HOTEL GA SKUPO KOŠTAO! EVO KAKO JE PAO SRPSKI NARKO-BOS U ITALIJI: Blizak balkanskom kartelu - sa ekipom švercovao 6 TONA KOKAINA
Foto: Uprava policije CG

POSLE GODINU DANA

HOTEL GA SKUPO KOŠTAO! EVO KAKO JE PAO SRPSKI NARKO-BOS U ITALIJI: Blizak balkanskom kartelu - sa ekipom švercovao 6 TONA KOKAINA

Crna Hronika -

Državljanin Srbije A. D. (47) uhapšen je u Italiji zbog sumnje da je učestvovao u švercu 6,1 tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Kako javljaju italijanski mediji, Srbin je uhapšen po međunarodnoj poternici koju je za njim u julu prošle godine raspisala Crna Gora, a zbog sumnje da je član kriminalne organizacije koja je na međunarodnom nivou transportovala kokain preko Atlantika.

Automatska provera

- Osumnjičenom narko-bosu iz Srbije, italijanska policija ušla je u trag dok je on boravio u naselju Mizurini. Sumnja se da je bio član balkanskog kartela i da je učestvovao u plovidbi od Kanarskih ostrva do Kariba - navodi italijanski mediji i dodaju da je A. D. uhapšen u noći između nedelje i ponedeljka.

- Srbin je otkriven zahvaljujuci automastkoj proveri, koja je izvršena u hotelu gde se osumnjičeni prijavio. Policija je obaveštena da je u Mizurini registrovan gost A. D. koji je na Interpolovoj poternici - navodi Amicodelpopolo.it.

droga, šverc Droge
foto: Uprava policije CG

Podsetimo, uhapšeni A. D. se u julu 2022. našao na poternici Višeg suda u Podgorici nakon što je istragom Specijalnog državnog tužilaštva obuhvaćeno 28 osoba zbog sumnje da su od maja 2019. do februara 2020, pomoću tri prekookenska broda, pokušali da prošvercuju 6,1 tonu kokaina. Tada je u Crnoj Gori uhapšeno osam osoba, dok je njih 11 već bilo u zatvorima, a pojedini su bili u bekstvu, među njima i A. D. i još jedan državljanin Srbije, S. M. (47).

- Akcija "Florida 1" bila je jak policijski udar na balkanski kartel, koji je u svetskim policijskim dokumentima zaveden kao jedna od najvažnijih karika u međunarodnom poslu šverca i dopremanja kokaina do evropskih luka - podsetili su izvori.

Kotorski klanovi

Kako su tada pisali crnogorski mediji, policijsko-tužilačke mere i radnje na prikupljanju dokaza u operaciji "Florida 1" počele su 2019. zbog toga što su postojali podaci da se državljani Crne Gore, Italije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Velike Britanije bave "transnacionalnim krijumčarenjem kokaina rutom Južna Amerika - Evropa".

Španija, Kadiz, krijumčarenje droge, šverc droge, kokain, Hrvati, jedrilica Volstrit, Volstrit, 04.07.2018.
foto: Printscreen YouTube

- Osumnjičeni se dovode u vezu sa balkanskim kartelom, koji je sačinjen iz više nezavisnih ćelija. Praktično, pod okriljem balkanskog kartela deluju i kavački i škaljarski klan iz Kotora. Konkretne pošiljke kokaina zbog kojih je velika grupa pala u akciji "Florida 1" su zaplenjene na teritoriji Portugalije, Obale Slonovače i Arube - objašnjava izvor.

Inače, balkanski kartel u poslednje vreme trpi snažne udarce, a pre mesec dana u Srbiji je uhapšeno 13 osoba osumnjičenih da su kao deo balkanskog kartela prošvercovali sedam tona kokaina.

Saradnik član Ndrangete

Kako su ranije pisali crnogorski mediji, među saradnicima grupe trgovaca kokainom, koji su osumnjičeni u kaciji "Florida 1" nalazi se i Lučijano Kamporesi (47) iz Riminija, povezan sa mafijaškom organizacijom Ndrangeta, koji je u Italiji već osuđen na kaznu zatvora od 20 godina.

Zaplene x maj 2019 - Kod Azorskih ostrva na prekookeanskom kargo - brodu "Yemaya" pronađeno 592, 9 kilograma kokaina

x februar 2020 - Kod ostrva Aruba na brodu "Aressa" zaplijenjena je 5,1 tona kokaina

x februar 2020 - Na Obali Slonovače na brodu "Trasgo - Nadudanma" zaplijenila 411 kilograma kokaina

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track