OSUĐENI VOĐA KOLUMBIJSKOG KARTELA SARAĐIVAO SA SRBIMA: Balkanski klan radio sa njima, a imao partnerstvo sa ubijenim Markosom?!
Foto: Printscreen YT

OSUĐENI VOĐA KOLUMBIJSKOG KARTELA SARAĐIVAO SA SRBIMA: Balkanski klan radio sa njima, a imao partnerstvo sa ubijenim Markosom?!

Crna Hronika -

Vođa kolumbijskog kartela, Zalivski klan Dair Antonio Usugi David (51), poznatiji kao Otonijel osuđen je danas na 45 godina zatvora zbog trgovine drogom u SAD, a njegov klan mediji su ranije dovodili u vezu sa Balkanskim kartelom.

Ozloglašeni vođa kolumbijskog kartela, prema svetskim medijima je jedan od najnasilnijih kolumbijskih narko-dilera od doba čuvenog Pabla Eskobara, koji je po njima vodio "terorističku i paravojnu organizaciju". Otonijel je na suđenju u Bruklinu priznao krivicu za ubistvo, otmicu i mučenje rivala, kao i pojedinaca za koje je verovao da sarađuju sa organima za sprovođenje zakona.

otonijel osuđen na 45 godina ztavora, sarađivao sa balkanskim kartelom
otonijel osuđen na 45 godina ztavora, sarađivao sa balkanskim kartelomfoto: Printscreen YT

- Balkanski kartel usko sarađuje za ozloglašenim Zalivskim klanom na čijem čelu je Otonijel - pisali su ranije kolumbijski mediji, a zatim dodali:

- Mafijaški bos Dejan Stanimirović, zvani Markos koji je navodno, bio na čelu Balkanskog kartela, koji godinama švercuje drogu iz Latinske Amerike u EU i Rusiju, ubijen je u aprilu 2020. u gradu Gvamal u Kolumbiji nedaleko od kuće tamošnjeg narko-bosa bivšeg gerilca Hozea Visentea Rivijere, poznatijeg kao Vojnik. Navodno, Rivijera i Otonijel su prijatelji i poslovni saradnici.

ubijeni markos označen kao vođa balkanskog kartela
ubijeni markos označen kao vođa balkanskog kartelafoto: Privatna Arhiva

Kako su preneli kolumbijski mediji, Stanimirović je u tom periodu bio Vojnikov gost i iz za sada nepoznatog razloga njih dvojica su se sukobili u kući. Navodno, Stanimirović je ubio Vojnika, a u sukob se umešao Vojnikov sin koji je pucao na Stanimirovića, u vatrenom okršaju ubijena su i dva policajca. Narko-bos iz Beograda je krvav izašao na ulicu i pokušao da se spasi, ali je ubrzo preminuo. Bilo je još jedna verzija ovog zločina, a to je da su oni pili i igrali "ruski rulet" pa se međusobno poubijali.

- Rivijera je bio u bliskim odnosima sa Otoplijelom, ali to niko zvanično nije potvrdio. Veruje se da je ubijeni Rivijera povezao Balkanski kartel sa ozloglašenim Otoplijem i njegovom bandom - preneli su nakon ubistva kolumbijski mediji.

250 tona kokaina

Markosov godišnji plen

Inače, Markos je, kako su ranije pisali kolumbijski mediji, bio zadužen za nabavku kokaina, a sumnja se da je godišnje izvozio oko 250 tona kokaina na inostrano tržište.

brutalno ubijen u kolumbiji, dejan stanimirović markos
brutalno ubijen u kolumbiji, dejan stanimirović markosfoto: Privatna Arhiva

- Posle smrti Stanimirovića istražitelji su ga identifikovali i ostali zatečeni kad su shvatili da je reč o čoveku koga su Kolumbijci znali po nadimku Markos, jer je bio begunac za kojim je tragalo čak 30 država iz celog sveta - preneli su mediji posle ubistva i dodali da ubijeni Srbin nije bio nepoznat kolumbijskoj policiji.

- Kolumbijska policija je u saradnji sa Evropolom i istražiteljima iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, kao i Crne Gore, Albanije, Bugarske i Rumunije, već nekoliko godina radila na rasturanju Stanimirovićevog Balkanskog klana, koji je, prema njihovim tvrdnjama, bio najjači klan koji je trgovao kokainom između Južne Amerike i Evrope. Prema procenama DEA, koja je uključena u ovaj slučaj, oni godišnje šalju oko 250 tona ove droge, a vođa im je navodno bio ubijeni Srbin - preneli su južnoamerički mediji.

Stanimirovićev Balkanski kartel, kako otkrivaju, kontroliše posade teretnih brodova koje uglavnom čine Srbi, Crnogorci, Rumuni i Hrvati.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track