CRNA STATISTIKA SA PUTEVA SRBIJE! GODIŠNJE POGINE VIŠE OD 500 LJUDI: Ovo je glavni uzrok stravičnih nesreća u saobraćaju!
Foto: MUP RS

konferencija "vozi odmoran"

CRNA STATISTIKA SA PUTEVA SRBIJE! GODIŠNJE POGINE VIŠE OD 500 LJUDI: Ovo je glavni uzrok stravičnih nesreća u saobraćaju!

Crna Hronika -

Na konferenciji za medije povodom početka kampanje „Vozi odmoran“, izneta je zabrinjavajuća statistika u vezi sa saobraćajnim nesrećama na srpskim putevima. Naime, godišnje pogine više od 500 lica u saobraćajnim nesrećama, više od 120 osoba je poginulo na auto-putu, a za poslednjih pet godina 20 života odneto je u zaustavnoj traci!

- Umor je problem 21. veka, posebno tokom letnje turističke sezone, on je jedan od glavnih uzroka tragičnih saobraćajnih nesreća koje kao posledicu imaju teške telesne povrede ili smrt i zato je ova kampanja od izuzetne važnosti, da upozorimo ljude koliko je važno da voze odmorni - istaknuto je danas na konferenciji.

Vozi odmoran, kampanja
foto: MUP RS

Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević, na zajedničkoj konferenciji predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Agencije za bezbednost saobraćaja, JP „Putevi Srbije“ i „EKO Srbije“, istakao je da umoran vozač može biti isto toliko opasan, kao i vozač koji vozi pod uticajem alkohola.

- Ova kampanja uklapa se u akciju Ministarstva unutrašnjih poslova u vezi sa bezbednosnom zaštitom na Koridoru 10, u kojoj pripadnici Ministarstva, svojim pojačanim prisustvom na svim ključnim tačkama Koridora, utiču na javnu bezbednost, kao i na bezbednost saobraćaja - kazao je Lakićević.

Precizirao je da je saobraćajna policija, 1. juna, kada je ta akcija počela, otkrila 7.419 prekršaja kojima su vozači ugrožavali bezbednost saobraćaja.

- Sve ovo je rezultiralo i smanjenjem broja saobraćajnih nezgoda na Koridoru, pa smo uspeli u tome da statistika bude u korist bezbednosti, smanjili smo broj nezgoda sa 314, koliko ih je bilo na ovom putnom pravcu u istom periodu prošle godine, na 265 koliko smo ih imali do sada - rekao je Lakićević.

1 / 8 Foto: MUP RS

Dodao je da se broj povređenih smanjio za 45, sa 170 na 125, a broj poginulih na Koridoru 10 je prepolovljen u odnosu na isti period prošle godine.

Načelnik je objasnio da će u sklopu kampanje „Vozi odmoran“ svakome ko ulazi u našu zemlju biti predočena osnovna pravila o brzini, odnosno o ograničenjima, u naselju, van naselja, na moto-putu i auto-putu, a da će na letku koji je štampan na četiri jezika - srpskom, engleskom, nemačkom i turskom, biti sadržani najvažniji propisi i saveti.

V. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović zahvalio se Ministarstvu unutrašnjih poslova na učešću u ovoj kampanji, koja će trajati do 15. septembra.

- Prošle godine u julu i avgustu stradalo je 117 ljudi, a najuticajniji faktor bio je umor i pad koncentracije, posebno u ranim jutarnjim časovima. U saobraćaju svakog trenutka treba biti pažljiv i oprezan - naglasio je Stamatović.

On je posavetovao vozače da na put krenu odmorni i naspavani, da provere tehničku ispravnost vozila, isplaniraju svoje putovanje i prave pauze na svaka dva sata, najmanje po 15 minuta, i da unose dovoljnu količinu tečnosti.

Predstavnica JP „Putevi Srbije“ Ljerka Ibrović istakla je da su Agencija za bezbednost saobraćaja, Uprava saobraćajne policije i „Putevi Srbije“ prirodni partneri na poslu povećanja bezbednosti i edukacije učesnika u saobraćaju.

- Javno preduzeće „Putevi Srbije“ je na svim portalima sa zamenljivom saobraćajnom signalizacijom već od jutros postavilo poruke kampanje. Akcija je krenula od danas i uložićemo napore da zajedno uradimo ovaj posao, jer jedan spasen ljudski život znači mnogo - rekla je Ibrović.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja