"VISINA OTKUPA U SVETU SE KREĆE NA NIVOU OD OKO POLA MILIJARDE DOLARA!" Stručnjaci progovorili o otmicama i njihovoj pozadini
Foto: Emil Lippe / Getty images / Profimedia

KURIR TV

"VISINA OTKUPA U SVETU SE KREĆE NA NIVOU OD OKO POLA MILIJARDE DOLARA!" Stručnjaci progovorili o otmicama i njihovoj pozadini

Crna Hronika -

Dvojica Srba otela su 33-godišnjeg nemačkog državljanina, a zatim su pozvali njegovu devojku kako bi tražili 35.000 evra za otkup. Nemac je u gepeku prevezen do naplatne stanice Šid gde ga je oslobodila policija, koja je nakon brze akcije uhapsila oca i sina osumnjičene za otmicu. - Ovo je jedna u nizu otmica koje se u poslednje vreme događaju - rekao je Radiša Roskić, advokat i bivši šef operative BIA.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Pretresom automobila pronađen je pištolj sa municijom koji će biti upućen na veštačenje. Policija je potom u stanu u Zemunu uhapsila i još jednog muškarca za koga se sumnja da je pomagao, a daljom istragom došli su do podatka da se žrtva otmice skrivala u Srbiji jer je na poternici svoje države. Postoji li razlika kad je oteta osoba pripadnik krimogene sredine od otmice običnog građanina?

- On je u ovom slučaju otet, dakle on je žrtva izvršenja otmice kao krivičnog dela. Te dve stvari ne mogu se dovesti u uzajamnu vezu - istakao je Roskić. Kada je reč o otmici građana treba podsetiti da je Više javno tužilaštvo u Novom Sadu podiglo optužnicu protiv četvorice mladića pod sumnjom da su zajedno sa jednim maloletnikom, početkom ove godine oteli 18-godišnjeg momka iz Sremske Kamenice u nameri da od njegovog oca iznude 200.000 evra. - Smatra se da se po nekim procenama da se otkupi odnosno visina otkupa u svetu kreće na nivou oko pola milijarde dolara - rekao je Roskić.

03:12

VISINA OTKUPA U SVETU SE KREĆE NA NIVOU OD OKO POLA MILIJARDE DOLARA! Stručnjaci progovorili o otmicama i njihovoj pozadini

Novac, moć ili nešto treće - zašto se otmičari odlučuju za ovo krivično delo? - Znači cilj otmice je da njemu blisko lice, otetom plati otmičaru novac i da ga oni puste na slobodu - rekao je Ugleša Grgur, narodni poslanik i privatni detetktiv. - Ciljevi ovog krivičnog dela mogu biti dvostruki u tom osnovnom obliku, prvi je vezan za uzimanje otkupa...učini ili ne učini - rekao je Roskić. Da jedan poziv menja sve svedoči česta praksa otmičara koji nakon otmice pozivaju članove porodice ili bliske prijatelje otetog ne bi li tražili otkup žrtve. - Onda otmičari obično ostave, javljaju se sa nekog skrivenog novog broja porodici. Porodica odmah treba da prijavi policiji i daje taj broj sa kog su otmičari zvali porodicu...porodica da sluša upute policije - rekao je Grgur.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

- To je taj kritičan momenat u kome policija koristeći operativne ali i najsavremenije metode..njihovog lišenja slobode - istakao je Roskić. Otmice se ne mogu predvideti svedoče i niske cifre koje otmičari nude za otkup otete osobe. Ipak unapređenim radom institucija bezbednosti jedne države takva krivična dela se mogu smanjiti ili zaustaviti pre nego što dođe do kobnog završetka.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:24

OTMICA AVIONA ZBOG KOJE SE TRESLA CELA SFRJ! Vukčević otkrio kako se odigralo: UPERIO MI JE PIŠTOLJ U GLAVU I REKAO POLAZI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja