Pasuljanske livade: Kadeti osumnjičeni za nesreću

Pasuljanske livade: Kadeti osumnjičeni za nesreću

Crna Hronika -
Sudija saslušao kadete i utvrdio da postoji sumnja da su oni izvršili delo koje im se stavlja na teret

JAGODINA - Istražni sudija Višeg suda u Jagodini zatražio je istragu protiv četvorice kadeta osumnjičenih za nesreću na vojnom poligonu Pasuljanske livade, kada je poginulo dvoje kadeta, dok se nije složio sa istragom protiv majora Vojske Srbije koji se takođe tereti u tom incidentu.

Kako se navodi u saopštenju, koje je potpisao predsednik suda Dragan Janićijević, sudija je saslušao kadete i utvrdio da postoji sumnja da su oni izvršili delo koje im se stavlja na teret. Postupajući po zahtevu Višeg javnog tužilaštva u Jagodini protiv osumnjičenih kadeta M.K. iz Hajdučice kod Plandišta, N.G. iz Prnjavora, M. M. iz Aleksinca i S. M. iz Novog Sada istražni sudija ih je saslušao i ocenio da postoji sumnja da su odgovorni za teško delo protiv opšte sigurnosti.

Dodaje se da je sudija naveo da se ne slaže sa istragom protiv majora Vojske Srbije V.Ž. iz Beograda za koga postoji sumnja da nije preduzeo mere za obezbeđenje vojne jedinice. Konačnu odluku o istrazi protiv majora daće vanpretresno veće jagodinskog Višeg suda, navodi se u saopštenju. Branioci osumnjičenih su istražnom sudiji sugerisali da od Vrhovnog kasacionog suda traži da se za vođenje postupka odredi Viši sud u Beogradu, zato što će se tako lakše sprovesti postupak zbog celishodnosti i ekonomičnosti jer je veliki broj svedoka koji treba da se sasluša sa područja tog suda. Istražni sudija sugestiju nije prihvatio jer je Viši sud u Jagodini u svakom pogledu bliži porodicama poginulih kadeta, navodi se u saopštenju. Nesreća se dogodila na vojnom poligonu Pasuljanske livade 18. juna ove godine na pripremama za vojnu vežbu "Diplomac 2012", kada su od gelera granate poginuli kadeti Vojne akademije Filip Milojević i Milina Miletić, a još sedmoro njih povređeno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track