BURNO NA SUĐENJU BELIVUKOVOM KLANU! Miljković besneo zbog Skaja, zapretio ŠOK SNIMKOM, udovica Milana Ljepoje ZAPLAKALA
Foto: Nemanja Nikolić, Nenad Kostić, Zorana Jevtić, Dado Đilas

u specijalnom sudu u beogradu

BURNO NA SUĐENJU BELIVUKOVOM KLANU! Miljković besneo zbog Skaja, zapretio ŠOK SNIMKOM, udovica Milana Ljepoje ZAPLAKALA

Crna Hronika -

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuk i Marka Miljkovića optuženoj za sedam ubistava, otmice, silovanje, trgovinu drogom i oružjem.

Specijalni Sud, suđenje Belivukovoj grupi
foto: Nenad Kostić

U zgradu suda prvenstveno su stigla dva konvoja marica u pratnji Žandarmerije, kojima su prebačeni optuženi koji su u pritvoru u Bačvanskoj ulici.

1 / 5 Foto: Nenad Kostić

18.17 - Suđenje je završeno

Sudija je najavila da bi u četvrtak trebalo da svedoče Marija Mitić, sestra pokojnog Nikole Mitića, ali je zastupnik rekao da ona neće moći da dođe jer živi u Bangkoku.

Sudja je navela i da je za 1. septembar pozvana Katarina Stanković, nevenčana supruga pokojnog Gorana Mihajlovića, ali da je ona dostavila dopis da je u sedmom mesecu trudnoće, da ne želi da svedoči i da odustaje od krivičnog gonjenja Veljka Belivuka i ostalih.

U četvrtak, kada se nastavlja suđenje trebalo bi da svedoči supruga Zdravka Radojevića, a u petak majka Gorana Mihajlovića i još jedan svedok.

18.10 - Optuženi se javljaju za reč

Prvi je govorio optuženi Aleksa Stošić.

- Ja Lazara Vukićevića ne poznajem, ovog čoveka u životu nisam video. Zašto me čovek sada pomenuo vezano za postavljanje bombe, nije mi jasno, ja sam u to vreme bio u vaspitno-popravnom domu - rekao je optuženi Stošić.

Za govornicu je izašao Senad Rešović.

- Sram bilo tog čoveka, sram ga bilo što je rekao da sam ja oteo neke vile - rekao je otpuženi.

Miloš Budimir je sledeći izašao za govornicu.

- Da se osvrnem na deo u kom je MIlorad Vukićević rekao da sam ja pretio tužilaštvu, to što on priča, laže i izmišlja, ja nikada nikome nisam pretio. Nasmejao sam se možda, svi se smejemo nekada kada tužilac govori, to je sve - rekao je Budimir a za reč se opet javio Miljković:

- Ja moram da se osvrnem na ovo što je tužilac rekao da je skaj zakonit, to se odnosi na Božidara Stolića i nije tačno to što je rekao, ne mogu da dopustim da priča ovde te priče, sud je tražio da se obrazloži kako se došlo do tih dokaza - rekao je MIljković.

17.55 - Sledeći je za govornicu izašao Veljko Belivuk

- Oko Vukićevića ću samo da dodam, juče smo ovde slušali da u tri navrata pominje da je video pa osetio pod težinom, pa da je ranac bio otvren i tako je video da njegov sin ima pištolj. Mnogo me iziritirao pominjanjem porodica i dece ovde. Čuli smo ovde i da je Lazara Vukićević uzeo 14.000 evra i stavio u ranac, a onda je rekao 24.000. To nas ne oslobađa krivice, ali on ne može da ne slaže ni prostu stvar. Danas je pominjao i pesak i bombone za Kiću Markovića, do detalja, kako su mogli da idu zajedno u vrtić ako Kića nije ponavljao vrtić? Ponaša se kao klasičan lažov i prevarant. Ovde priča za Vavića, ja sam lično prebio najstarijeg, odovarao sam za paljenje kafića. Mi sa braćom Vavić da budemo dobri? Pa to je nemoguće - rekao je Belivuk.

Potom je prešao na primedbe na svedočenje Jelene Veličković, tvrdeći da je "gospođa Jelena sama sebi kontradiktorna".

- Ona je tvrdila da prepoznaje na slikama muža a na tim slikama ne može da se prepozna da li je čovek ili životinja. Pa onda na drugim slikama prepoznaje muža, ali prepoznaje Vuka Vučinića na snimku. Kad je Hrvatin seo sa policijom i ispričao svašta, ona se ponovo javlja i kaže da je "snimak loš i da je zato rekla da prepoznaje Vučinića". Očigledno je njoj neko rekao "dođi sunce moje, potvrdi šta ti kažemo" - rekao je Belivuk, ponavljajući tezu da su im "slike iz Ritopeka fotošopirane i podmetnute". Ona je optužila mene i Miljkovića za sve, zlonamerno s njene strane. Još jedna stvar, vidite sudija da ne pokušavamo da kočimo suđenje, hoćemo da se nastavi, tako se borimo - završio je svoje izlaganje Belivuk posle čega je vraćen u boks za optužene.

17.20 - Marko MIljković se javio za reč, kako bi se osvrnuo na iskaze oštećenih

- Imam primedbe na iskaze Jelene Veličković i Milorada Vukićevića. Krenuću od Veličkovićke. Jelena Veličković je očito instruisana od strane tužilaštva, više puta je menjala svoj iskaz, kontra od onoga što je pričala. Na slikama koje ste vi prikazali, a koje su izlazile u raznim emisijama, a gde je Jelena prepoznala telo po širokim ramenima, odsečenu glavu na nekoj zemlji. Posle prepoznavala i fotošopirane slike, na nekim pločicama. Jelena Veličković može da prepozna šta god joj kažete. Njen iskaz ne znam kako tužilac može da vidi kao jasan, verodostojan i u skladu sa dokazima. Iz njenog iskaza ispada da je njen muž radio kao roštilj majstor i sa PVC stolarijom, a na pitanje gde je ikada pekao roštilj, ne zna da odgovori, nije računala da će bilo ko to da je pita - izjavio je Miljković.

Optuženi je potom nastavio izaganje navodeći da je navijačka grupa Iz Principa nije postojala u vreme kada je rekla Jelena Veličković 2017.

- Navela je da nije poznavao Filipa Koraća. Ja skaj kao dokaz na priznajem, isfotošopiran je, u njemu možete da pišete i dopišete šta hoćete u vordu, ja sam u toj prepisci našao da Žuti i Korać dogovaraju ubistva, a Veličković se nudi da ih on izvrši za novac, da obezbedi stan porodici. Jel to taj Goran Veličković, roštilj majstor? Non stop tvrde da smo mi i Korać neprijatelji, da smo svašta pisali za Korća Veličkoviću po leđima, da sam ga ja najviše mrzeo, a ovde ispada da se mi nismo ni poznavali - nastavio je izlaganje MIljković tvrdeći da je udovica Gorana Veličkovića svedočila potpuno suprotno u odnosu na svedoka-saradnika Bojana Hrvatina.

- Setite se da je rekla da je znala da je Bojana Hrvatina, kao Fabulu, pa ja nisam znao da je Bojan Hrvatin Bojan Hrvatin dok nije uhapšen. Da se radi o sumnjivom licu, koje nosi pištolje, a čovek je koji peče pljeskavice. Ja još nisam čuo da roštilj majstor peče pljeskavice sa pištoljem i plaši se da će neko da ga ubije - nastavio je Miljković, a potom prešao na iskaz Milorada Vukićevića.

- Moram da kažem da Milorada Vukićevića znam od 2007. preko Mirka Kojića, on je kockar čovek koji laže, maže, uzima pare na kamatu. Držao je Has Mas i pekao pljeskavice, dok nisam uhapšen nisam znao da je njegov sin Lazar Vukićević. Mi smo njega, bio sam mali, pretukli jer je dugovao neke pare. Tad mi je rekao da mogu da mu budem sin i da to ne radim. Video sam ga još par puta, kada mu je izgoreo taj lokal, prijavio je policiji sve ljude kojima je dugovao pare. Sa Lazarom Vukićevićem sam u zatvoru imao korektne odnose, nisam ga video na poseti, to laže. Predstavio je ovde sina kao superheroja, koji govori pet jezika i tako to. Naveo je u istrazi da je njegov sin upucao Nikolu Vušovića, da je tu bio neki problem. Tačno je da sam bio sa njim u restoranu u Pančevu, mogu da dam čoveka s kojim je došao, mogu da opišem sto, mesto gde su se parkirali - nastavio je Miljković tvrdeći da nisu pričali o krivičnim delim, osim što mu je Vukićević rekao "da mu je otac u Beču napravio problem". Zato sam ga i pitao da li je radio drogu u Beču, da vidite ko je čovek koji je sinu oteo drogu pa mu prodao. Interesantno je i da je Šarac došao kod njega posle nestanka sina. U predmetu "vračarci" je svedočio, ali je tamo rekao da nije Miljković organizator te bombe, nego Vušović, tako nije rekao da ga je opservirao Budimir, nego drugi. Snimak, koji sam spomenuo, ja ću dostaviti da vidite da li je taj mator čovek koji to radi sposoban da ovde govori istinu. Sve on zna, sve je video - rekao je Miljković i osvrnuo se i na izvesnog Gruju, kod je Vukićević pominjao kao čoveka koji mu je dao dosta informacija o kriminalnoj grupi.

- Postavljam pitanje šta će i Gruja i Nikola Mitić na Dedinju, kad se čekaju na Autkomandi. Ja rođaka Zorana MIljovića imam, ali nisam ga ubio, on je moj deda. Čak je svedok u postupku za pranje para, čovek živ i zdrav i da je živ još 100 godina. Rekao da sam Bugarin, nemam veze sa Bugarskom. Ovde svedok barata velikim novcem, od čišćenja snega. Potpuno nejasna priča ovog čoveka. Uspeo je i da me isprovocira par puta. Jedini ja iz cele ove grupe sam video Milorada Vukićevića, priznajem tukao ga jesam 2007. Pominje ovde neki snimak,nisam toliko glup da snimam snimak na kom pretim ubistvima - nastavio je izlaganje Miljković i zamolio veće da pozove za svedoka Jovanu Jovanović, koja nije želela da svedoči u postupku protiv "vračaraca". Inače, nju je otac pokojnog Vukićevića pomenuo kao devojku svog sina.

- Videli ste ovde, on lažno prijavljuje, lažno svedoči. Vidite, ja sam kriminalac koji nikada nije osuđivan, a on nije kako kaže njegov otac koji priča da je uvek sve preuzimao na sebe, za drogu, za pištolj. Ne radi se o tome da li je mali Vukićević svetac ili ne, ali ovaj svedok ovde pokušava da blati nas a da njega da predstavi drugačije. I ja možda govorim pet jezika, pa ne znam da li će sud to da uzme kao olakšavajuću okolnost - kroz smeh je nastavio MIljković.

On je potom prešao na avgust 2020., navodeći da ispada da je "to za grupu bio dug mesec".

- Navodno smo ubili Veličkovića, oteli Spasića, bili uznemireni, pa otišli na more u Tursku. Pa kad smo mi snimali te snimke. Imam dokaz, i u septembru sam sa porodicom bio na moru. Da sam rekao da ću da zakoljem Lazara, nikada. Lazar mi je bio nebitan lik, upoznao sam ga u zatvoru, trenirali smo, nije bio bitan. Ja dobar sa Vavićima, Limunom, glupost, ja držao obezbeđenje u Kasini? Možemo Aleksandra Kajmakovića da zovemo za svedoka, nikada nisam držao obezbeđenje tamo. Dijani Hrkalović rođendan? To ne znam. Ja znam za taj dan jer sam tada u novinama pročitao da imam veze sa ubistvom Vlastimira Miloševića. Ovaj čovek ne zna šta priča, kako Vavići, kada je Karapandžić osuđen za napad na njih - nastavio je izlaganje optuženi Miljković komentarišući detalje iskaza oca pokojnog Lazara Vukićevića.

- Tužilaštvo kaže da je Lazar Vukićević član suprotstavljenog klana, ja sam pročitao u novinama da je to škaljarski, a otac kaže da nikada nije bio član kriminalne grupe. U optužnici piše da sam ja oteo Mila Radulovića i s njegovog telefona kontaktirao Lazara Vukićevića da ga namamim da ubije Belivuka, šta nam reče Vukićević, da to nije tačno - rekao je Miljković i ponovio svoju tezu da su svi navedeni u optužnici kao pokojni, živi. Kakve su ovo priče, šta kao ja i Belivuk smo harali gradom a policija nije smela da nas dira? Pa to vređa inteligenciju - nastavio je MIljković dok su zatvorski stražari stajali oko njega. Tokom izlaganja, on se povremeno smeje i gestikulirala rukama dok objašnjava šta je po njemu sve nelogično u iskazu oca Lazara Vukićevića.

Miljković je potom naveo i da mu nije jasno kako je Vukićević "mogao da ispriča gluposti da je optuženi Nemanja Đurić išao da prodaje leš".

- Glupa priča kako je njegov sin čistio sneg u Švedskoj za velike pare. Njegov iskaz je laž, zadojen mržnjom zbog toga što sam ga ponizio 2007. i to je njegov motiv da lažno svedoči ovde - završio je izlaganje optuženi Miljković.

17.10 - Sudija je pozvala sve stranke u postupku da iznesu primedbe na iskaze, ukoliko ih imaju

Tužilac Saša Ivanić izneo je primedbu na način ispitivanja oštećenih, kao i na to što su supruzi Gorana Veličkovića prikazane fotografije mrtvog supruga, koje još uvek nisu izvedene kao dokaz.

Advokat Nikola Jerković, koji brani Marka MIljkovića, iskaz udovice Gorana Veličkovića nazvao je kontradiktornim.

- Takođe, iskaz je suprotan sa iskazom svedoka saradnika Bojana Hrvatina, jer je on izjavo da se na njenu inicijativu našao sa njom, a ona tvrdi da se taj susret nije dogodio. Navela je i da njen suprug nije imao veze sa kriminalom, a svedok saradnik je izjavio da je sa suprugom prodavala narkotike. Kontradiktorn je i u delu gde kaže da nije znala ko je Fiilip Korać, a Hrvatin je izjavio da je bio upućen u kontakte njenog supruga sa Koraćem - naveo je Miljkovićev advokat. Na isti način je okarakterisao i iskaz oca Lazara Vukićevića tvrdeći da je kontradiktoran.

16.57 - Marko Miljković postavlja pitanja udovici

Miljković: Interesuje me da li svedokinja ima saznanja da je njen suprug pripadnik škaljarskog ili nekog drugog klana?

Ljepoja: Ne, imali smo taj neki dogovor, nisam ulazila u to.

Miljković: Da li je nekada videla ekran, kako je znala da je skaj aparat?

Ljepoja: Rekao mi je da je skaj, kuckao je, objasnio mi je da se šalju samo poruke sa njega.

Miljković: Da li se vaš suprug družio sa izvesnim Miletom Radulovićem i Damirom Hadžićem?

Ljepoja: Ne.

Miljković: Da li je vaš suprug učestvovao u ubistvima?

Ljepoja: Ne.

Miljković: Da li se sećate da ste sa suprugom bili na sahrani u Šapcu?

Ljepoja: Ne.

Miljković: Da li se poznavao sa Sandokanom iz Šapca?

Ljepoja: Ne znam.

Miljković: Da li vam je suprug pominjao da to jutro nosi novac?

Ljepoja: Nisam bila upućena u to, znala sam samo da je otišao na Čukaričku padinu.

Miljković: Da li je vaš suprug tada ili bilo kada da znate bio naoružan?

Ljepoja: Ne, da sam ja videla.

Miljković: Da li je konzumirao narkotike?

Ljepoja: Da, kokain.

Miljković: Kada?

Ljepoja: Veče pre toga je primio inekciju, blokadu. Znači, tada je bio čist.

Miljković: Kada ste prijavili nestanak?

Ljepoja: 14. decembra 2020.

Miljković: Koliko ste posle prijave saznali na televiziji?

Ljepoja: Posle vašeg hapšenja 4. februara, na Sretenje u emisiji.

Miljković: Rekli ste da ste kontaktirali sa drugovima supruga, preko običnog telefona?

Ljepoja: Da, zvala sam kuma, neke drugove.

Miljković: Da li je Mladen za kog je sudija pitala Mladen Lazarević, niži, crni sa bradom?

Ljepoja: Jeste Lazarević.

Miljković: Da li su bili kumovi?

Ljepoja: Ne, trebalo je da budu ali Milan nije uspeo da dođe iz inostranstva, zbog toga nisu razgovarali. Posle su se pomirili, pa opet posle nisu bili dobri.

Sudija: Čime se bavio vaš suprug?

Ljepoja: Držao je diskoteku i igraonicu u Nišu, bavio se malinama

Miljković: Da li je posedovao skupoceni sat?

Ljepoja: Ne znam koji je sat imao tada na ruci, ali imao je kod kuće, sad ne znam koliko je skupocen.

Miljković: Pošto je svašta pisalo po novinama, da li znate da je učestvovao kao naručilac u pokušaju atentata na Zvicera?

Ljepoja: Sama sam istraživala šta se desilo sa njim, jurila taksiste, to sam pročitala iz medija. Za tog Zvicera sam prvi put čula iz medija.

- Želim da znam samo istinu, da saznam šta se desilo. Toliko patnje i bola, sve što su mi uradili mediji i svi, želim da znam istinu - plačnim glasom je na kraju rekla Slavica Ljepoja.

MIljković se javio da postavi još jedno pitanje, da li joj je suprug nekada rekao da ima problem sa njim ili Belivukom, ali je ona ponovila da o tim stvarima nikada nije razgovarala sa suprugom.

16.45 - U sudnicu ušla udovica Milana Ljepoje, Slavica Radovanović Ljepoja

Ona do sada nije saslušavana u ovom predmetu.

- Prijavila sam nestanak supruga u policiji, a onda sam na televiziji videla da je moj suprug ubijen. To veče, 8. decembra 2020. dogovorili smo se da putujemo u Niš, da idemo na sahranu. Nisam osetila ništa po njemu, da je uznemiran ili nešto slično. On je otišao sa mojom sestrom da vidi neki blind auto. Nisam ga pitala ništa, ni da li kupuje za sebe, za nekog, ništa nisam pitala jer tako funkcionišemo. Moja sestra ga je odvezla na Čukaričku padinu, odatle je trebao da ide taksijem, a ja sam otišla da kupim venac. Bilo mi je čudno što se nije javio, mada je umeo da ode na par dana pa da se vrati i da mi onda u kratkim crtama objasni gde je bio. Zvala sam drugare ali niko nije znao ništa - ispričala je udovica pokojnog Pink pantera.

Kako je navela, policija joj je rekla da je poslednji trag kod Laste.

- Bila sam u nadi da će se pojaviti živ, sve dok na televiziji nisam čula da je nađen DNK. Zvala sam UKP da ih pitam na šta liči da od predsednika na televiziji saznajem da mi je muž mrtav a da me ne obaveste. Dali su mi nadu da je živ, ali je onda uhapšena grupa koja je iza mene u sudnici - dodala je ona navodeći da je tada počela da saznaje detalje o smrti supruga.

- Zdravstveno stanje mi je katastrofa, pored toga što imam sestriće koji su bili strašno vezani za teču, strašno je što ništa ne znam. Pridružujem se krivičnom gonjenju - dodala je ona i navela da je toga dana, kada je otišao od kuće, njen suprug telefon ostavio kod kuće.

- Nadimak mu je bio Mance, kasnije sam iz medija saznala da je bio na skaju Zvonce. Kada sam ga videla poslednji put, bio je obučen u crne pantalone, crnu košulju, obukao je crnu jaknu, crne cipele i kaiš. Oko vrata je imao lanac i mindjušu, imao je i sat, ne sećam se marke bio je srednje vrednosti, ništa posebno - rekla je ona.

Sudija: Da li je imao neke pretnje?

Ljepoja: Ne da ja znam.

Sudija: Da li je imao nekog prijatelja Mladena?

Ljepoja: Da, družili su se a onda su prekinuli, ne sećam se prezimena.

16.05 - Sudsko veće sada je odrediolo pauzu, posle koje će biti saslušana Slavica Ljepoja, udovica Pink Pantera

15.55 - Sestra ubijenog Milana Ljepoje za govornicom, u sudnicu uveden i Belivuk

U sudnicu je prozvana Milena Ljepoja, inače sestra ubijenog Pink Pantera Milana Ljepoje.

Podsetimo, svedoci saradnici su ranije ispričali da je on ubijen jer je Radoje Zvicer sumnjao da je upravo Ljepoja organizovao neuspeli atentat na njega u Ukrajini.

Inače, sestra Milana Ljepoje, u drugom je stanju pa joj je sudija ponudila da sedi dok svedoči, ali je ona izjavila da može da stoji.

- Ja sam Milanova rođena sestra. U suštini, sve informacije sam dobijala od drugih ljudi, jer je Milan sa suprugom živeo u Beogradu, a ja sa svojim suprugom u Nišu. Poslednji put sam ga videla u novembru 2020. U decembru smo imali samo kontakt telefonom - rekla je kratko Milena Ljepoja.

Sudija je pitala da li ističe imovinski zahtev.

- Pridružujem se krivičnom gonjenju, jer prepoznala sam mog brata na slikama na tužilaštvu. Nadimak mu je bio Mance, a sa kriptovanog telefona Zvonce - rekla je ona kratko.

U sudnicu je uveden Veljko Belivuk koji ima pitanja za nju.

Belivuk: Odakle zna da je njen brat imao skaj telefon?

Ljepoja: Milan mi je rekao.

Belivuk: Otkud zna da je bio Zvonce na skaju?

Ljepoja: Rekli su mi ljudi koji su imali skaj, bilo im je to simpatično.

Belivuk: Da li joj je poznato da li je njen brat bio pripadnik organizovane kriminalne grupe?

Ljepoja: Ne, nije bio pripadnik.

Belivuk: Da li zna da je imao kontakte sa škaljarskim klanom?

Ljepoja: Ne, ja o tim kriminalnim grupama ne znam ništa.

Belivuk: Da li zna da je neko od nas pretio njenom bratu?

Ljepoja: Ne, nismo živeli zajedno.

Belivuk: Da li zna da je njen brat radio na pripremi likvidacije mene i Miljkovića?

Ljepoja: Koliko znam, moj brat nije znao ni ko ste vi.

Pitanja će sledeći postavljati optuženi Miljković.

Miljković: Da li joj je poznato da je njen brat imao veze sa atentatom na Zvicera u Ukrajini i da su ljudi koji su učestvovali povezani sa bratom?

Ljepoja: Što se tiče toga, informisana sam samo iz medija.

15.01 - Miljković ispituje oca Lazara Vukićevića

Miljković: Da li poznajete policajca Aleksandra Purkovića?

Vukićević: Ne poznajem, pričao sam s njim

Miljković: Kada ste se našli i oko čega ste pričali?

Vukićević: Ispred suda, kad je Lazaru suđeno. Pokušao je da me reketira.

Sudija: Što je to bitno?

Miljković: A juče ste ga puštali da otkriva ekskluzive kako smo mi otimali kuće.

Vukićević: Ja mogu da odgovorim sudija. Slučajno ja to znam, a on se ljuti kada imamo stvari protiv njega.

Miljković: Ko mu je rekao da smo mi najopasnija grupa?

Vukićević: Svi, ceo grad, od načelnice potrage, česne policajke koja reče "gde se uhvati sa tim gadovima", stresla se kada sam prijavio da sam sumnjao na vas.

Miljković: Zašto ste sumnjali na nas?

Vukićević: Miljkoviću, rekao sam ti, poslao si mi snimak

Miljković: Molim vas, neka mi se ne obraća direktno nego preko suda.

Vukićević: Poslao si taj telefon sa snimkom, nisam hteo sina da obavestim o tome ali me je preduhitrio, jako je pokvaren ovaj moj sagovornik. Išao je po kafićima u kojima sedi moj sin, i puštao taj snimak.

Miljković: Da li sam ja išao po tim kafićima? Sad je rekao?

Vukićević: Ne verujem da je on išao, to ti znaš, on se bojao da ide na Vračar

Miljković: Od koga sam se bojao?

Vukićević: Ti to znaš.

Miljković: Da li poznaje Filipa Koraća i Veljka Banovića?

Vukićević: Ne.

Miljković: Juče je pričao o postavljanju bombe pod auto 2017., kakve veze to ima sa nama?

Vukićević: Imam saznanja iz policije, kamere su snimale čoveka. Na dan kada je dolazio Erdogan, postavlja nam se bomba. Ovaj pokušava da svali na debelog Džonija. Ja tvrdim da je Miljković bio prvi čovek, alfa i omega ove grupe, a da je Belivuk bio drugi. Bili su uhapšeni ti ljudi, ali su po njegovom nalogu pušteni. Ako je čovek, neka kaže, što blati celu policiju.

Miljković: Da li tvrdi da sam ja naredio postavljanje i koga sam poslao?

Vukićević: Ti si locirao da se puste, a sad svaljuješ na debelog Džonija. Kakav si to kriminalac kad nameštaš ljude.

Miljković: Ja kriminalac? Neka mi se ne obraća ovako. Dužan je da se ponaša pristojno.

Sudija: Miljkoviću, molim vas vodite računa o ponašanju prema posebno osetljivom svedoku.

Miljković: Kada sam se ja video sa Lazarom?

Vukićević: Lazarov drug mi je rekao da ste se videli 8. avgusta 2020. u Pančevu. Otišao je da pita da li on i Belivuk imaju veze sa bombom, Miljković se kleo da nemaju. Moj sin je imao 70 kilograma, nije se ponašao ovako kao Miljković, nije hteo da sedi sa njima, dao im je 400 evra da ručaju i otišao.

Miljkvoić: Spomenuo je da mu je Aleksandar Šarac pominjao Kapetana, ko je taj Kapetan?

Vukićević: Imao posredna saznanja, da je to Mile Radulović, bivši vojnik specijalac kog ste vi ubili u Crnoj Gori. Valjda je bio specijalac, pa je posle počeo da prenosi drogu

Miljković: Da li zna da je Radulović "škaljarac"?

Vukićević: Ne znam ništa o klanovima.

Miljković: Da li zna da je Lazar kontaktirao sa njim?

Vukićević: Kasnije sam čuo da je Lazar rekao tom malom Filipu koji ga je vozio to veče "idem, ako me nema, prodali su me Crnogorci".

Miljković: Zašto bi Šarac pričao svedoku o Kapetanu, ako on kaže da ništa nije znao o tome?

Vukićević: Taj Šarac je imao visoko poštovanje prema meni, ali ja njemu ništa nisam verovao.

Miljković: Da li je rekao Šarcu da je njegov sin uzeo pun ranac para da plati nečije ubistvo?

Vukićević: Ne.

Miljković: Svedok je izjavio da je vidoe optuženog Nemanju Đurića kada je pokušao da proda Lazarev leš, kome kada?

Vukićević: To je bilo negde krajem novembra, pre hapšenja ove grupe. Našao se preko nekoga sa Grujom, u kafiću na ćošku Palmotićeve. Bez uvrede, ja bih tog čoveka opisao, kao šifonjer, mali, podmukao, okreće se samo gleda nešto. Ja sam nudio veliku nagradu za leš moga sina. Puno ljudi se javilo, ali smo mi dali lažnu informaciju za pištolj. Prvi put je sastanak bio u tom kafiću, drugi put u Maloj Slaviji. Đurić je jeo pasulj sa duplom porcijom kobasice, imao je prave informacije o pištolju, ali nisam mu dao novac jer nas je ucenjivao, pa je posle nestao.

Miljković: Koje tačno detalje dao?

Vukićević: Kleo se u neku Zoricu da govori istinu.

Miljković: Koliko je novca tražio?

Vukićević: Ne bih da odgovorim.

Miljković: Svedok je rekao da je pominjao sin Belivuka da je radio kao konobar, u kom kafiću?

Vukićević: U kafiću na Banjici. Puno sam informacija posle dobijao, trebalo ih je sabrati.

Miljković: Juče je rekao da je sa Kićom njegov sin išao u vrtić, misli na Kiću ubijenog u Grčića Milenka?

Vukićević: Tako je, išli su u vrtić i igrali se u Tašmajdanskom parku u pesku, Kiću znam od detinjstva.

Miljković: Ljubomir Marković je 1981, a Lazar Vukićević 1989. tako da nikako po zakonu fizike nisu mogli da idu u vrtić zajedno. Juče je pominjao slike sa graničnog prelaza, ko mu je dao?

Vukićević: Policajac, ti si ga odlično znao.

Miljković: Juče je rekao da je neko dao pun gepek para Papiću, kom Papiću?

Vukićević: Goranu Papiću, 8.000 evra i 100 grama kokaina. Gruja ga je pratio tog dana i video je.

Miljković: Oko bombe koja je eksplodirala tog dana ispod poršea, da li je video nekoga iz grupe?

Vukićević: Ne mogu da odgovorim, liči na malog Stošića ali neću da okrivim čoveka.

Miljković: Nemoj da mi se obraća lično.

Sudija: Miljkoviću, jel vi rukovodite postupkom? Nastavite ako imate pitanja.

Miljković: Svedok je rekao da je vršio neku opservaciju 12. oktobra po Vračaru, vezano za Lazara Ilića?

Vukićević: Sudija, ne znam kako ovako priča, mlad je dečko, nisam tako rekao. Taj Ilić mi se javio telefonom, preko Crnogorca, rekao mi je da Miljković i Belivukov klan "hoće da me ubiju, pošaljite neke pare ako hoćete da vam dam informacije. 12. oktobra sam trebao da ubijem vašeg sina ispred Palate pravde, ja ću da vam kažem ko je organizovao ako mi pošalljete novac". Ja sam ga slikao telefonom, otišao sam u kopirnicu, i otišao u policiju.

Miljković: Zašto baš pominje 12. oktobar?

Vukićević: Jer je toga dana Lazar imao suđenje.

Miljković: Jel prisustvovao suđenju?

Vukićević: Naravno da nije, nisam mu dao da ide. Ja sam toga dana odneo opravdanje u sud.

Miljković: Interesuje me gde se svedok nalazio od 7. do 11. avgusta 2020?

Vukićević: Ne bih znao.

Miljković: Da li mu je 10. avgust po bilo čemu značajan datum?

Vukićević: Ako insinuira za ubistvo Mitića, ja sam to tek kasnije saznao, da sam znao poslao bih policiju na vrata, ja bih otišao i ciglama lupao na vrata te klanice.

Miljković: Jesam li dobro čuo da je čuo da sam ja poslao nekome poruku da ćemo Mitića da tučemo, pa da ga pustimo?

Vukićević: Slabije čuje, a mlad je dečko. Gruja je došao kod Lazara i rekao da ga kidnapuju. Lazar je zvao Miljkovića i molio da ga puste, nudio mu je 40.000 evra da pute Mitića jer je mučenik, a Miljković je mom sinu odgovorio "Lazo, vidim da je indijanac, tućiću ga do osam sati uveče i baciću ga kod Urgentnog", a on ga je odveo kod Draganića u Ritopek i tranžirao ga

Miljković: Otkud zna da sam ga tranžirao?

Vukićević: Mnoge stvari sam saznao posle nestanka mog sina.

Miljković: Kako je bio obučen Mitić?

Vukićević: Ovaj čovek je u bezizlaznoj situaciji, sve je pobrkao. Mitića sam video 2019. kada sam otišao po sina, koji je bio osuđen za prekoračenje nužne odbrane, tada smo povezli i Mitića, pitao me sin je li možemo. Dao sam tom Mitiću 100 evra, nikad više nisam video Mitića.

Miljković: Da li izna s kim je Mitić bio tog 10. avgusta 2020?

Vukićević: Gruja je rekao da su trebali da se nađu, da vode sestru Ninu kod zubara, da ga je čekao. Rekao je da je Mitić imao samo skaj telefon i da ih je čekao. Gruja je naišao kada su ga oteli kod Američke ambasade, tako mi je rekao, čuo sam i da je Miljković šamarao ovog debelog Budimira.

Miljković: Da li je nekada video ili čuo za Lalića?

Vukićević: Posle hapšenja ove grupe, išao sam kod nekih majki, kod gospođe Marine, sa cvećem i pićem da molim da mi kažu šta znaju o mom detetu. Nisu hteli da mi otvore vrata, a išao sam u dobroj nameri.

Miljković: Aludira na moju majku.

Vukićević: Nije tvojoj majci prekjuče bio rođendan.

Miljković: Da li je čuo da njegov sin i ljudi bliski njemu opserviraju mene, Belivuka?

Vukićević: Ne.

Miljković: Od kada se druže njegov sin i Šarac?

Vukićević: Šarac mi je rekao da se ne druže, nego viđaju povremeno.

Miljković: Rekao je da je njegov sin mašina za pare, za koga?

Vukićević: To sam rekao jer je insinuirao da se bavi drogom, on je pravio pare da može lepo da živi.

Miljković: Jel znao da je Filip Astalaš nosio pištolj, od koga se štitio?

Vukićević: Od vas.

Miljković: Zašto je vaš sin imao naoružano obezbeđenje?

Vukićević: To je samo jedan čovek koji ga je vozio, da u slučaju napada može da pobegne, nikada nije hteo nekoga da ubije.

Miljković: Svedoci saradnici su ispričali da je njegov sin krenuo tada da ubije Belivuka, i da se zato našao sa Nemanjom Đurićem?

Vukićević: Nebi ubio nikoga, možda bi otišao da ga išamara.

Miljković: S kim je išao da se nađe to veče?

Vukićević: Sa Kapetanom.

Miljković: Odakle svedoku saznanja da sam ja ubio njegovog sina?

Vukićević: Biće dokazano, Miljkoviću, bolje ti je da sada priznaš sve.

Miljković: Što, šta će da bude?

Sudija: Miljkoviću, prekinite.

Miljković: Kako je vaš sin bio oprezan ulazio u kuću preko ograde, a ulazio s nepoznatim ljudima u kola?

Vukićević: Neću da odgovaram na gluposti.

Miljković: Kome smo mi oteli tri kuće?

Vukićević: Dve meni i jednu Ankici Brkić, utvrdiće Više tužilaštvo sve.

Miljković: Zašto se dva puta niste pojavili na saslušanju?

Vukićević: Slučajno, sve službe koje su doprinele ovom suđenju su savršeno radile, Cmolić, Nevenko Marić.

Miljković: Da li se svedokov sin video 14. oktobra sa svojom devojkom Jovanom J.?

Vukićević: Jeste, menjao je često stanove, išli su toga dana da uzmu stan.

Miljković: Da li se ona poslednja videla sa njim?

Vukićević: Ne znam.

Miljković: Kada je otišao iz kuće roditelja?

Vukićević: Ne mogu da se setim, 16 ili 17 sati.

Miljković: U kakvim je odnosima sa Jovanom J. sada?

Vukićević: Ništa nije znala.

Miljković: Da li se ona poznaje sa nekim od nas?

Vukićević: Nije mi poznato.

Miljković: Od kada poznaje Mirka Kojića i mene?

Vukićević: Kojića recimo od 2005. ili 2006., dosta dugo.

Miljković: Da li je Kojiću dugovao pare?

Vukićević: Nikada u životu.

Miljković: Da li je svedok radio sa narkoticima u Beču?

Vukićević: Nikada nisam u životu video narkotike.

Miljković: Jel me svedok mrzi zbog snimka njega i Kojića?

Vukićević: Ne znam o kom snimku se radi.

Miljković: Dobro zna, jedan jedini snimak, gde svedok oralno zadovoljava Kojića jer mu duguje novac.

Vukićević: Dostavite snimak.

Miljković: Dostaviću.

Ispitivanje oca Lazara Vukićevića je završeno i on je za kraj pozvao sudsko veće da pronađe taj snimak a tužilaštvo pozvao da saluša Kojićevu suprugu. Podsetimo, Mirko Kojić je inače Miljkovićev kum i vodi se kao nestao.

- Kojić je bio lovac, kao policajac, bili smo dobri. Rekao mi je da je Miljković ubio svog rođaka, pozovite njegovu suprugu, rećiće vam sve o tri automobila, bentliju, jaguaru i BMW. I ja sam spreman da dam iskaz tužilaštvu. Ona može da vam kaže puno toga o tome - rekao je na kraju Milorad Vukićević.

14.50 - Otac ubijenog Lazara Vukićevića za govornicom

Za govornicu je izašao Milorad Vukićević, koji je juče počeo svoje svedočenje. Pitanja će nastaviti da mu postavlja optuženi Marko MIljković.

Miljković: Ja bih pre početka imao jedan procesni predlog, da se svedoku, takozvanom osetljivom, ukine taj status da možemo unakrsno da se ispitujemo, jer smo videli juče da to može. Tražim odluku veća.

Veće je to odbilo.

Miljković: Svedok je rekao da je njegov sin bacao skaj telefone na svakih 10 dana, da li mu je poznato gde ih je kupovao?

Vukićević: On je boravio u inostranstvu, nije mi poznato. Koristio ih je za posao trgovine automobilima, ne narkoticima.

Miljković: Da li je video nekada taj telefon, da nam opiše?

Vukićević: Ne umem, ne razumem se u telefone.

Miljković: Da li je bio prisan sa sinom, da li su komunicirali da li mu je pokazivao telefone?

Vukićević: Bili smo bliski, al nismo pričali o telefonima, nego šta će da jede.

Miljković: Svedok je juče pominjao kačkete, automobile sa bosanskim tablicama, kakve veze to ima sa nama?

Vukićević: Ima, prepoznao sam ovog Budimira koji se mršti, to je bio 15. septembar. Čekali su Lazara da dođe, bila su još dva tri automobila koji su vršili prismotru. Bio je otvoren desni prozor, što je vrlo interesantno za 2.30 ujutru, bili su spremni da reaguju. Specifično je da je ova grupa automobile koristila ne da bi se vozila, kao normalni ljudi nego da bi činila zlo, kao sredstvo za izvršenje krivičnih dela.

Miljković: Koji je auto bio?

Vukićević: Honda, možda sivik, sive boje, pozadi zasečena. Ukoliko imate interesovanja za taj auto kod inspektora Simovsog imate snimak.

Miljković: Jeste li primetili još nešto?

Vukićević: Auto se spuštao našom ulicom na dole sa otvorenim prozorom. Kad se Lazar parkirao, auto je odjednom krenuo odozgo, s vrha ulice, spuštali su se i tad sam video tog opasnog Budimira koji se mršti stalno, bio je na mestu suvozača, sa kačketom. Ja sam stao na sred ulice da me auto udari.

Miljković: Vi Budimira vređate, zovete ga debeli, ja sam svedoka zvao prasac.

Vukićević: Vi ste mlad momak.

Miljković: Vi ste matori.

Sudija je prekinula raspravu.

14.45 - Sudsko veće ušlo u sudnicu

Sudsko veće ušlo je u sudnicu i počelo sa prozivkom optuženih i njihovih advokata. Prvi je prisustvo u boksu za optužene, koji je staklom odvojen od sudnice ali i dela u kom sedi publika potvrdio Veljko Belivuk, zatim Marko Miljković, a potom i ostali optuženi.

Prisustvo u sudnici su potvrdili Milorad Vukićević, kao i sestra Milana Ljepoje, Milena, kao i udovica Slavica Ljepoja.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track