"ŽIVOT JE STAO PRE 7 GODINA, UNUCI SU NAM JEDINA RADOST": Godišnjica masakra u Žitištu, majka ubijene Dijane otvorila dušu
Foto: Jelena Ivić

"ŽIVOT JE STAO PRE 7 GODINA, UNUCI SU NAM JEDINA RADOST": Godišnjica masakra u Žitištu, majka ubijene Dijane otvorila dušu

Crna Hronika -

ŽITIŠTE- Za porodice čije je najmilije rafalima iz “kalašnjikova”, pre sedam godina, usmrtio Siniša Zlatić (47) iz Žitišta, svi dani su podjednako teški, a ovaj naročito. U naletu ljubomore, Zlatić je sa šanka kafića “Makijato” osuo palju po gostima koji su sedeli u bašti.

Ispalio je 26 hitaca, ranio 22 osobe, a ubio petoro nedužnih ljudi. Stradali su njegova bivša supruga Dijana (30) Vladimir Mijatović (40) i Stevan Jojić (40) iz Žitišta, Vladimir Kosović (34) iz Ravnog Topolovca i Jovana Popović (20) iz Banatskog Karađorđeva.

Žitište, masakr
foto: S.U.

Tankosava Savanović, Dijanina majka, kaže za Kurir da je za nju život stao pre sedam godina:

- Bol za Dijanom nikada neće proći. Suprug Sveto i ja život smo posvetili njenom sinu. Činimo sve da od unuka napravimo čestitog čoveka. Upisao je srednju školu u Srpskoj Crnji- priča Tankosava i dodaje da suprugu i njoj pomaže druga ćerka: -Uvek smo zajedno, jedni sa drugima, naročito kad osvane 2. jul. Teško je... Unuci su nam jedina radost - priznaje Tankosava.

Suzama su Savanovići, ali i najmiliji ostalih žrtava masakra natopili večne kuće žrtava masovnog ubice.

Nakon što je u bašti kafića posejao smrt iz kalašnjikova, Zlatić je pobegao sa mesta zločina, ali su ga policajci ubrzo lišili slobode. Na tavanu kuće on je krio automatsku pušku, jednu poluautomatsku pušku, kao i više komada municije različitog kalibra, koje je policija pronašla. Petostrukom ubici iz Žitišta, nakon suđenja u zrenjaninskom Višem sudu izrečena je maksimalna zatvorska kazna u trajanju od 40 godina:

Žitište, masakr
foto: S.U.

- Moja namera nije bila takva. Vreme ne mogu da vratim nazad. Iskreno mi je žao svih stradalih i povređenih- rekao je tada Siniša Zlatić. Reči svirepog ubice u sudnici, teško pale rodbini pobijenih, ali i onima koje je ranio:

-Za ovakvog monstruma svaka kazna mala. Za njega bi i kazna u trajanju od sto godina bila mala. Teško mi je bilo da slušam svedočenja ranjenih mladih i nedužnih ljudi. Žao mi ih je, kao da su moja deca- kazao nam je tada Sveto Savanović. Petar Popović iz Banatskog Karađorđeva, otac najmlađe žrtve u „Makijatu“, dvadesetogodišnje Jovane, po završetku suđenja rekao nam je da ne veruje da se ubica kaje:

-Moje mišljenje dele ljudi koji ga bolje poznaju. Da je u njemu bilo bar malo samilosti, on bio “sklonio” sebe, a ne druge- kazao je Popović za Kurir.

Kurir.rs/S.U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track