OVO SU NAJVEĆI ZLOČINCI U SRBIJI! Goran Džonić se pridružio listi na kojoj su SEDMORICA MONSTRUMA, a najpoznatiji umro u ćeliji
Foto: Čitalac Kurira, Privatna arhiva, Shutterstock, Ilustracija

većina žrtava su žene

OVO SU NAJVEĆI ZLOČINCI U SRBIJI! Goran Džonić se pridružio listi na kojoj su SEDMORICA MONSTRUMA, a najpoznatiji umro u ćeliji

Crna Hronika -

Goran Džonić je prvostepenom presudom prekjuče kažnjen najstrožom kaznom zatvora, a nažalost nije jedini kome su sudovi izricali ovu sankciju.

Goran Džonić (59), vatrogasac u penziji iz aleksinačkog sela Moravac postao je sedmi po redu osuđenik u Srbiji, kom je izrečena najstroža moguća zatvorska kazna - doživotna robija!

Iako su prvostepeni sudovi u Srbiji od 1. decembra 2019, kada je počeo da se primenjuje izmenjeni Krivični zakonik, do sada sedam puta izrekli kaznu doživotnog zatvora, tu kaznu trenutno služe samo dvojica osuđenika.

- Samo je dvoje pravosnažno osuđeno na doživotnu robiju. Reč je o Dejanu Daboviću, državljaninu Crne Gore i Virdžinelu J., državljaninu Rumunije. I jedan i drugi su počinili teška ubistva.

Goran Džonić
foto: Privatna Arhiva, Kurir/M.S.

Pored njih dvojice, na istu zatvorsku kaznu bio je osuđen i Ninoslav Jovanović, poznat po nadimku Malčanski berberin, ali je on preminuo u zatvoru. Jovanović je bio prvi Srbin osuđen na doživotnu od izmene zakona - objašnjava nam izvor i dodaje da je Apelacioni sud u jednom slučaju ublažio kaznu Višeg suda, te doživotnu robiju preinačio u kaznu od 20 godina robije.

- Reč je o muškarcu (85) koji se tereti za silovanje dečaka (8) u maju 2020. Apelacioni sud u Novom Sadu mu je ublažio kaznu, pa mu je umesto najstrože moguće izrečena kazna od dve decenije iza rešetaka - kaže izvor.

U jednom slučaju Apelacioni sud je ukinuo prvostepenu presudu i vratio je na ponovljeno suđenje, a epilog se i dalje čeka.

- U februaru ove godine drugostepeni sud je naložio Višem sudu u Beogradu otvaranje novog postupka protiv Radomira Blagojevića (57), koji se tereti da je živu spalio svoju bivšu partnerku, kao i da je pretukao i silovao svoju drugu partnerku. Ponovljeni postupak protiv Blagojevića nije još uvek okončan - navodi sagovornik Kurira i navodi da se i u slučaju ubistva žene u Vranju čeka odluka Apelacionog suda o potvrđivanju presude.

Niš, Goran Džonić
foto: Kurir/M.S.

- Viši sud u Vranju je u martu ove godine na doživotnu robiju osudio D. P. zbog toga što je godinama zlostavljao i na kraju ubio suprugu - kaže izvor i objašnjava da je i presuda protiv Gorana Džonića još uvek nepravosnažna. Očigledno je da su sve doživotne robije izrečene muškarcima, a da su žrtve, osim u jednom slučaju, ženskog pola.

- Džonić je ubio dve žene i jednog muškarca, dok je silovatelj iz Novog Sada zlostavljao dečaka. Sve ostale ubijene žrtve su žene, a u slučaju Malčanskog berberina radi se o devojčici, koja je preživela torturu - navodi sagovornik.

Dabović, Jovanović, Blagojević
Dabović, Jovanović, Blagojevićfoto: MUP RS, Facebook

Podsetimo, doživotna kazna zatvora u Srbiji je uvedena izmenama Krivicnog zakonika u decembru 2019. kada je Ministarstvo pravde usvojilo predlog Fondacije „Tijane Jurić", koja nosi ime po devojcici (15) koja je silovana i ubijena, da se u krivična dela sa najstrožim zaprećenim kaznama ubroje teško ubistvo, silovanje, obljuba nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem sa smrtnim ishodom.

Najveći zločinci:

1. Ninoslav Jovanović (49) - U avgustu 2021. godine Apelacioni sud u Nišu potvrdio je prvostepenu presudu kojom je Malčanski berberin osuđen na doživotnu robiju zbog toga što je oteo tada dvaneaestogodišnju devojčicu i danima je vodio sa sobom po napuštenim vikendcama i nepristupačnim terenima u selima u okolini Nišia i Svrljiga i sve vreme je zlostavljao. Devojčica je posle 10 dana potrage pronađena živa. Jovanović je umro u zatvoru Zabela u julu prošle godine.

Ninoslav Jovanović, Malčanski Berberin
foto: čitalac Kurira

2. Dejan Dabović (31) - Novljanin je 2019. u Novom Sadu nasred ulice nožem iskasapio svoju bivšu devojku Dušanku Jocović (35), takođe rodom iz Herceg Novog. On je pravnosnažno osuđen za teško ubistvo iz bezobzirne osvete, nakon što je Dušanka sa njim raskinula dugogodišnju emotivnu vezu, ali i za razbojništvo u kladionici koje je počinio dan pre ubistva. Dabović je uložio molbu da kaznu služi u Crnoj Gori.

Dejan Dabović, Dušanka Jocović
foto: Privatna Arhiva

3. Radomir Blagojević (53) - Tereti se da je u julu 2020. godine u hodniku zgrade u Beogradu polio benzinom Zoricu Kalinić, bivšu partnerku, koja je preminula nekoliko dana kasnije u bolnici od teških opekotna. Mesec dana ranije, on je pretukao i silovao drugu ženu u Smederevu, koja je došla da mu sredi stan. Blagojević je tokom suđenja priznao ubistvo Zorice.

Radomir Blagojević
foto: Facebook Printscreen

4. Virdžinel J. (37) - Apelacioni sud u Kragujevcu u septembru prošle godine osudio je na doživotnu robiju rumunskog državljanina, jer je ubio Radinku K. (87) u selu kdo Požarevca. On je upao u staričinu kuću, naoružan nožem za klanje svinja, i prvo je pokušao da je siluje. Žrtva se snažno opirala, pa kako nije uspeo u nameri da je seksualno zlostavlja, on ju je izbo nožem po telu i na kraju joj prerezao vrat.

5. M. J. (85) iz Novog Sada - Apelacioni sud je u aprilu ove godine preinačio je doživotnu presudu M. J. na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina. Starac je osuđen zbog silovanja osmogodišnjeg dečaka u maju 2020. godine na Šodrošu. Nemile scene u šumarku kraj šetališta videle su dve žene, prolaznice, koje su odmah alarmirale policiju.

doživotna robija, Dejan Dabović, Goran Džonić, Malčanski berberin, Ninoslav Jovanović
foto: Čitalac Kurira, Privatna arhiva, Shutterstock, Ilustracija

6. Dejan Pavlović - Viši sud u Vranju u martu ove godine osudio je Vranjanca na doživotnu robiju zbog nasilja u porodici i ubistva žene Snežane, u martu 2022. godine. Okrivljeni je sa umišljajem ubio suprugu kuhinjskim nožem, koju je prethodno zlostavljao, a na teret su mu stavljena još dva krivična dela nasilje u porodici koje je učinio nad svojim ćerkama jednom tada maloletnom i nad punoletnom ćerkom.

7. Goran Džonić (59) - Osuđen pred Višim sudom u Niđu na doživotnu zbog toga što je u septembru 2021. godine namamio, oteo, ubio, pa spalio tela svojih rođaka - brata od tetke Gorana Đokića, njegove žene Gordane i ćerke Lidije. Posle zločina danima se pretvarao da pati, a bio je čak i na sahrani. Motiv zločina je koristoljublje.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track