"MI SAMO O MASAKRU PRIČAMO, DRUGIH TEMA NEMAMO": Meštani dva sela ne prestaju da tuguju, evo šta će napraviti na mestu stradanja
Foto: Petar Aleksić, Privatna arhiva

zločin kod mlaednovca i smedereva

"MI SAMO O MASAKRU PRIČAMO, DRUGIH TEMA NEMAMO": Meštani dva sela ne prestaju da tuguju, evo šta će napraviti na mestu stradanja

Crna Hronika -

Muk, jezivu tišinu, sablasne, prazne ulice i neopisivu tugu prekidaju crkvena zvona koja zvone svaki dan u Malom Orašju kod Smedereva, nakon maskara koji je počinio pomahnitali U. B. (21) pre 12 dana, kada je u tom selu ubio petoro, a u susednoj Duboni troje mladih ljudi.

Osumnjičeni
Osumnjičeni foto: Printscreen RTS, EPA/Andrej Cukić

Meštani dva sela kod Smedereva i Mladenovca, koje je pogodila tragedija, kažu za Kurir da ono što se njima desilo ne sme više nikad da se ponovi, jer tuga, bol i praznina su veliki i neobjašnjivi.

Pale sveće

- U Malom Orašju je sve sablasno, tišinu prekidaju samo crkvena zvona, koja se oglašavaju u 23 sata svake večeri, kada je i došlo do pucnjave. Takođe, svakodnevno u porti crkve može se videti veliki broj vernika, koji dolaze da zapele sveće za stradale, ali i da se pomole za ozdravljenje 14 ranjenih, od kojih su troje u kritičnom stanju i lekari im se bore za život u Beogradu - kaže jedan od žitelja sela i dodaje:

- Tuga koja nam ostala je neizdrživa, ovde su svi rođaci, kumovi i prijatelji, i svako je izgubio nekog, ili mu je ranjeno dete. Kad sretnemo nekog od porodica, koje su izgubile dete ne znamo ni koju reč utehe da im uputimo. Čovek ne zna šta da kaže. Jednostavno, nemi smo.

Sahrana, Mladenovac
foto: Nenad Kostić

Kako dalje navode žitelji, situacija je isuviše bolna, a oni se saosećaju sa svojim komšijama koje je masakr direktno pogodio.

- Polako se trudimo da se život nastavi, poslovi se moraju završavati, ali mimo toga svi se zatvaramo u kuće i pritaljujemo na neko vreme. Mi našu decu ne možemo vratiti, ali treba da se čuvamo i da se mere pooštre kako se ovo više ne bi dešavalo - kaže jedan od žitelja dok drugi dodaje:

- Svi i dalje pričaju o masakru, mi više nemamo drugih tema. Sad nam je u mislima i dogovaramo se da kod spomenika gde su deca pobijena podignemo spomen-ploču kako se nikad ne bi zaboravili ti mladi ljudi.

Život u strahu

Kako su dalje naveli, oni i dalje žive u strahu, jer je situacija i dalje, kako opisuju, opšta katastrofa.

- Oni su nastradali ni krivi ni dužni, to su sve jedna predobra i mila deca, koja su izašla to veče da popričaju malo, da se druže. Za nas je vreme stalo!

Sahrana, Mladenovac, Malo Orašje
foto: Nenad Kostić

Podsetimo, samo dan nakon nezapamćenog masakra na Vračaru, Srbiju je u crno zavio i U. B. koji je tog 4. maja iz svoje kuće izašao sa kalašnjikovim, otišao do Malog Orašja zaustavio se kod spomenika i počeo da rešeta omladinu, a potom otišao u selo Dubona i ispred škole otvorio rafalnu paljbu po tinejdžerima, koji su sedeli na klupici i tako ubio troje mladih. Uhapšen je sutradan u kokošnjicu svog rođaka nadomak Kragujevca.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track