BELIVUK POBESNEO ZBOG IZJAVE SVEDOKA-SARADNIKA: Napeto na suđenju klanu, slušaju se razgovori - "On se ovde TRESAO, BOJAO"
Foto: Kurir

specijalni sud u beogradu

BELIVUK POBESNEO ZBOG IZJAVE SVEDOKA-SARADNIKA: Napeto na suđenju klanu, slušaju se razgovori - "On se ovde TRESAO, BOJAO"

Crna Hronika -

U Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, a pred sudom su se preslušavali snimljeni telefonski razgovori što je započeto na jučerašnjem ročištu.

U sudnicu su stupili okrivljeni pripadnici organizovane kriminalne grupe koji su optuženi za sedam teških ubistava, silovanje, nedozvoljeno držanje i prodaju opojnih droga, oružja kao i za otmice, njihovi branioci, kao i zastupnici oštećenih strana.

17.55 Završeno današnje suđenje

Sudsku veće je prekinulo današnji glavni pretres, a suđenje će se nastaviti u četvrtak kada su kao svedoci pozvani Ilija Kovačević i Igor Arezanović.

17.50 Preslušani razgovori između Stefanovića i nepoznatog lica

U sudnici su preslušani razgovori između okrivljenog Nikole Stefanovića i nepoznatog lica na kojima se čuje kako Stefanović traži da kupi matične ploče i grafičke kartice kako bi mogao da se bavi bitkoinima. Dok se u drugom razgovoru između njega i još jednog nepoznatog lica govori gde mu muškarac govori "napu*i me čovek zbog tebe".

NM:Je l ti poznato ko je Nikola Žabac? Stefanović: Ne, prvi put čujem NM: Napu*i me čovek zbog tebe, sačuvaj Bože Stefanović: Što? NM: Pričali smo nešto oko nekih kola, ja spomenuo da može da radi BMW kod tebe, a on kad je skočio... Promenio priču sa mom skroz Stefanović: Aj mu j**** m**** odma da rešimo to NM: Spominjao je da zna Velju, kao zna da radiš za njega u tom kontekstu ga je spomenuo Stefanović: Ma nek pričaju, znači jedu g****, baš sam se potresao NM: Ja ti brate samo kažem, on je ovde iz kraja iz Vinče, ali nije ni on cvećka, ako budeš nešto radio samo nemoj mene da spominjem molim te

17.02 - Advokat traži da se pozove svedok-saradnik Spasojević

Advokat Nikola Jerković tražio je da se pozove svedok-saradnik Nikola Spasojević

- Tražimo da se on pozove da potvrdi da je to njegov glas i da kaže ko je izvesni Kiza, jer se ovde čuje da je paranoičan i ljubomoran, kao i saradnja sa ljudima sa kojima razgovara ovde i sa Kizom - rekao je Jerković.

Na njegovu izjavu se nadovezala i Miljana Perendija koja stupa okrivljenog Filipa Ivanovskog.

- Ovde vidimo koliko je on paranoičan da priča kako ga žena vara, traži savete, misli da ga vara jer je otišla da prošeta, a znamo da je plakao u pritvoru. U razgovoru se čuje kako je ushićen i dernja se dok traži savet o devojci, Slažem se da se dovede i da kaže da li je to njegov glas i da sa kim razgovara.

Tužilaštvo se usprotivilo ovim predlozima, a za reč se javio i Veljko Belivuk koji je tražio da replicira na izjavu tužioca koji je rekao da su ovi zahtevi advokata suvišni.

- On je opet izneo neistinu da je Nikola Spasojević u ovim razgovorima potvrdio sve što je ovde pričao. Ja ne znam da li je tužilac spavao. On je govorio da je u strahu, a u razgovorima čujemo da ne može da zavisi od posla obezbeđenja. On se ovde tresao, bojao... Tužilac svaki dan iznese gomilu neistina, to je moja primedba. Advokati to ne mogu jer su kolege, ja mogu da kažem. Čovek citira ZKP i kaže da imate pravo da nam ograničite broj pitanja. Gde to piše u ZKP? Dokle više? - rekao je Belivuk.

16.05 - Za reč se javio Marko Miljković

U razogoru snimljenom između Nikole Spasojevića i izvesnog Kize, za koga Miljković tvrdi da je policajac Aleksandar Purković kome se sudi da je odavao informacije klanu Veljka Belivuka, Spasojević je tražio od njega da mu proveri registarske tablice crvenog "renoa".

Miljković: Čuli ste sada da Spasojević govori o svom životu, da se odvojio od ekipe sa stadiona jer nije znao kad će imati da radi obezbeđenje i to je sasvim jedna normalna priča, a onda se čuje u ragovoru sa Kizom odnosno Purkovićem da je ga je podstrekivao da radi za njega neke stvari, a on je rekao da je Belivuk podstrekivao Purkovića, zato tražim da mu se ukine sporazum, hvala.

Nikola: Neko mi prati devojku, je l' možeš da mi proveriš to vozilo?

Kiza: Šta se dešava?

Nikola: U kolima je muškarac, rekao sam joj da ide malo okolo, da vidim da li je stvarno neko prati. Sam muškarac

Kiza: Proveriću u ponedeljak, ne mogu ništa pre toga. Videćemo šta se vozi sa tim tablicama i ko je vlasnik

Spasojević u razgovoru sa Štrkijem, a u delu koji je u transkriptu označen kao neformalan razgovor, objašnjava kako sumnja da ga verenica vara sa "nekim likom iz teretane" i da je zbog toga baš paranoičan.

Sudsko veće je odredilo pauzu u trajanju od pola sata.

Dejan Lazarević koji je i danas bio u publici, kako saznajemo, sve vreme je hvatao beleške dok su preslušavani audio zapisi. Podsetimo, Lazarević je uhapšen 14. aprila prošle godine kao pripadnik kriminalne grupe Darka Šarića, a nedavno mu je ukinut kućni pritvot, te je juče prvi put došao na suđenje.

U sudu je, takođe, pušten snimak i okrivljenog Nikole Stefanovića koji razgovara sa izvesnim Žujom.

Stefanović: Je l' možeš da mi središ dozvolu za oružje?

Žuja: Imam jednog momka za to, srediću ti preko lova

Požalio se Štrkiju kako sumnja da ga verenica vara

- Prva sumnja mu je bila jer je ona otišla sama da šeta po kiši pola sata, a onda je u njenom telefonu video poruku od nepoznatog broja koji joj je pitao da li će se videti u teretani - kaže izvor Kurira iz sudnice.

Štrki: Bato, ili nemoj da se oko toga stresiraš ili iskontroliši, lepo ti legneš da spavaš kako si i tada kad je ona otišla da šeta i onda ustaneš i za njom, vidiš nema ništa i miran si

Nikola: Ma brate, ja sam paranoičan, ovo mi je najgori period u životu

Štrki: Lepo uzmeš i iskontrolišeš sve, imaš opciju da se uloguješ na njen viber preko nekog drugog uređaja i tako pratiš jedno mesec dana, samo ne otvaraš ti poruke, nego čekaš da prvo ona otvori. Neće ona provaliti to

Kako objašnjava izvor Kurira ovaj deo razgovora nema u transkriptima i vodi se kao neformalan.

Štrki: Je l ti hoćeš dete?

Nikola: Hoću naravno

Štrki: Lepo joj napraviš dete i fokusiraš se na to dete, za ženu te boli k****, da vidiš kako će da krene da trči za tobom

Inače "lik iz teretane" je, kako je Spasojević objasnio, bivši dečko njegove verenice Milice koji je policajac

15.55 - Svedok-saradnik bio uplašen za svoj život

U sudnici je pušten snimak razgovora između Nikole Spasojevića i njegovog brata Nenada.

Nenad: Pričao sam sa Vladom danas.

Nikola: Šta kaže Vlajko?

Nenad: Svašta mi je rekao, da moram sve račune da mu dostavim, da se sve izračuna šta je i koliko, za prozore i to.

Nikola: Znaš brate kakvi su to ljudi.

Nenad: Rekao mi je da sve sredi da ne bi nekom j*** mater, baš onako bezobrazno. On psuje mene ko da sam ja pravio prozore, a on i Bojana su birali.

Nikola: Nek se to reši, zovi Ninu i nek ti to izračuna. Ja ću da imam problem. Nemoj da se praviš pametan.

Nenad: Znam, biće batina

Nikola: Ja to neću dozvoliti, tebi neće faliti dlaka sa glave, samo odmah zovi Ninu, nek se to završi

Nenad: Kaže Nina nemoguće je da se sredi do večeras

Nikola: Zbog tuđih s*anja da se koljem neću, rešite to odmah

Nenad: Da mi da Nina da dam račune onda Slađi jer je ona sve ugovorila

Nikola: Šta je tebi rekao Vlajko?

Nenad: Da se sve napiše, izračuna, da se dostavi, kad će vrata, prozori, da se sve prepravi...

Nikola: A šta je tebi rekao, je l ti rekao j**** ti mater, da pušiš k****?

Nenad: Rekao mi je da pušimo k**** Nina i ja, da smo se ugrađivali, a da je on verovao da to nije tako

Nakon toga pušteni su razgovori Nikole Spasojevića sa izvesnim Štrkijem.

Štrki: Jesi ti ono kupio samo za streljanu ili zbog lične bezbednosti?

Nikola: Ma brate... Čitaćeš u novinama, ha ha

Štrki: Ne zajebavaj. Samo javi ako ti nešto bude trebalu tu je bata ako bude problema, samo kaži

Nikola: Ja te ljude i dalje gledam kao braću

Štrki: Znam i ja

Nikola: Ali ako bude potrebe da branim svoj život, braniću ga...

Podsetimo, Nikola Spasojević je jedan od 3 svedoka-saradnika u slučaju protiv klana Belivuk, a njegov brat Nenad se spominje da je klanu dao kamion sa peskom koji su vozili u Surduk kad su, kako se sumnja, ubili prvu žrtvu Gorana Mihajlovića.

Na pitanje izvesnog Štrkija, da li se slegla situacija koju je imao Spasojević, on je odgovorio: "Ako se ne slegne situacija, sleći će se humka".

U razgovoru između Nikole i njegovog brata Nenada pod imenom Vlada i Vlajko, misli se na Veljka Belivuka, a Bojana je njegova žena.

15.15 - Pušteno 6 audio zapisa Vlade Draganića

U sudu je pušteno 6 audio zapisa Vlade Draganića od kojih je jedan sa izvesnim Nešom.

Draganić: Ja sam kupio ovo, je l' treba podloga da se kupi?

Neša: Treba... ne treba, ne znam, uzmi brate podlogu.

Draganić: J*** ga, nisam uzeo sad, možeš ti? Ja sam uzeo četke, sunđere...

Neša: Jesi kupio najlone?

Draganić: Da, 5 komada, dva čvršća, 2 mala, 3 su debela, biće dosta za danas.

Vlade Draganić je, inače, vlasik kuće u Ritopeku koju su pripadnici klana zvali "klanica".

U toj kući su, kako se navodi i u optužnici, ubijane žrtve ovog klana, a korišćena su sredstva za čišćenje kako bi se uklonili tragovi, kao i najloni za zaštitu poda i zidova.

14.49 - Jedina optužena žena u klanu izostala sa ročišta

Jedina optužena žena u klanu Slađana Sekulić izostala je sa današnjeg ročišta.

Prema rečima njene advokatice Sanje Ćeriman Sekulić je juče došla jer je mislila da će joj biti bolje, ali nike izdržala.

- Njoj je rana juče prokrvarila i zato nije mogla da dođe. Određeneno joj je mirovanje 30 dana i milsila je da će moći da bude ovde, ali joj ipak nike dobro - rekla je Ćeriman.

Tužilaštvo je zatražilo da se postupak u odnosu na nju razdvoji krivični postupak, sa čim se složila i njena advokatica.

Sud je doneo odluku da se to i učini i doneo rešenje da se glavni pretres održi bez optužene Slađane Sekulić.

- Sud donosi rešenje da se danas nastavi sa preslušavanjem audio zapisa, a prvi po redu je komunikacija optuženog Vlade Draganića - rekla je sudija Vinka Behara.

Podsetimo, na jučerašnjem ročištu trebalo je da svedoči jedina preživela žrtva ovog klana, oštećeni svedok I.S. koji je izostao jer se ne oseća dobro. Umesto toga saslušani su psihijatri koji su veštačili njegovo stanje i doneli odluku da je sposoban da svedoči.

- Nakon toga pušteni su audio zapisi okrivljenog Marka Miljkovića, kao i Veljka Belivuka sa njegovom ženom Bojanom, ali i sa direktorom košarkaškog kluba Partizan Dejanom Kijanovićem preko koga je pretio Ostoji Mijailoviću, predsedniku pomenutog kluba - podseća izvor Kurira.

Na današnje ročište je ponovo došao advokat Dejan Lazarević kome su juče, da podsetimo, Belivuk i Miljković slali poljupce i srca.

Kurir.rs

Bonus video:

01:51

SUĐENJE BELIVUKU NASTAVLJA SE U ČETVRTAK Novinar Kurir TV izneo detalje: Njegova sestra je rekla da NE ZNA NI KO JE BELIVUK!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja