OBAVEŠTENJE IZ FRANCUSKE NA KOM PIŠE "VELJKO BELIVUK" IZAZVALO POLEMIKU U SUDNICI: Nastavljeno suđenje Darku Šariću
Foto: Ana Paunković, Nenad Kostić

OBAVEŠTENJE IZ FRANCUSKE NA KOM PIŠE "VELJKO BELIVUK" IZAZVALO POLEMIKU U SUDNICI: Nastavljeno suđenje Darku Šariću

Crna Hronika -

Suđenje Darku Šariću i ostalim optuženima koje Javno tužilaštvo za organizovani kriminal sumnjiči da su planirali diskreditaciju i ubistvo svedoka saradnika Nebojše Joksovića, izazivanje opšte opasnosti, nedozvoljeno držanje oružja, lažno prijavlivanje i krivično delo iz oblasti zakona o tajnosti podataka, danas je nastavljeno pred Specijalnim sudom u Beogradu pregledanjem pisane dokumentacije među kojom su zapisnici o pretresu Šarićeve kuće na dan hapšenja, ali i obaveštenje koje je stiglo iz Francuske a odnosi se na Skaj komunikaciju.

Dopis iz Francuske, na kom se navodi da se odnosi na predmet Veljko Belivuk i ostali a na dokumentu se navodi da je od 15. aprila 2022., dan nakon hapšenja Darka Šarića u Beogradu.

- Na dostavljenom obaveštenju iz Francuske, koje je na neki način zloupotrebljeno, piše predmet Veljko Belivuk i ostali, proizilazi da je materijal dostavljen u drugom predmetu i nema nikakve veze sa ovim postupkom. Francuski organi vlasti su ga dostavili bez odobrenja i zahteva za ovaj predmet. Postupak nije mogao da bude pokrenut na osnovu ovakvih obaveštenja - rekao je branilac Darka Šarića, advokat Dalibor Katančević.

Njegov kolega, koji takođe brani Šarića, Marko Janković je dodao da su obaveštenja stigla u tužilaštvo 15. aprila 2022. i da je postupak pokrenut i pretresi stanova izvršeni dan pre nego što je obaveštenje stiglo u tužilaštvo.

Tužilac za organizovani kriminal, međutim, naveo je da je reč o tehničkoj grešci kada je u pitanju to da se obaveštenja iz Francuske odnose na predmet Belivuk.

- Reč je o tehničkoj grešci, videćemo u nastavku izvođenja dokaza. To ne dovodi u pitanje zakonitost dokaza, slanjem zamolnice smo samo formalizovali ono što smo već od Francuske dobili ranije putem međunarodne pravne pomoći - naveo je tužilac navodeći da su pretresi izvršeni dan ranije jer su postojali operativni podaci i pre zavođenja materijala 15. aprila 2022.

Sudija Zoran Šešić prekinuo je polemiku o zakonitosti Skaj komunikacije.

- Gospodo, odluka je doneta, za sada je tako - rekao je sudija, ali je odlučio da ne izvodi dostavljene presretnute poruke, jer još uvek nije izveden dokaz koji potvrđuje da je komunikacija vođena između optuženih čija su imena navedena u tabeli poruka.

Pred sudom je izvedena kao dokaz i izjava Dalibora Ristića, koji je obavestio policiju da ima saznanja da Nebojša Joksović priprema likvidaciju biznismena iz Valjeva Gorana Nikolaševića, kao i da se on plaši da će i njega da ubije.

Sudija Zoran Šešić saopštio je i da se nekadašnjem Šarićevom advokatu, optuženom Dejanu Lazareviću ukida kućni pritvor, kao i da se Uroš Radovanović, koji se nekada prezivao Mišić i javnosti je postao poznat pošto je bio osuđen za napad na Žandarma na fudbalskoj utakmici ukida pritvor i da se on prebacuje u kućni pritvor.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. novembar.

Kurir.rs

Bonus video:

01:51

SUĐENJE BELIVUKU NASTAVLJA SE U ČETVRTAK Novinar Kurir TV izneo detalje: Njegova sestra je rekla da NE ZNA NI KO JE BELIVUK!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja