NARKO BOS BOŽIDAR POBEGAO IZ PRITVORA U ARGENTINI U sve upletena i njegova 30 godina mlađa devojka: Zovu ga ČOVEK SA 1.000 LICA
Foto: argentinska policija

ŠVERCOVAO KOKAIN S LIKOM AL KAPONEA

NARKO BOS BOŽIDAR POBEGAO IZ PRITVORA U ARGENTINI U sve upletena i njegova 30 godina mlađa devojka: Zovu ga ČOVEK SA 1.000 LICA

Crna Hronika -

BUENOS AJRES - Argentinske bezbedonosne snage saopštile su danas da je Božidar Božo Ratković (55), Srbin iz Trebinja​​​​​​ i poznati narko krijumčar, pobegao iz kućnog pritvora u gradu Aveljaneda, gde je od avgusta služio zatvorsku kaznu u kući svoje 30 godina mlađe devojke.

Argentinski mediji prenose kao kuriozitet da je do bega došlo istog dana kada je Daniel Sofia "El Tano", inače ranije povezivan sa Ratkovićem, osuđen na 11 godina zatvora zbog pokušaja šverca 1.600 kilograma droge u Dubai.

Božidar Ratković, kokain, hapšenje, Argentina, Balkanski kartel
foto: argentinska policija

Ratkovićeva devojka je inače u avgustu mesecu dala sve garancije "da će učiniti sve i lično se angažovati" da Ratković ne napušta mesto koje mu je određeno za kućni pritvor.

Inače, on je prebačen u kućni pritvor jer se nalazi u teškom zdravstvenom stanju nakon što je u januaru ove godine pretrpeo moždani udar. Tada je došlo i do delimične paralize određenih delova tela i teških neuroloških oštećenja zbog čega je šest meseci bio hospitalizovan. Upravo zato se ne zna kako je uspeo da pobegne.

Božidar Ratković, kokain, hapšenje, Argentina, Balkanski kartel
foto: argentinska policija

Podsetimo, Božidar Ratković, poreklom iz Trebinja, uhapšen je maja prošle godine u Argentini u velikoj policijskoj akciji kao jedan od vođa balkanskog kartela, a tereti se da je pokušao da prošvercuje velike količine kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Na paketima kokaina pronađene su slike Al Kaponea i meksičkog narko-bosa El Menčo.

Kako su tada preneli argentinski mediji, Ratkovića su policijski inspektori pratili devet meseci, a uhapšen je kad je pokušao da iz Argentine pobegne u Boliviju.

Božidar Ratković, kokain, hapšenje, Argentina, Balkanski kartel
foto: argentinska policija

„Ratković nije znao da je na meti argentinske policije, koja je mesecima pratila njegovu grupu i utvrdila da ovaj ogranak balkanskog kartela posluje najmanje godinu i po dana. Veruje se da je on drogu slao iz Južne Amerike u Evropu, a u aprilu ove godine izvedena je spektakularna akcija“. preneli su mediji neposredno nakon hapšenja.

Ratković, kako prenose mediji, poznat je po nadimku Božo, ali je koristio i kodno ime Brale. Inače, argentinskim vlastima je poznat kao "čovek sa 1000 lica" jer je često koristio lažne identitete. U poslednjem hapšenju Ratković je koristio ime Džeferson Do Karmo Pereira.

1 / 6 Foto: argentinska policija

Lažni identiteti

Čovek sa 1.000 lica

Ratković, kako prenose mediji, poznat je po nadimku Božo, ali je koristio i kodno ime Brale, što je otkriveno prilikom njegovog hapšenja 2010. godine. Tada se teretio za šverc 500 kilograma kokaina koji je zaplenjen 2008. godine u Amazoniji.

- Istražitelji su tada saznali da je Srbin rođen 6. januara 1966. godine na Trebinju, ali je koristio identitet Gorana Simića s datumom rođenja 14. oktobar 1968. godine, sa pasošem broj 3012331, s kojim je nekoliko puta putovao u Kolumbiju, Brazil i druge zemlje - prenose mediji:

- Kad je uhapšen u Brazilu, koristio je nadimak Doktor i lažno ime Slobodan Njegić, pod kojim je čak i bio zatvoren u jednoj kaznionici, sve dok analize otisaka nisu pokazale da mu je pravo ime Božidar Ratković.

Kako mediji pišu, Ratković je jedno vreme stanovao u luksuznoj vili, vozio je najskuplje automobile, a smatralo se da je opasan kriminalac koji ima veze sa evropskom mafijom. U poslednjem hapšenju Ratković je koristio ime Džeferson Do Karmo Pereira.

Baze

Brazil i Argentina

Kako mediji navode, baza balkanskog kartela u Argentini nalazila se u gradu Zarateu, odakle su brodovi s kokainom isplovljavali u Evropu. U Brazilu je Ratkovićeva organizacija imala bazu u gradu Florijanopolisu.

- Oni su teretnim ili turističkim brodovima kokain koji su nabavljali u Boliviji slali u Evropu i Južnu Afriku - pišu mediji.

Kurir.rs/Nezavisne

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja