Najnovije vesti

LAŽNI VUČIĆEV SAVETNIK KONAČNO IZA BRAVE! Čak 8 godina nakon prevare i iznude od 30.000 evra Zvonko Cvetković smešten u zatvor!
Foto: Privatna Arhiva

DOLIJAO PREVARANT

LAŽNI VUČIĆEV SAVETNIK KONAČNO IZA BRAVE! Čak 8 godina nakon prevare i iznude od 30.000 evra Zvonko Cvetković smešten u zatvor!

Crna Hronika
23:58h

Zvonko Cvetković (65), u javnosti poznatiji kao "lažni Vučićev savetnik", koji je pravosnažno osuđen u Višem sudu u Nišu na šest godina zatvora i novčanu kaznu od 100.000 dinara zbog prevare i iznude, konačno je smešten iza rešetaka.

Osnovni sudi u Kragujevcu nadležan je za sprovođenje zatvorske kazne koja je izrečena Cvetkoviću.

Za izvršenje novčanog dela kazne nadležan je sud koji je doneo prvostepenu presudu, u skladu sa članom 187 Zakona o izvršenju krivičnih sankcija. Vest je, kako prenosi Blic, potvrđena u Osnovnom sudu u Kragujevcu koji je nadležan za sprovođenje zatvorske kazne koja je izrečena Cvetkoviću.

- Ako osuđeni ne plati novčanu kaznu u određenom roku, sud ce novčanu kaznu zameniti kaznom zatvora, kako je to predviđeno članom 189. Pomenutog zakona.

Zvonko Cvetković
foto: Privatna Arhiva

Preesudom Višeg suda u Nišu Cvetkoviću je ostavljen rok od dva meseca da plati kaznu od 100.000 dinara, ili će mu u suprotnom biti zamenjena sa 100 dana zatvora.

Istom presudom, oštećenoj N.R. iz Niša, od koje je Cvetković iznudio domaći I strani novac u vrednosti od oko 30.000 evra, dosuđen je imovinsko pravni zahtev prema kojem će morati da joj, u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude, vrati 29.600 evra i 400 švajcarskih franaka, što u dinarskoj protivvrednosti iznosi 3,62 milina dinara, pod pretnjom prinudnog izvršenja. Oštećena V. M. koju je Cvetković prevario za 350.000 dinara upućena je na parnicu!

Aleksandar Vučić, Novac, Svadba, Prevara, Bratislav Gašić, Savetnik, Zvonko Cvetković
foto: Dragan Kadić

“Napisao je na papiru 30.000 evra…”

Cvetković je oglašen krivim po optužnici VJT Niš da se u 2015. godini N.R. iz Niša, poznanici V.M. iz Ćuprije sa kojom je bio u emotivnoj vezi, lažno predstavio kao savetnik premijera za bezbednost i visoki funkcioner BIA Miroslav Milenković i predočio joj da će biti uhapšena po optužnici od 400 strana jer se "zamerila političarima". Navodno je pred njom nazvao tužioca za organizovani kriminal Miljka Radosavljevića kako bi se raspitao o njenom „slučaju“ i na papiru napisao 30.000 evra, što je predstavljalo sumu koju treba da plati kako bi izbegla hapšenje.

Zapretio joj je da ako preko njega ne plati „autoritetima iz Beograda“ koji su „opasni igrači“ može ostati bez porodice te da će se „nešto podmetnuti u njen auto ili auto njenog sina“ i da „opasni igrači“ mogu da lako nameste šta god žele... U strahu za porodicu, N. R. mu je dala 6.500 evra a njen muž 2.090 evra i 400 švajcarskih franaka, ali se Cvetković, ljutio što nisu doneli još novca ističući da mora „od Gašića iz Kruševca“ da uzme ostatak novca jer je toliko obećao da će odneti u Beograd. Za dva dana mu je dala još 6.010 evra pa joj je rekao da ostatak spremi za dve nedelje jer u međuvremenu „putuje u Brisel” sa tadašnjim premijerom Aleksandrom Vučićem. Zatražio da ostatak sume stavi u kutiju od viskija i preda V.M. koju je kasnije pokupio...

rešetke, zatvorske rešetke
foto: Shutterstock

“Žao mi je što kazna nije mogla biti veća”

Cvetković je negirao dela, braneći se da je V.M. imao nameru da vrati novac a da od N.R. nije uzeo “ni dinara”, ali ga je Viši sud u Nišu, nakon saslušanja svedoka I izvođenja svih dokaza, oglasio krivim.

- Žao mi je što kazna nije mogla biti veća jer je ocena sudskog veća da ovakav izvršilac, koji nije samo dva puta, kako je navedeno u njegovoj završnoj reči, ponovio delo, zaslužuje i veću kaznu od ove koja mu je izrečena - rekao je tada sudija Mirko Drašković u obrazloženju presude.

“Dobićeš živu sodu u oči i rupu u glavi”

Pred Osnovnim sudom u Surdulici u toku je suđenje Cvetkoviću zbog sumnje da je pretio sudiji Prekršajnog suda u tom gradu Dragani Nikolić. On je optužen da je počinio krivično delo ugrožavanje sigurnosti za koje je zaprećeno do pet godina zatvora. Tereti se da je 28. avgusta 2019.godine sa mobilnog telefona pozvao na broj Prekršajnog suda u Vladičinom Hanu i zatražio da se čuje sa sudijom Nikolić, kojoj se predstavio kao "sudija i član Visokog saveta sudstva".

- Kasnije je sudiju pozvao na njen mobilni telefon i sudija je uključila spikerfon i tada je rekao: “sutra se vidimo ispred prekršajnog Apelacionog suda u Nišu na mestu gde nemaju kamere, da dođeš sama”. Pitao je sudiju koliko joj treba vremena da dođe od Hana do Niša i ko će da joj čuva dete za to vreme, pa je oko 15 časova ponovo pozvao oštećenu i pitao je da li hoće sa njim da ide na seminar u Vrnjačku Banju a uveče je pozvao na njen mobilni telefon oko 21 čas i rekao joj “predočavam ti da možeš da završiš kao sudija koga su našli u Savi, da dobiješ živu sodu u oči, ili rupu u glavi, žao mi je tvog deteta jer će ono jadno najviše da nastrada”. Dana 28. i 29.avgusta 2019. godine slao je poruke oštećenoj “da ukoliko ga ne sluša biće razrešena i može da joj se desi neko zlo koje se odnosi na njen život i život deteta, da sprema izjašnjenje za razrešenje i poslao joj dokument koji je navodno poslao Visokom savetu sudstva - stoji u optužnom predlogu OJT Vladičin Han. Suđenje u Surdulici još nije okončano.

Predstavljao se kao inspektor BIA

Cvetković je, inače, stari znanac policije i već je hapšen zbog prevara. Pre četiri godine sumnjičen da se lažno predstavljao kao inspektor BIA, uzimajući novac za zapošljavanje u Kliničkom centru, pomoć u privatizaciji, skraćenju zatvorske kazne, a navodno je radio i kao doktor...

Cvetković se u avgustu 2018. godine našao u središtu velike afere kada je, po pisanju medija, priveden nakon prijave sudije Osnovnog suda u Vranju Marije Janićijević zbog proganjanja i „urušavanja ugleda i karijere“, nekoliko dana nakon što su u javnost procurele njene neprikladne fotografije. Ona je medijima ranije izjavila da je bila žrtva "najpre prevare, a zatim i proganjanja" ali je Cvetković je sudskom sporu oslobođen krivične odgovornosti usled nedostatka dokaza.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja