KAMERE I NA POLICIJSKIM UNIFIRMAMA! EVO ŠTA SVE TREBA DA ZNATE O NJIMA: Sad se primenjuju na ovim delovima puta!
Foto: MUP Srbije

kontrola

KAMERE I NA POLICIJSKIM UNIFIRMAMA! EVO ŠTA SVE TREBA DA ZNATE O NJIMA: Sad se primenjuju na ovim delovima puta!

Crna Hronika -

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije uvelo je kamere za uniforme koje će biti korišćene u kontroli saobraćaja na teritoriji naše zemlje. Iz ministarstva su objasnili i zbog čega je to jako važno za bezbednost saobraćaja.

- Kamere za uniforme su postavljene na vidljivom delu uniforme policijskog službenika saobraćajne policije koji, u skladu sa ovlašćenjima, obavlja poslove kontrole i regulisanja saobraćaja - navodi se i dodaje:

- Policijsku službenik saobraćajne policije koristi kamere prilikom obavljanja policijskih poslova ili primene policijskih ovlašćenja. On je dužan da obavesti građanina ukoliko se službeno postupanje snima audio i vizuelno.

Kako se objašnjava, svrha upotrebe kamera za uniforme je sledeća:

- Poboljšanje primene zakona i radnog učinka, - Utvrđivanje osnovanosti pritužbi građana, - Sprečavanje zloupotrebe korupcije - Unapšređenje policijskih poslova analize i obuka

Ove kamere koristiće se ukoliko postoji prepreka ili pretnja javnoj bezbednosti i bezbednosti policijskog službenika, a oni koji će je koristiti biće presretači i policajci na deonici auto-puta na teritoriji Beograda.

Naravno, u kasnijim fazama koristiće se u svim policijskim upravama na teritoriji Srbije.

Uvođenje ovih kamera je važno zbog, kako navodi MUP, bezbednosti službenika i učesnika u saobraćaju, veća transparentnost i poverenje u rad saobraćajne policije, manja mogućnosti zloupotrebe, sprečavanje ometanja, napada i drugih krivičnih dela.

Pristum napravljenim snimcima imaće samo ovlašćeni policijski službenici saobraćajne policije. Ovaj sitem je, inače, u primeni u 13 evropskih zemalja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track