UBICU VESELINA VUKOTIĆA OTKRIVA PREPISKA NA SKAJU? Otac vođa škaljarskog klana izašao iz audija, pa izrešetan sa 8 hitaca
Foto: Marina Lopičić

UBICU VESELINA VUKOTIĆA OTKRIVA PREPISKA NA SKAJU? Otac vođa škaljarskog klana izašao iz audija, pa izrešetan sa 8 hitaca

Crna Hronika -

Predmet ubistva Veselina Vukotića i dalje je u rukama Višeg državnog tužilaštva (VDT) u Podgorici, ali tužioci koji rade na tom slučaju nemaju uvid u skaj komunikaciju u kojoj se pominje i ta likvidacija.

To su Vijestima saopštili iz VDT kojim rukovodi Lepa Medenica, ponavljajući da su krajem januara uputili poslednju urgenciju Upravi policije za preduzimanje mera kako bi rasvetlili taj zločin.

Šezdesetdevetogodišnji Kotoranin ubijen je 20. aprila 2019. godine - napadač je pucao u njega nakon što je izašao iz vozila koje je parkirao ispred porodičnih apartmana u toj primorskoj opštini. On je otac vođa škaljarskog kriminalnog klana - Igora Vukotića i sada pokojnog Jovana Vukotića.

U spisima koje je Evropol dostavio crnogorskim istražnim organima, u jednoj od prepiski, službenik Uprave policije, sada uhapšeni Petar Lazović, u razgovoru sa vođom "kavačke" kriminalne grupe Radojem Zvicerom, konstatuje da je “imao osećaj” ko je ubio Veselina Vukotića, navodeći prezime Vukčević.

Jovan Vukotić, Veselin Vukotić, Groblje Čevo, Selo Čevo
foto: Marina Lopičić, MUP RS, Printscreen

“Znaš da sam imao osećaj da je Vukčević starog špijuna omančupa”, piše Lazović u grupi za razgovor sa Zvicerom i sada odbeglim policajcem Ljubom Milovićem.

Potom konstatuje i da je "srećom" na tom slučaju radio Enis Baković, tada visoki funkcioner Uprave policije.

Iz Višeg državnog tužilaštva, međutim, kažu da im Skaj komunikacija nije dostavljena od kolega iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

Ne odgovaraju da li su u tom kontekstu saslušali Petra Lazovića, Bakovića i druge koji se pominju u nekada kriptovanoj komunikaciji, koju je kriminalistička obaveštajna agencija Evropske unije dostavila ovdašnjim istražiteljima.

- Navedeni predmet i dalje je u nadležnosti Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, te da od strane Specijalnog državnog tužilaštva ovom tužilaštvu nisu dostavljani bilo kakvi transkripti, niti pak transkripti sa sadržajem kako to navodite u vašem pitanju, sa kojih razloga nisu ni preduzimane radnje u smislu provera navoda istih - navodi se u odgovoru Lepe Medenice.

Petar Lazović, Europol, Ljubo Milović, Veljko Belivuk, Radoje Zvicer, Marko Miljković
foto: Screenshot/Libertas/SKY aplikacija

Ona je dodala da su u predmetu formiranom u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici povodom ubistva izvršenog na štetu Veselina Vukotića, u toku izviđaja preduzete su brojne mere i radnje:

- Od strane tužilaštva doneta je naredba za obdukciju tela, kao i naredbe za sva neophodna veštačenja, prikupljena su obaveštenja od većeg broja lica, dok je 21. 10. 2020. godine jedno lice saslušano u svojstvu svedoka, čiji iskaz je bio predmet provere i tužilaštva i Uprave policije i koji nije dao rezultate u pogledu otkrivanja izvršioca predmetnog krivičnog dela, pa kako je predmetno krivično delo ostalo po NN izvršiocu, to je od strane tužilaštva upućivano više urgencija Upravi policije za preduzimanje svih neophodnih mera i radnji iz njihove nadležnosti, a poslednja 25. januara 2023. godine, sve u cilju rasvetljavanja predmetnog krivičnog dela i identifikacije izvršilaca istog- kazali su iz Višeg državnog tužilaštva.

Vukotić je likvidiran nakon što je izašao iz “audija”, napadač sa vatrenim oružjem u njega je ispalio osam hitaca, a potom otrčao ka naselju Sveti Stasije.

Godinu i nešto kasnije, pred tužioce je stao Cetinjanin koji je tvrdio da zna ko su nalogodavci, a ko izvršioci tog ubistva.

Rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva, tužiteljka Lepa Medenica, i tada je kazala da je iskaz tog svedoka proveravan, ali da nije dao rezultate.

Bez odgovora ostalo je pitanje da li su u Višem državnom tužilaštvu saslušane osobe koje je 21. oktobra 2020. godine, tokom saslušanja u svojstvu svedoka, ta osoba označila izvršiocima i nalogodavcima.

Nakon ubistva oca vođa "škaljarskog" klana saslušano je više pripadnika organizovane kriminalne grupe “kavači”, pregledani su snimci sa nadzornih kamera, urađena su brojna veštačenja...

Ispred kuće ubijenog Vukotića 2013. godine aktivirana je eksplozivna naprava. Tada nije bilo povređenih.

Spekulisalo se da je upravo Veselin Vukotić bio meta 16. aprila 2016. godine, kada je u naselju Kavač pucano na crni “mercedes” kojim je upravljao Nenad Popović. Navodno, Popovićev automobil izrešetan je greškom, jer je Vukotić vozio identičan.

Tamara i Radoje Zvicer
Tamara i Radoje Zvicerfoto: detective-info.com.ua, Privatna Arhiva

Mesec i po pre nego je Vukotić ubijen, policija je zvanično saopštila da je u maju 2016. bio sa sinom u automobilu, kada je, sada pokojni Jovan Vukotić, navodno pokušao da ubije Tamaru Zvicer, suprugu jednog od vođa "kavačkog" kriminalnog klana Radoja Zvicera.

To je učinjeno iako je još 6. juna 2016. godine, sada pokojni Veselin Vukotić, Specijalnom državnom tužilaštvu dostavio dokaze koji potvrđuju da je njegov sin bio u Ljubljani kada je 23. maja te godine u Kotoru pucano na Zvicerevu ženu.

SDT je te dokaze "držao" tri godine, a onda su ih prosledili kolegama iz Višeg državnog tužilaštva, koje je krajem jula 2020. godine, odnosno godinu i nešto nakon ubistva Veselina Vukotića, njegovog, sada pokojnog sina, oslobodilo optužbi za pokušaj ubistva Tamare Zvicer.

Time su pale u vodu i javne optužbe Zvicerove - da je Vukotić u prisustvu svog oca Veselina Vukotića, pucao u njenom pravcu.

Ona je nekoliko dana nakon pucnjave u kojoj nije ranjena, u izjavi "Vijestima", Vukotiću poručila da će se “istina o svemu lako utvrditi”, ali i da “pasoš ostave u redakciji ‘Vijesti’ jer tamo gde putuju neće im biti potreban”.

Igor i Jovan Vukotić
Igor i Jovan Vukotićfoto: Printscreen, printscreen libertaspress

Jovan Vukotić ubijen je 8. septembra 2022. godine, u Istanbulu. Zbog te likvidacije u Turskoj je uhapšeno više pripadnika kavačkog kriminalnog klana, među kojima i visokopozicionirani članovi te kriminalne ekipe Radoje Živković, Milan Vujotić i Zdravko Perunović...

U spisima koje je Evropol dostavio crnogorskim istražnim organima, u jednoj od prepiski, službenik Uprave policije, sada uhapšeni Petar Lazović, u razgovoru sa vođom kavačke kriminalne grupe Radojem Zvicerom, konstatuje da je "imao osećaj" ko je ubio Veselina Vukotića, navodeći prezime Vukčević.

Lazović na kriptovanoj telefonskoj aplikaciji konstatuje i da je njihovom srećom na slučaju ubistva Vukotića radio Enis Baković, tada visoki funkcioner Uprave policije Crne Gore.

(Kurir.rs/Informer/Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track