OPERACIJA ADRIATIK: Luksuzni život odao Srbina, Hrvata i njihov narko-kartel u Španiji PALI ZBOG 750 KG KOKAINA
Foto: Printscreen/Youtube, Printscreen/Youtube/EUROPOL

zaplena droge

OPERACIJA ADRIATIK: Luksuzni život odao Srbina, Hrvata i njihov narko-kartel u Španiji PALI ZBOG 750 KG KOKAINA

Crna Hronika -

Pod lupu istražitelja kriminalna grupa sastavljena od Italijana, Srbina i Hrvata na čijoj je jedrilici zaplenjeno 750 kilograma kokaina zapala je pošto su duže od godinu dana na Kanarskim ostrvima živeli na visokoj nozi, samo su jedrili i nisu radili

Međunarodna akcija "Adriatik" u kojoj su uhapšene četiri osobe osumnjičene za šverc najmanje 750 kilograma kokaina iz Južne Amerike u Evropu, počela je još u martu prošle godine, kada je španskoj policiji skrenuo pažnju način života osumnjičenih. Kako se sumnja, na kanarskim ostrvima, osumnjičeni su duže od godinu dana čekali "signal" da u Atlantskom okeanu preuzmu veliki tovar droge. U akciji hapšenja, učestvovali su čak i helikopteri civilne garde.

I MUP učestvovao

U velikoj akciji kod Kanarskih ostrva, podsetimo, osim Europola, španske, italijanske i hrvatske, učestvovala je i srpska policija. Osumnjičeni se, kako je navedeno, dovode u vezu sa najmoćnijom italijanskom mafijom Ndrangeta i balkanskim kartelom.

Hapšenje osumnjičenih
Hapšenje osumnjičenih foto: Printscreen/Youtube, Printscreen/Youtube/EUROPOL

- Jedrilica Rosio, u vlasništvu jednog od uhapšenih Italijana, na kojoj je 5. avgusta pronađen kokain plovila je ka Kanarskim ostrvima. Na njoj su uhapšena dva Italijana, braća iz Riminija, dok su hrvatskom i srpskom državljaninu lisice stavljene na kopnu - preneli su španski mediji. Oni su do detalja objasnili kako je tekla čitava akcija.

Ruta šverca Kanarska ostrva na strateškoj poziciji

Velika akcija hapšenja zbog šverca 750 kilograma kokaina, još jednom je podsetila da su Kanarska ostrva geostrateški važna za švercere kokaina. - Rute šverca se menjau, ali je pozicija Kanarskih ostrva takva da predstavlja važnu tačku za trgovce kokainom iz Južne Amerike, koji ga dopremaju preko Afrike. Sve češće se može naići na trgovačke brodove koji distribuiraju kokain manjim brodovima - prenose španski mediji.

- Uhapšeni muškarci su u Španiji živeli luksuznim životom. Vreme su uglavnom provodili brinući o jedrilici Rosio, obilazili su skupe restorane, vozili luksuzne automobile, iako nisu imali nikakvo zaposlenje - objašnjavaju kako su Italijani, Hrvati i Srbin došli "pod radar" agenata španske policije u martu prošle godine.

Čudno putovanje

Godinu i po dana, agenti nisu skidali pogled s jedrilice koja je plovila pod poljskom zastavom i bila usidrena na ostrvu Gran Kanarija.

- Primećeno je da osim što su vodili život na visokoj nozi, osumnjičeni su povremeno isplovljavali jedrilicom na kraće izlete do Tenerifa, kako bi sve izgledalo noralno. Međutim, posle dugog posmatranja plovila i njegovih koristnika, usledilo je neobično putovanje koje je počelo 27. jula i odmah uključilo alarm policiji. Jedrilica Rosio, sa dva italijanska člana posade na brodu, isplovila je prešla više od 750 nautičkih milja. Kružili su oko Kanarskih ostrva sve dok nisu došli do odredišta - izolovane tačke u Atlantskom okeanu, u Gvinejskom zalivu. Odatle su se krenuli nazad tek 2. avgusta, a tri dana kasnije, Civilna garda ušla je na brod koji je u tom trenutku bio na 500 nautičkih milja od ostrva Gran Kanarija - navode oni, uz objašnjenje da se veruje da su na udaljenoj tački čekali pretovar droge.

Zaplenjena droga
Zaplenjena drogafoto: Printscreen/Youtube, Printscreen/Youtube/EUROPOL

Telefoni na veštačenju

Na jedrilici su zatečeni paketi sa 750 kilograma kokaina. Italijanski državljani odmah su uhapšeni na plovilu, a civilna garda je na kopnu u Las Palmas de Gran Karanija uhapsila Hrvata i Srbina.

Italijanska mafija

Balkanski kartel radi za kavački i škaljarski klan

Ndrangeta, najmoćniji kriminalni kartel u Italiji kako su pokazala i ranija hapšenja i istrage proti kriminalnih grupa, decenijama unazad sarađuje sa kriminalnim grupama sa naših prostora. Ranije su bili povezivani sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, Đorđem Božovićem Giškom i drugima. - S druge strane, Balkanski kartel kojim rukovode ljudi sa naših prostora, prema operativnim podacima glavni su snabdevači kokainom Evrope i sarađuju i sa škaljarskim, kavačkim, kao i klanom Amerika - objašnjava sagovornik Kurira.

- Oni su, kako se sumnja, vodili operaciju "sa zemlje", odnosno koordinirali celom akcijom pretovara kokaina. U trenutku hapšenja su kod njih pronađeni i telefoni, sa kojih su davali uputstva posadi - saopšteno je iz španske policije.

Kako otkrivaju izvori španskih medija, u kući jednog od njih tokom pretresa pronađeni su različiti mobilni telefoni, koji su poslati na veštačenje, jer se veruje da su sa njih koordinisali transport droge. - Pronađena je i dokumentacija koja upućuje na međusobnu povezanost uhapšenih pripadnika italijanske mafije, i dvojice saradnika balkanskog kartela - navode oni.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track