SUD U STRAZBURU POTVRDIO ODLUKU USTAVNOG SUDA: Pritvor Radonjiću i Romiću nepravdano dugo trajao
Foto: Dragan Kadić

evropski sud za ljudska prava

SUD U STRAZBURU POTVRDIO ODLUKU USTAVNOG SUDA: Pritvor Radonjiću i Romiću nepravdano dugo trajao

Crna Hronika -

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu usvojio je odluku Ustanovnog suda Srbije i presudio da su nekadašnjim funkcionerima Državne bezbednosti Milanu Radonjiću i Ratku Romiću, koji su optuženi za učešće u ubistvu vlasnika Dnevnog telegrafa Slaka Ćuruvije 1999. prekršena ljudska prava kada je u pitanju držanje dvojice osumnjičenih u istražnom pritvoru gotovo tri i po godine. Takođe, sud u Strazburu smatra da je postupak koji su pokrenuli pred Ustavnim sudom za preispitivanje pritvora, predugo trajao.

- Sud nije video nijedan razlog da se ne složi sa stavom Ustavnog suda da su prva godina i dva meseca njihovog pritvora bili opravdani, zbog uznemirenja javnosti do kog bi došlo ukoliko bi bili pušteni, ali da za preostale dve godine i tri meseca njihovog pritvora, taj razlog više nije postojao - navodi se u saopštenju Evropskog suda za ljudska prava.

Optuženi u slučaju Ćuruvija
Optuženi u slučaju Ćuruvijafoto: Dragan Kadić, Kurir Arhiva, EPA

Iako je Ustavni sud ranije priznao povredu prava, sud u Strazburu je naveo da im za to nije dodeljena priznali povredu prava podnosilaca predstavke, Sud je primetio da im nije dodeljena nikakva naknada i shodno tome zakljucio je da je došlo do povrede njihovih prava i da u tom smislu sud smatra da bi Srbija trebalo da im isplati po 1.000 evra na ime nematerijalne štete.

Radonjić i Romić, bili su uhapšeni 14. januara 2014. i u "klasičnom" pritvoru su bili do 6. jula 2017., kada su prebačeni u kućni pritvor.

Podsetimo, Apelacioni sud nedavno je završio glavni pretres koji je sam otvorio posle dve ukinute presude, i čeka se pravosnažna odluka suda po optužnici protiv Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka, kom se sudilo u odustvu.

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović
Advokat Zora Dobričanin Nikodinovićfoto: Kurir

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović, koja je branilac dvojice optuženih u krivičnom postupku ali ih je zastupala i pred sudom u Strazburu, kaže za Kurir da je zadovoljna ovakvom odlukom Evropskog suda za ljudska prava.

- Tako to izgleda kad odlučuje nepristrasan sud. Ja nemam sta da dodam, osim da sam baš srećna - kao i uvek kad pravo odnese pobedu nad kršenjem prava. Ova presuda ima veliki značaj obzirom na utvrđene povrede iz člana 5 stav 3 (pravo na slobodu i bezbednost) Evropske konvencije o ljudskim pravima kao i povreda clana 5 stav 4 (pravo da sud brzo odluči o zakonitosti pritvora). Sigurno je da ce ovi ovde zauzeti stavovi i sudska praksa biti od značaja u drugim slučajevima za sve druge ljude kojima su ozbiljno narušena ova ljudska prava koja štiti Evropska konvencija o ljudskim pravima. Put do ove odluke je bio dug i trnovit, ali rad i upornost su dali rezultat na koji sam veoma ponosna, koji će se pamtiti i citirati - kaže Zora Dobričanin Nikodinović za Kurir.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja