UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE: Većinu u pravosuđu čine profesionalci, manjina bi da unizi struku i rad kolega na tribinamana
Foto: Udruženje sudija i tužilaca Srbije

udruženje sudija i tužilaca srbije

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE: Većinu u pravosuđu čine profesionalci, manjina bi da unizi struku i rad kolega na tribinamana

Crna Hronika -

Upravni odbor Udruženja sudija i tužilaca Srbije (UST) smatra da će ulogu pravosudnog sistema u godinama koje dolaze definisati odgovor na pitanje da li sudije i tužioci žele da budu profesionalci u sudnicama i van njih ili da budu kvazipolitičari.

- Po broju onih koji su se upustili u politiku, rešeni da se istaknu unižavanjem struke i rada svojih kolega na tribinama, dodvoravajući se navodnim evropskim trendovima i političkim opcijama, jasno je da ogroman deo pravosuđa ipak čine profesionalci - navodi se u u saopštenju UST.

Komentarišući ove sudije i tužioce, Udruženje ocenjuje da to rade zato što im nedostaje politika, koja je ustavnim reformama eliminisana iz svih izbornih procesa u pravosuđu, pa oni sada dobrovoljno hrle u nju, pod svojim imenom i prezimenom, "ne zaboravljajući da istaknu i svoju funkciju, koju im je ta ista politika dala".

Te sudije i tužioci, kako smatra UST, učestvuju na skupovima, potpisuju proglase, pozivaju narod da glasa za jedne koji će raditi sve suprotno u odnosu na druge, u predizbornoj kampanji ih ima više nego nekih profesionalnih političara i svakim danom sve više unižavaju profesiju svojim istupima, uvredljivim pre svega za njihove kolege, ali i pravosuđe u celini.

- Кolege se otvoreno pitaju što se te idividue zapravo ne razreše i kandiduju na izborima - ističe se u saopštenju i ocenjuje da je u ovom trenutku pokušaj stvaranja, takozvane pravosudne elite, odnosno “države u državi”.

Beogradska Palata pravde
Beogradska Palata pravdefoto: Petar Aleksić

- Uspelo je u Rumuniji, uspeva i u SAD. Oslobođeno pravosuđe potom udara na druge grane vlasti, podiže optužnice i menja političku krvnu sliku jedne države, dok ne dođu na vlast oni koji su po volji. Ako Soroševi tužioci u Americi podižu optužnice protiv Trampa, u očajničkom pokušaju da spreče njegov povratak u Belu kuću, šta rade Soroševi tužioci u Srbiji? U principu čekaju signal kada mogu da počnu - ukazuje UST.

Dalje upozorava da se poverenje građana u pravosuđe gubi kada oni vide da pojedini javni tužioci podržavaju ''ProGlas'', a nakon toga na televiziji ili uživo na tribinama čuju iste kako govore o tome da se ne hapse krupni dileri, da je u državi bezakonje, sistemska korupcija, organizovani kriminal, da građani treba da prikupe dokaze o pritisku na glasače, krađama i ucenama, da prisustvujemo eksploziji kriminala, nepravde i nasilja .

UST na kraju primećuje i da su visoki predstavnici Sjedinjenih Američkih Država i Evropske Unije dajući svoju podršku, praktično zloupotrebljeni u procesu pravosudne reforme u Srbiji sve zarad ličnih interesa i ambicija pojedinaca, koji su im zakonodavna rešenja lažno predstavili kao spasonosna za srpsko pravosuđe.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track