ZAŠTO JE UBIJEN ŽIKA PETROVIĆ? Sačekuša za direktora JAT-a ispred roditeljske kuće u centru Beograda, a niko ništa nije čuo!
Foto: EPA

pogođen sa 4 metka

ZAŠTO JE UBIJEN ŽIKA PETROVIĆ? Sačekuša za direktora JAT-a ispred roditeljske kuće u centru Beograda, a niko ništa nije čuo!

Crna Hronika -

Danas se navršavaju 23 godine od ubistva generalnog direktora JAT-a Živorada Žike Petrovića, a do sada ne samo da nisu poznati ni motivi ni naručilac ove surove likvidacije već u dosijeu o njegovoj smrti, osim izveštaja s uviđaja, obdukcionog nalaza i nekoliko izjava svedoka, nema više ništa.

Petrović je izrešetan ispred zgrade svojih roditelja u Ulici Jaše Prodanovića u Beogradu 25. aprila 2000. godine oko 22 sata. U trenutku kada je izašao iz svog "audija", dvojica napadača ispalila su mu četiri metka u leđa i glavu.

Pretpostavlja se da su napadači koristili oružje s prigušivačem, budući da niko od prolaznika i komšija nije čuo pucnje. Uviđaju je tada prisustvovao i Rade Marković, tadašnji načelnik DB. Očevidaca zločina nije bilo, a policija je bezuspešno tragala za sivim "audijem" novosadskih registracija, kojim su, kako se pretpostavljalo, ubice pobegle.

Nagađanja je bilo mnogo, ali pravi motivi ubistva Živorada Petrovića, kao ni naručioci zločina i egzekutori još nisu otkriveni. Nagađalo se da su avionima JAT-a iz zemlje iznošene dragocenosti, pa i velike količine novca. Tvrdilo se da je režim sklanjao nelegalno zarađeno bogatstvo, a da je Petrović kao prvi čovek ovog avio-prevoznika u sve to bio upućen. Kao motiv njegove likvidacije pominjala se i privatizacija naše avio-kompanije, pa čak i kupovina nekih novih aviona.

- Pominju se razni motivi, ali ono što je činjenica jeste da je u pitanju političko ubistvo. Možda zato što nije u tom trenutku odgovarao porodici koja je bila na vlasti jer čovek nije bio ni kriminalac ni mafijaš - izjavio je svojevremeno za Kurir kriminolog Dobrivoje Biba Radovanović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja