GENERAL BUHA IZREŠETAN ZBOG OVE IZJAVE: Ubice nisu otkrivene, Kalinić tvrdi da su ga ubili Simovići, a evo zašto su lagali Legiju
Foto: screenshot

pre 21 godine

GENERAL BUHA IZREŠETAN ZBOG OVE IZJAVE: Ubice nisu otkrivene, Kalinić tvrdi da su ga ubili Simovići, a evo zašto su lagali Legiju

Crna Hronika -

Zamenik načelnik Resora javne bezbednosti Boško Buha ubijen je pre 21 godine. Likvidiran je u noći između 9. i 10. juna 2002. dok je ulazio u svoje vozilo kod hotela "Jugoslavija". Ubica je iz neposredne blizine ispalio u njega više hitaca iz automatskog oružja.

Tokom devedesetih u Beogradu su ubijena šestorica aktivnih i bivših inspektora policije. Godinama su o motivima za njihovu likvidaciju objavljivane svakojake verzije, ali su svi slučajevi ostali nerešeni. Ubistva policajaca nisu okončana ni nakon političkih promena 2000. godine.

Buha je bio među tim žrtvama.

Ubijeni policijski general pre likvidacije nalazio se sa društvom na splavu "Žabar", sa koga je krenuo u 2.30 časova. Očevici su pričali da su se čula dva rafala, jedan dugi i jedan kratki, posle čega je general ostao da leži pored svog vozila. Inače, u trenutku Buhine likvidacije nedaleko od mesta ubistva, nalazila se patrola saobraćajne policije, koja se bacila na zemlju kad su začuli rafale, a kad su ustali već je bilo kasno jer su napadači pobegli automobilom.

Četiri meseca kasnije za ubistvo je osumnjičen i uhapšen Nikola Maljković, kao i još nekolicina njegovih saradnika, a navodno su svi bili članovi grupe Željka Maksimovića Make.

Boško Buha
foto: EPA

Suđenje ovoj grupi nije donelo nikakav rasplet. Svi uhapšeni su oslobođeni 18. novembra 2004. zbog nedostatka dokaza.

Vrhovni sud je 28. oktobra 2005. poništio oslobađajuću presudu i naložio da se suđenje ponovi, ali ono nije organizovano, jer su optuženi u bekstvu i nedostupni pravosudnim organima Srbije.

Boško Buha se nije ustezao da opiše stanje u državi posle političkih promena. Naveo je da je auto-mafija sasečena, ali da je trgovina drogom u zamahu, te da je u Beogradu kriminalnim grupama oduzeto oko 5,5 miliona maraka, od čega dva miliona naftnoj i duvanskoj mafiji. Ali oni nisu mirovali:

"Nuđeni su mi kontakti s ljudima iz podzemlja, a mafija je pokušala da se dodvori i nekim političarima DOS nudeći im razne usluge, novac, čak i dosijee kojima bi kompromitovali svoje političke protivnike".

U toj njegovoj izjavi mnogi veruju da se nalazi i motiv ubistva.

Boško Buha rođen je 1959. u Virovitici u Hrvatskoj. Završio je Fakultet narodne odbrane u Zagrebu i zaposlio se kao radnik unutrašnjih poslova u Virovitici gde je radio do burnih dešavanja 1991.

Buha se pre početka ratnih dešavanja iselio u Srbiju, gde je postao načelnik Odeljenja unutrašnjih poslova u Sopotu. Sredinom 1998. postaje komandant Brigade policije SUP Beograd. U tom svojstvu je službovao na KiM, gde je bio i ranjen.

Za ključni trenutak njegove karijere smatra se dešavanje pred sam 5. oktobar 2000. Od odbijanja da interveniše protiv rudara Kolubare i odbijanja da na sam 5. oktobar reaguje protiv okupljenih demonstranata pred tadašnjom Saveznom skupštinom. Buha 6. februara 2001. postaje načelnik SUP-a Beograd, druga po važnosti funkcija u Resoru javne bezbednosti, a 1. juna iste godine unapređen je u čin general-majora policije.

Sredinom decembra 2001. postaje pomoćnik načelnika Resora javne bezbednosti.

Milos Simovic, Sretko Kalinic
foto: MUP Srbije, privatna arhiva

"BUHU SU UBILA BRAĆA SIMOVIĆ"

Surovi egzekutor "zemunaca" Sretko Kalinić u svojoj knjizi "Zemunski klan - ko je ko" tvrdi da su Buhu ubila braća Miloš i Aleksandar Simović. Kako dalje navodi, oni su zatim oteli Dragana Ilića Limara i mučili ga sve dok mu nisu iznudili priznanje da su on i Željko Maksimović Maka likvidirali generala!

Kalinić, koji služi 40-godišnju robiju u zatvoru Zabela, tvrdi da su Simovići posle ubistva uspeli da ubede čak i Milorada Ulemeka Legiju da iza Buhine likvidacije stoji takozvana Makina grupa, jer je Ulemek voleo Buhu i sigurno bi se osvetio Milošu i Aleksandru da je znao da oni stoje iza zločina.

"Simovići su posle za***ali i Legiju da su Maka i Limar ubili Buhu", napominje Kalinić.

U knjizi se direktno obraća bivšem prijatelju Luki Bojoviću, nazivajući ga "Amigo", pa ga je, između ostalog, podsetio na neke doživljaje i zločine u koje su, prema Sretkovim tvrdnjama, umešani Simovići.

Iz mržnje prema ovoj braći, Kalinić u knjizi Miloša naziva Derpe Glavati Simović, a Aleksandra - Aca Spadalo ili Debil.

Željko Maksimović Maka
Željko Maksimović Makafoto: printscreen Facebook

- Derpe Glavati Simović i njegov brat Aca Spadalo ubili su generala policije Boška Buhu... Ubili su oni posle još dva poznata i cenjena policajca, Nenada Batočanina iz Beograda i Željka Škrbu iz Republike Srpske. Derpe Glavati Simović je osuđen za ovu dvojicu, dok Aca Spadalo nije jer je bio u pratnji ili u automobilu s bratom, zaboravio sam. A sada ću da vam dočaram kako je izgledalo hapšenje Dragana Ilića Limara - piše Kalinić, i dodaje:

- Hapsili su ga Derpe Glavati Simović, njegov brat Aca i još neki članovi "zemunskog klana", uz pomoć saobraćajne policije, koja je blokirala sporedne ulice da Limar ne može da pobegne. Derpe Glavati Simović je zatim mučio Limara zajedno sa bratom Acom i terao ga da ponavlja za njima ono što mu kažu, između ostalog da prizna da je Željko Maksimović Maka ubio generala Buhu. To su snimali diktafonom, ako se dobro sećam, a Limara su posle predali policiji, koja ga je odvela u stanicu "29. novembar". Simovići su posle zaje*ali i Legiju da su Maka i Limar ubili Buhu...

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track