OD RUDARA NI TRAGA NI GLASA 2 MESECA! Srbi kopali tunel i odneli dokaze iz suda, saslušano 19 svedoka! IZA SVEGA STOJE KAVČANI?
Foto: Printscreen/Youtube, Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

podgorica

OD RUDARA NI TRAGA NI GLASA 2 MESECA! Srbi kopali tunel i odneli dokaze iz suda, saslušano 19 svedoka! IZA SVEGA STOJE KAVČANI?

Crna Hronika -

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici u dosadašnjoj istrazi o kopanju tunela dugog 30 metara iz jedne zgrade u Njegoševoj ulici do depoa Višeg suda u Podgorici, iz koga su ukradeni dokazni materijali iz krivičnih predmeta, saslušalo je 19 svedoka.

Prema navodima crnogorskog Dana, tužilaštvo je izdalo naredbe za brojna veštačenja koja su u toku, a koja su poverena stručnjacima Forenzičkog centra u Danilovgradu. Pa da podsetimo, pljačka depoa Višeg suda u Podgorici otkrivena je 11. septembra kada je službenica tog suda uočila rupu na zidu. Ubrzo je utvrđeno da je depo opljačkan, a sumnja se da iza plačke stoji kavački klan, tačnije jedan od vođa Slobodan Kašćelan koji se nalazi u spuškom zatvoru.

kriminalna organizovana grupa kopala tunel dug 30 metara i ukrala dokaze
kriminalna organizovana grupa kopala tunel dug 30 metara i ukrala dokazefoto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

- Među tim veštačenjima u toku je i izrada nalaza i mišljenja po veštaku građevinske struke, koji će odgovoriti na pitanja kada su osumnjičeni prokopali tunel, kako su to učinili i da li su u tom poslu imali spoljnu pomoć - navodi Dan.

Kao osumnjičeni da su učestvovali u kopanju tunela, obuhvaćeni su Lozničani Veljko Marković, njegov stric Milan Marković i Dejan Jovanović, koji su i dalje u bekstvu, i njihov sugrađanin Vladimir Erić, koji je 13. oktobra uhapšen u Švedskoj, kada je pokušao da se ukrca u avion za Beograd. Naime, Erić i dalje čeka odgovor o njegovom eventualnom izručenju Crnoj Gori.

- Sumnja se da su rudari po unapred dogovorenom planu stigli u junu u Crnu Goru, gde su mi saučesnici pomogli da imaju štek stan i da se slobodno kreću. Takođe, nabavljen im je alat kojim su kopali tunel dug 30 metara, a obezbeđen im je bio i prevoz do "posla" - podseća izvor i dodaje:

- Dan pre nego što će biti otkrivena skandalozna pljačka depoa osumnjičeni su uklonili sve dokaze i pobegli iz zemlje.

osumnjičeni da su kopali tunel do depoa višeg suda - veljko marković, Milan Marković, Dejan Jovanović i uhapšeni vladimir erić i katarina baćović
osumnjičeni da su kopali tunel do depoa višeg suda - veljko marković, Milan Marković, Dejan Jovanović i uhapšeni vladimir erić i katarina baćovićfoto: printscreen Uprava policije

Iza spuških zidina zbog sumnje da su učestvovali u pljačkji depao trenutno se nalaze osumnjičeni crnogorski državljani Predrag Mirotić, Katarina Baćović, Marijan Vuljaj, Ivica Piperović i Nikola Milačić. Naredbom je obuhvaćeno i više osoba na čijoj identifikaciji istražitelji rade.

Osumnjičeni su nakon hapšenja negirali krivicu, a Baćović je navele da je stan iz kojeg je prokopan tunel iznajmila sa lažnim imenom, i perikom i za to uzela 300 evra jer joj je obećano da će tu biti otvoren salon venčanica u kojem će ona raditi. Da je prokopan tunel, kako tvrdi, saznala je nakon objavljivanja te informacije u medijima.

- Inače, za trojicom srpskih begunaca koji su osumnjičeni da su učestvovali u kopanju tunela, kao i da su potom otarasili dokaza, koje su potom bacili u reku Moraču i dalje se intezivno traga. Interpol u Podgorici raspisao je poternicu za njima, a čeka se i deportacija Vladimira Erića koji je uhapšen u oktobru - podseća izvor.

kopali tunel dug 30 metara od stana u suterenu do zgrade suda gde se nalazi depo
kopali tunel dug 30 metara od stana u suterenu do zgrade suda gde se nalazi depofoto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Grupa osumnjičena za kopanje tunela koji vodi do depoa Višeg suda u Podgorici tereti se za krivična dela teška krađa i sprečavanje dokazivanja.

Turković: Milačić je imao dovoljno vremena da sakrije ili uništi dokaze da je to hteo

Advokatica Maja Turković izjavila je Višem sudu žalbu na rešenje kojim je njenom branjeniku Nikoli Milačiću pritvor produžen za još mesec dana. Ona tvrdi da je rešenje u celosti proizvoljno, paušalno i neosnovano.

- Ostaje potpuno nerazumljivo kako je mom branjeniku uopšte mogao biti produžen pritvor po navedenom pritvorskom osnovu, te kako može biti inkriminisan da je preduzeo radnju oduzimanja oružja iz depoa putem pomaganja, a da pritom u dosadašnjoj fazi istrage nije utvrđeno šta je uopšte oduzeto iz depoa i na koji način je oduzeto, s obzirom da pobijano rešenje, između ostalog, ne sadrži ni konkretnu radnju pomaganja, odnosno opis radnje pomaganja - navela je Turković.

Ona tvrdi da je Milačić imao više nego dovoljno vremena da sakrije, uništi ili falsifikuje dokaze, odnosno da izvrši uticaj na svedoke, okrivljene i na ostala N. N. lica, da je to želio, što nije učinio.

- Više je nego jasno da okrivljeni nema interes da utiče na bilo koga, jer u odnosu na njega u dosadašnjoj fazi istrage ne postoji čak ni osnova sumnje da je na bilo koji način povezan sa predmetnim događajem - kazala je Turković, a prenosi Dan.

(Kurir.rs - Dan)

Bonus video:

05:47

OVAJ SRPSKI GRAD IMA OBIČAJ SLIKANJA SA MRTVIMA! Rudari iz belog sveta doneli ritual koji je sve promenio, BOLA I TUGE NIJE BILO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track