tužilac LJubivoje Đorđević
Tužilac LJubivoje Đorđevićfoto: prvo osnovno javno tužilaštvo

Istovremeno, kako se dodaje, odlukom javnog tužioca zabranjeno je presigniranje starih predmeta na nove zamenike javnog tužioca i tužilačke pomoćnike, čime je sprečeno prolongiranje rešavanja ovih predmeta. Takođe, u skladu sa odlukom javnog tužioca, svi predmeti KT i KTR upisnika zaključno sa 2018. godinom posebno su označeni crvenim omotima, kojima se ukazuje da isti zahtevaju posebno hitno postupanje.

- Što se tiče postupanja u novim predmetima, u skladu sa odlukom javnog tužioca, u hitnim predmetima (pritvorski predmeti, nasilje u porodici, nedavanje izdržavanja, ugrožavanje sigurnosti…) procesne radnje moraju biti preduzete i odluke se moraju doneti bez odlaganja. Istovremeno, obrađivači predmeta su dužni da u roku predviđenom odlukom javnog tužioca, u svim predmetima kojima su zaduženi, ukoliko nisu u mogućnosti da donesu meritornu odluku, donesu tužilački akt, u skladu sa Pravilnikom o kriterijumima i merilima vrednovanja rada javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca - navodi se.

Dosadašnji rezultati plana i programa rešavanja starih predmeta vrlo su, kako pojašnjava iz tužilaštva, zadovoljavajući, posebno kada se ima u vidu da Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, kao i druga dva osnovna javna tužilaštva u Beogradu, već duže vreme ne rade u punom kapacitetu, jer mesta zamenika javnih tužilaca nisu popunjena.

Prvo osnovno javno tužlaštvo
Prvo osnovno javno tužlaštvofoto: Nenad Kostić

- Naime, trenutno u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu postoje četiri upražnjena mesta zamenika javnog tužioca, dok je sedam zamenika javnog tužioca upućeno u druga tužilaštva i to šest u Više javno tužilaštvo u Beogradu, a jedan u Tužilaštvo za ratne zločine. Pritom, jedna zamenica javnog tužioca je na trudničkom bolovanju, a četvoro zamenika javnog tužioca je raspoređeno u Odeljenje privrednih prestupa, koje zastupa javnu optužbu pred Privrednim sudom u Beogradu, i to za celu teritoriju grada Beograda - saopšteno je iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva koje navodi i da će javni tužilac, prvi zamenik javnog tužioca i rukovodilac krivičnog odeljenja nakon izrađivanja izveštaja o neurađenim predmetima, vršiti uvid u sve predmeta u kojima odluka nije doneta.

- Planom i programom rada Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu za 2023. godinu predviđeno je da u drugoj polovini ove godine izveštajem o neurađenim predmetima budu obuhvaćeni i predmeti iz 2019. godine, te da do kraja tekuće godine budu meritorno rešeni svi predmeti iz 2019. godine u kojima je moguće doneti odluku.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track