MAJCI DEČAKA UBICE SUD ZABRANIO DA RASPRODA IMOVINU DO 2,7 MILIONA EVRA: Na spisku stanovi, građevinske parcele, nakit i novac!
Foto: Petar Aleksić, Privatna arhiva

apelacioni sud

MAJCI DEČAKA UBICE SUD ZABRANIO DA RASPRODA IMOVINU DO 2,7 MILIONA EVRA: Na spisku stanovi, građevinske parcele, nakit i novac!

Crna Hronika -

Apelacini sud u Beogradu potvrdio je rešenje Višeg suda u Beogradu kojim je majci dečaka ubice koji je počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" zabranjeno da proda ili optereti imovinu, do visine odštetnog zahteva porodica ubijenih u zločinu. Kako se navodi na sajtu Apelacionog suda, reč je o iznosu od 2,7 miliona evra.

Rešenjem Višeg suda u Beogradu majci dečaka ubije je zabranjenootuđenje i opterećenje nepokretnosti i udela na nepokretnostima i to stanovima, gradskom građevinskom zemljištu, poljoprivrednom zemljištu, garaži-parking mestu, porodičnoj stambenoj zgradi i pomoćnoj zgradi.

Mesto zločina
Mesto zločinafoto: Nenad Kostić

- Istovremeno je određena privremena mera zabrane da otuđi, odnosno optereti automobil „marke Fiat 500“, 2017. godina proizvodnje. Takođe, prvostepenim rešenjem određena je privremena mera, pa je naloženo Narodnoj banci Srbije da sva novčana sredstva kojima raspolaže na računima i štednim ulozima kod poslovnih banaka zapleni, prenese i položi u depozit javnog izvršitelja do iznosa od 2.700.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, a koja sredstva će se čuvati u depozitu javnog izvršitelja sve do pravnosnažnog okončanja parničnog postupka - navode se detalji prvostepene odluke, koju je potvrdio Apelacioni sud.

Određena je i privremena mera popisom i oduzimanjem gotovog novca, nakita i hartija od vrednosti izvršnog dužnika.

Na ovu odluku suda, žalila se majka dečaka ubice, ali je Apelacioni sud tu žalbu odbio i potvrdio rešenje kojim joj je zabranjeno da proda ili založi imovinu.

- Po nalaženju Apelacionog suda, pravilno je prvostepeni sud odlučio kada je odredio predloženu privremenu meru, dajući za svoju odluku pravilne i na zakonu zasnovane razloge koje u svemu prihvata Apelacioni sud. Pre svega okolnost da su maloletni podnosioci braća i sestre preminulih lica, što suprotna strana nije sporila, da ih zastupaju roditelji, te da roditelji i braća i seste nastradalih lica imaju isto prebivalište su dovoljne da sud smatra verovatnim postojanje zajednice života a samim tim i potraživanje na strani braće i sestara - navodi se u odluci.

Mesto zločina
Mesto zločinafoto: Nemanja Nikolić

Po oceni drugostepenog suda, porodice nastradalih su sudskim odlukama i javnim ispravama dokazali nameru majke dečaka ubice da otuđi i optereti bliže opisane nepokretnosti, odnosno da su u tom cilju preduzete konkretne radnje na koji način bi poverioci usled raspolaganja imovinom bili oštećeni odnosno onemogućeni da namire svoja buduća potraživanja.

- Obzirom na nameru izvršnog dužnika, broj oštećenih lica, te visinu budućeg potraživanja poverilaca sledi da postoji opasnost da izvršni dužnik raspolaže ne samo nepokretnom već i pokretnom imovinom, zbog čega pravilno prvostepeni sud nalazi da su izvršni poverioci učinili verovatnim i postojanje opasnosti po potraživanje - navodi se u detaljnom obrazloženju.

Apelacioni sud je zaključio da su neosnovani navodi žalbe da je odluka kojom je naloženo Narodnoj banci Srbije i javnom izvršitelju da sva novčana sredstva kojim raspolaže majka dečaka na računima i štednim ulozima kod poslovnih banaka zapleni, prenese i položi kod javnog izvršitelja, zasnovana na pogrešnoj primeni materijalnog prava da će joj biti zaplenjena osnovna zarada i da će ostati bez sredstava za život.

- Mera se odnosi na sredstva koja su zatečena na računima i štednim ulozima kod poslovnih banaka u momentu izvršenja privremene mere što ne znači da će izvršni dužnik biti lišen zarada i osnovnih sredstava za život. Bez uticaja su i navodi žalbe da je prvostepeni sud prekoračio svoja ovlašćenja donošenjem odluka da oduzima i nakit izvršnom dužniku s obzirom da sud može da odredi svaku meru kojom se postiže svrha obezbeđenja, pa s obzirom na veliki broj oštećenih lica i veliku visinu njihovih potraživanja, te prirodu i značaj budućeg potraživanja, a koje se odnosi na naknadu štete zbog smrti bliskih lica, pravilna je i ova odluka, jer je cilj mere zaštita potraživanja poverilaca - navodi se u odluci suda.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track