UBILI LJUBIŠU, IZVELI FILMSKU PLJAČKU I OTELI SKORO POLA MILIONA EVRA: Svedok ispričao OVO, a evo kako su organizovali zločin
Foto: Printscreen/Youtube/Rudar

suđenje

UBILI LJUBIŠU, IZVELI FILMSKU PLJAČKU I OTELI SKORO POLA MILIONA EVRA: Svedok ispričao OVO, a evo kako su organizovali zločin

Crna Hronika -

Saslušanjem svedoka danas je u Višem sudu u Podgorici nastavljeno suđenje okrivljenima za pljačku Pošte i ubistvo Ljubiše Mrdaka u Nikšiću.

Dragiša Dendić, kolega Mrdaka, ostao je kod iskaza datog u istrazi i ponovo ispričao o napadu:

"Ja sam tog dana vozio, izašao sam iz vozila da otvorim kolegi vrata i perifernim vidom sam primetio dva lica kako prilaze. Sve se brzo dogodilo. Zadobio sam dva udarca u potiljak i pao sam, a zatim neki sprej u lice, od tada nisam ništa video. Znam napamet gde su stepenice Pošte i nasumično, tumarajući, išao ka njima. Zatim sam začuo pucnjavu i uzeo sam službeni pištolji, sva sreća pa sam bio pribran jer nisam najbolje video u tom trenu od spreja”, kazao je Dendić.

Napadača koji ga je udarilo opisao je kao visokog do 1,85, mršavog, sa kačketom na glavi, dugačkom kabanicom, medicinskom maskom na licu i svetlim očima. Drugog napadača je opisao kao niskog.

Dodao je da je tada on bio za volanom službenog vozila i nije primetio da ih neko prati.

Odgovarajući na pitanja odbrane, naveo je da je njihov zadatak bio samo transport i obezbeđivanje novca i prevoz poštara. Kazao je da je sa njima bio i trezorista i da on i Mrdak nisu, i da inače nije pravilo, prisustvovali primopredaji novca u banci. Dodao je da samo ponekad pomognu trezoristi oko unosa ili iznosa novca i da nikad ne znaju količinu para koju pevoze.

"Otprilike smo koristili istu putanju, najbrža je i najbezbednija. Tu je hotel. Nismo ulazili na glavni ulaz pošte, gde ulaze građani, već na zadnji", kazao je na pitanje advokata Srđana Lješkovića.

Odgovarajući na pitanje advokatice Maje Zeković, svedok je kazao da je od filijale Prve banke do Pošte 2 udaljenost kilometar i po. Dodao je da tog dana on i Mrdak nisu nosili pancire.

"Propisi posla su da moramo da nosimo pancire. Naši su bili istrošeni, stari, spadali su i otkopčavali se. Nisu mogli pravilno da stoje. Mi smo više puta ukazivali u firmi na situaciju sa pancirima. Dokle je stigla nabavka ne znam. Mrdak je kobnog dana skinuo pancir, a zatim i ja, i pošli smo bez njih", naveo je Dendić.

Zeković je istakla da je apsolutna objektivna odgovornost za smrt Mrdaka spada na stranu firme za koju su radili.

Svedokinja Jelena Gardašević je ispričala da je iznajmila stan optuženom Mitru Kneževiću, koji se nije lažno predstavio, već tačnim imenom i prezimenom.

Navela je da je on bio uredan, te da je radio kao fitnes trener.

Okrivljeni Knežević kazao da je to dokaz da to nije bio nikakav štek stan.

Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo je optužnicu protiv sedmoro okrivljenih da su prilikom oružane pljačke Pošte u Nikšiću 20. oktobra 2021. godine, ubili radnika fizičkog obezbjeđenja "Security Guard Montenegro" Ljubišu Mrdaka.

Optuženi su Mitar Knežević iz Nikšića, Stojan Albijanić, Nemanja Miljković, Petar Zolak, Srđan Svjetlanović, David Banjac i Stefan Regojević. Prema navodima optužnice, okrivljeni su po prethodnom dogovoru i razrađenom planu uz prijetnju oružjem od pokojnog Ljubiše Mrdaka, Dragiše Dendića i Igora Ivanovića oteli novac namenjen za isplatu penzija, pri čemu je jedno lice lišeno života. Maskirani razbojnici su uz pretnju oružjem od radnika obezbeđenja ukrali 423.000 evra.

Optužnicom je predstavljeno da je optuženi Miljković po unapred utvrđenom planu, sa optuženim Svjetlanovićem iznajmio dva stana u Nikšiću u kojima su se krili pre i nakon pljačke Pošte.

Iz iznajmljenog stana u Ulici Vuka Karadžića, optuženi su imali pogled na parking prostor na kojem se nalazilo vozilo za transfer novca "folksvagen transporter” podgoričkih tablica, navodi se u optužnici.

Optužnicom je predstavljeno da je Albijanić 11. septembra po nalogu okrivljenog Mitra Kneževića sa još jednom nepoznatom osobom iz Bosne i Hercegovine, mimo graničnog prelaza, u Crnu Goru dovezao džip "nisan kaškai”, koji je prethodno nepoznata grupa ukrala u Derventi i na njega stavila lažne tablice.

Džip je preuzeo Knežević koji ga je krio do dana oružane pljačke. U tom periodu, preko graničnog prelaza Sitnica, u Crnu Goru su "sitroenom kaktus” ušli Petar Zolak i David Banjac. Pošto su stgli do trajekta, tu ih je čekao Stefan Regojević. Optuženi Zolak je u večernjim satima počeo osmatranje mesta planirane pljačke, kao i trasu puta kojom je nakon razbojništva trebalo da se daju u beg zajedno sa Nemanjom Miljkovićem, Svjetlanovićem i Banjcem.

Prema unapred utvrđenom planu, 20. oktobra, oko 9 sati, optuženi su u džipu čekali radnike obezbjeđenja. Kada se kombi namenjen prevozu novca i dragocenosti primakao iza zgrade pošte, tada su naoružani napadači iskočili iz džipa i hitro krenuli ka zadnjim vratima vozila. Shvativši da je pljačka u pitanju, Mrdak je pokušao da se suprotstavi, ali tada su razbojnici ispalili nekoliko hitaca od kojih je jedan pogodio Mrdaka u grudi. Ostalu dvojicu njegovih kolega razbojnici su kundacima izudarali, isprskali biber sprejom, prebacili novac u svoje vozilo i munjevitom brzinom pobegli. Ubrzo nakon toga policajci su u naselju Grebovice pronašli uništeni džip koji su koristili počinioci.

Kako se navodi u optužnici, razbojnici su se potom uputili prema manastiru Ostrog. Banjac je iz "sitroena kaktus" kojim je upravljao Zolak prešao u vozilo Stefana Regojevića koji je ga je odveo na lokaciju za skrivanje, a Regojević potom nastavio put prema Budvi. Okrivljeni Svjetlanović se sklonio u iznajmljeni stan u Ulici IV Crnogorske brigade gde je uništio garderobu koju su nosili optuženi u oružanoj pljački. Garderobu je isekao i bacio u kanalizaciju, kako bi prikrio i uništio tragove i dokaze, a zatim je pobegao.

(Kurir.rs/Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track