MOMČILO MANDIĆ GOST CRNE HRONIKE: Ne propustite ekskluzivni intervju večeras od 22 časa samo na Kurir televiziji
Foto: Promo

MOMČILO MANDIĆ GOST CRNE HRONIKE: Ne propustite ekskluzivni intervju večeras od 22 časa samo na Kurir televiziji

Crna Hronika -

Večeras, u novom terminu, od 22 časa gost emisije „Crna hronika“ je Momčilo Mandić, bivši ministar pravosuđa Republike Srpske, prvi direktor biroa RS u Beogradu, predsednik RK Partizan, evropski vicešampion džudoua.

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1977. godine. Dve godine kasnije položio je pravosudni ispit u Ministarstvu za pravosuđe u ondašnjoj BiH, dok je magistrirao iz Procesnog krivičnog prava. Pre rata u MUP u Sarajevu obavljao je funkciju inspektora na krvnim i seksulanim deliktima, nakon toga postaje istržni a zatim krivični sudija. Početak rada na području Bosne dočekuje kao drugi čovek tadašnje još uvek mulitienitničke police, nakon početka sukoba učestvuje u prvom obračunu srpske i muslimanske strane. 1992. godine odlazi na Pale i postaje ministar pravosuđa u Vladi Radovana Karadžića.

Godinama nakon rata njegovo ime se vezivalo za različite afere, dva puta se našao pred Haškim tribunalnom, oba puta je oslobođen, na udaru međunarodnog, ali i bosanskog tužilaštva našao se zbog skrivanja i finasiranja bekstva haških opstuženika Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Nakon ubistva premijera Zorana Đinđića uhapšen je u akciji Sablja, u zatvoru je proveo 4 meseca, 2005. godine kidnapovan je u Crnoj Gori i izručen sarajevskim vlastima gde je iza rešetaka proveo 4.5 godine. Različite optužbe, od kojih je većina oborena, biznis afere kao i medijske natipise nikada nije javno demantovao, ali je otvoreno govorio o svoj pomoći koju je Srbija uputila RS kao i umešanosti Mila Đukanovića u građski rat koji je svojim gorivom spasio RS 1995. godine.

Ne propustite još jednu epizodu emisije "Crna hronika" sa Jelenom Pejović večeras od 22 časa samo na Kurir televiziji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track