SRBIN IMAO RAZRAĐENU ŠEMU PREKO APLIKACIJE MONOPOL MARKET: Omogućio prodaju droge širom sveta, evo kako je funkcionisala!
Foto: Shutterstock

ŠOK!

SRBIN IMAO RAZRAĐENU ŠEMU PREKO APLIKACIJE MONOPOL MARKET: Omogućio prodaju droge širom sveta, evo kako je funkcionisala!

Crna Hronika -

Prema optužnici koju je podigao američki sud u Vašingtonu protiv Milomira Desnice (33) državljanina Srbije i Hrvatske, zbog aplikacije Monopol Market koju je napravio 2019. godine korisnici su imali određena uputstva prema kojima su uopšte dolazili do droge.

Kako smo već pisali, sumnja se da je osumnjičeni preko svoje aplikacije svesno dosadašnjim "radom" omogućio prodaju preko 30 kilograma meta američkim kupcima koji su preko posebnih obrazaca morali da dođu do svoje "robe". Okrivljeni Desnica juče je pred Okružnim sudom u Distrikt Kolumbiji priznao da je kriv za krivična dela koja mu se stavljaju na teret. Prema dokazima Vlade, Milomir Desnica je 2019. godine napravio i vodio veb stranicu za prodaju narkotika koji je postao ozbiljno monopol tržište.

ilustracija
ilustracijafoto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

- Prema optužnici, Monopol je prerastao u ogromno tržište za prodaju nedozvoljenih narkotika, uključujući opioide, stimulanse, psihodelike i lekove na recept, između ostalih droga. U 2021. godini, organi za sprovođenje zakona u Sjedinjenim Državama su izdali i primili brojne porudžbine za narkotike na Monopolu od raznih prodavaca - navode američki mediji i dodaju:

- Vlasti su tada odlučile da naručile više od 100 grama metamfetamina na Monopolu kako bi se i sami uverili kako aplikacija funkcioniše. Kroz svoju istragu, FBI je utvrdio da je Monopol omogućio prodaju narkotika širom sveta od preko 18 miliona dolara, uključujući prodaju preko 30 kilograma metamfetamina kupcima u Sjedinjenim Državama.

Kako su dalje naveli mediji iz Amerike, ubrzo je odlučeno da se aplikacija ugasi kako vlasnik dalje ne bi mogao da vrši krivično delo.

- U decembru 2021. godine, u koordinaciji sa stranim partnerima za sprovođenje zakona u Nemačkoj i Finskoj, organi za sprovođenje zakona zaplenili su računarski server na kome je hostovan Monopoli i isključili ga - navode oni i dodaju:

ilustracija
ilustracijafoto: Profimedia

- Analizom zaplenjenog servera, organi za sprovođenje zakona su identifikovali evidenciju o prodaji narkotika, finansijsku evidenciju koja dokumentuje plaćanja kriptovalutama na Monopolu, onlajn forumu povezanom sa Monopolom, komunikacije operatera Monopol sa prodavcima, fakture za plaćanje provizija i još mnogo toga.

Detaljnom istragovim velikog broja agencija i zemalja koje su se uključile u istragu vlasnik aplikacije je identifikovan.

- Opsežnom analizom ove evidencije, Miomir Desnica je identifikovana kao operater Monopola. U novembru 2022. godine, u koordinaciji sa austrijskim timom za aktivno traženje begunaca (FAST) i bečkim javnim tužilaštvom, Desnica je lociran i uhapšen u Austriji. Policija je izvršila pretres njegovog prebivališta i vozila, oduzevši elektroniku i gotovinu - prišu američki mediji i dodaju:

- Osumnjičeni je 23. juna 2023. izručen iz Austrije u Sjedinjene Države zbog optužbi za trgovinu drogom.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track