ISPOVEST JEDNOG OD RETKIH HAŠKIH OSUĐENIKA KOJI JE DOBIO UBLAŽENU KAZNU! Ne propustite "Crnu hroniku" večeras na Kurir televiziji
Foto: Promo

ISPOVEST JEDNOG OD RETKIH HAŠKIH OSUĐENIKA KOJI JE DOBIO UBLAŽENU KAZNU! Ne propustite "Crnu hroniku" večeras na Kurir televiziji

Crna Hronika -

Večerašnji gost emisije "Crna hronika" na Kurir televiziji je general Vinko Pandurević doktor nauka, autor više knjiga iz oblasti sociologije vojske, vojne strategije i doktrine.

Jedan od mnogih srpskih oficira koji je deo svog života proveo u Hagu, ali i jedan od retkih koji je dobio ublaženu kaznu, jer je po mišljenju tužilastva za ratne zločine postupio vojnički ispravno i spasio 7 hiljada vojnika Armije Bosne i Hercegovine u Srebrenici i Žepi. U Vojsci Republike Srpske obavljao je dužnost komandanta Zvorničke brigade angažovane na gotovo svim ratištima u Bosni i Hercegovini. Posle Dejtonskog sporazuma (1995) obavljao je dužnost zamenika načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske nakon smene generala Ratka Mladića.

U aprilu 2005. godine predao se Međunarodnom krivičnom sudu za Jugoslaviju, koji je protiv njega podneo optužnicu. Tribunal ga je optužio za zločine na području Srebrenice i Zvornika u julu 1995. godine kao komandanta Zvorničke brigade i osudio na 13 godina zatvora za pomaganje ubistava i progon Bošnjaka sa područja Srebrenice, oslobođen je svih ostalih tačaka optužnice. Odslužio je više od 10 godina kazne.

U jednom od svojih romana rekao je da je:

"Koncept bratstva i jedinstva na kraju je zamenjen oružanim nasiljem, koje je nastalo na celom prostoru SFRJ. Sticajem istorijskih okolnosti, Jugoslavija je nastala nasilnim putem pa se i na sličan način i raspala".

Večeras će sve detalje iz svog života ispričati Jeleni Pejović u emisiji "Crna hronika" u 19.15 časova samo na Kurir televiziji!

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja