MISTERIJA HAPŠENJA OPASNOG BEGUNCA NA JAHORINI: Kod Samardžije nađeni i TAJNI ROKOVNICI, Slovenci ga označili kao kavčanina!
Foto: MUP Republike Srpske

istraga

MISTERIJA HAPŠENJA OPASNOG BEGUNCA NA JAHORINI: Kod Samardžije nađeni i TAJNI ROKOVNICI, Slovenci ga označili kao kavčanina!

Crna Hronika -

Mladen Samardžija (33), jedan od natraženihih kriminalaca u Evropi, uhapšen je juče na Jahorini po poternici Slovenije, a akcija u kojoj je uhapšen nosi naziv "Tokijo".

Iako se spekulisalo da je u Mladen Samardžija bio kum ubijenom vođi škaljarskog klana, Jovana Vukotića, ispostavilo se da je ta informacija netačna, a slovenska policija na poternici ga je označila kao pripadnika suprotstavljenog kavačkog klana.

Naime, na poternici za Samardžijom, koji ima i Bosansko državljanstvo, a koja je izmenjena 5. decembra ove godine, najverovatnije zbog novih saznanja tamošnje policije, od 27. septembra prošle godine pisalo je da je Samardžija trgovac drogom koji deluje u okviru kriminalne grupe kavački klan, ali je ona preuređena.

- Mladen Samardžija optužen je pred slovenskim tužilaštvom za krivično delo neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga, za koje će se učiniocu može izreći kazna zatvora u trajanju do 10 godina. Za njim se tragalo 16 meseci i označen je kao opasna osoba - navodi se na poternici koja na kojoj i stoji oznaka "opasno".

Mladen Samardžija, hapšenje
foto: MUP Republike Srpske

Da podsetimo, Samardžija je i 2022. godine hapšen na Palama, ali je tada pušten na slobodu jer ga je od izručenja Sloveniji štitilo dvojno državljanstvo.

U noći kad je uhapšen došlo je do tuče i pucnjave u kafiću gde je za vreme sukoba bio i Samardžija, a nakon što je došlo do napada na jednog policajca.

- U Samardžijinom vozilu tada je pronađeno 58.400 evra u kešu i četiri mobilna telefona koji su zajedno sa automobilom privremeno oduzeti - podseća izvor Kurira.

Zajedno sa Samardžijom policija je tu noć uhapsila Tomislava Petrovića zvanog Tomo iz Pala, Aleksandra Đurđevića iz Srpca i Edvina Torića iz Bihaća.

Mladen Samardžija
Mladen Samardžijafoto: Europol

Izvesni Tomislav Petrović dovodi se u vezu sa ispostavom kavačkog klana u Republici Srpskoj koja je povezivana i sa beogradskim klanom Veljka Belivuka.

- S obzirom na to da postoje pripadnici kavačke grupe u Republici Srpskoj koji su napustili "škaljarce" i prešli da rade za ovaj klan, još se ispituje čije ispostave je Samardžija sada pripadnik i da li su možda napravili sopstvenu grupu koja je poslovala na već razrađenim rutama - kaže izvor Kurira.

Između ostalog Samardžija se tereti da je Putem Skaj aplikacije koordinirao isporuku droge i novca i regrutovao nove članove kriminalne grupe. Svojim krivičnim delima protivpravno je pribavio veliku imovinsku korist.

Pozivajući se na dokumente iz istrage slovenački mediji su navodili da je Samardžija važio za dobavljača heroina koji je u avgustu 2020. godine bio meta prikrivenih agenata slovenačke policije. Kako je objavljeno, tajni agenti su od Samardžijinih kurira kupovali heroin, a na kesicama su otkriveni i njegovi otisci prstiju.

Policija iz BiH juče je saopštila da je u akciji "Tokijo" slobode lišeno lice M. S, državljanin Republike Slovenije i BiH, za kojim je raspisana Interpolova poternica Slovenije za krivično delo neovlašćena proizvodnja i promet opojnih droga.

Kako se dodaje u saopštenju, u okviru istrage Uprave za organizovani i teški kriminalitet koja je trajala duži period pod nadzorom Tužilaštva BiH, utvrđeno je da je M.S. nastavio da nakon bekstva u BiH (čiji je državljanin) rukovodi organizovanom kriminalnom grupom koja se bavi međunarodnom trgovinom opojnim drogama na području Evropske unije, BiH, Republike Srbije i Republike Crne Gore, te je samom istragom dokumentovan prevoz i prodaja više od 40 kilograma kokaina i pola kilograma heroina.

Zaplena

Policija je od Samardžije oduzela novac u iznosu 3.300 eura i 1.800 KM, šest mobilnih telefona, tri pištolja, 189 komada municije različitog kalibra, rokovnike sa evidencijama i beleškama za koje se sumnja da se odnose na prodaju opojne droge, dva skupocena ručna sata, bankovne kartice, smeđu biljnu materu koja asocira na opojnu drogu hašiš od 12 grama.

Hapšenje Samardžije
Hapšenje Samardžijefoto: MUP Republike Srpske

Istovremeno, oduzeto je pet putničkih vozila i to: “VW Golf 7”, “VW Polo”, “Audi RS3”, “Ford Focus” i “Škoda Oktavia”.

Bonus video:

00:41

Hapšenje braće Hofman u luksuznom restoranu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track