DUŠKO PO UGLEDU NA BRATA DARKA PROMENIO LIČNI OPIS: Šarić imao niz plastičnih operacija pre nego što se 2014. predao! NISU JEDINI
Foto: Zorana Jevtić, Nemanja Nikolić, Privatna Arhiva

život u ilegali

DUŠKO PO UGLEDU NA BRATA DARKA PROMENIO LIČNI OPIS: Šarić imao niz plastičnih operacija pre nego što se 2014. predao! NISU JEDINI

Crna Hronika -

Pljevljak se 4. januara predao srpskoj policiji, a u bekstvu je bio od jula 2022. kada je optužen da je bio deo kriminalne grupe Darka Šarića

Duško Šarić, brat Pljevljaka Darka Šarića, koji se predao policiji pre četri dana nakon što je bio u bekstvu od jula 2022, kada je raspisana poternica za njim zbog sumnje da je bio deo kriminalne grupe koju je organizovao njegov brat, tokom boravka u ilegali potpuno je promenio svoj fizički izgled.

Kurir je ekskluzivno došao u posed fotografije koja je, prema rečima našeg izvora, nastala tokom Duškovog skrivanja od policije i pravosudnih organa. On je, kako se može videti na slici, dosta mršaviji nego ranije, pustio je kosu i bradu.

duško šarić pustio kosu i bradu, smršao dok je bio u bekstvu
duško šarić pustio kosu i bradu, smršao dok je bio u bekstvufoto: Printscreen

Nije retkost

- Duško gotovo da ne liči na sebe sada. Gotovo niko ga ne bi ni prepoznao kada bi ga sreo na ulici. Inače, slika je nastala malo pre 4. januara kada se Šarić u pratnji svog advokata predao policiji - kaže nam izvor.

Menjanje identiteta, promena fizičkog izgleda i stila oblačenja, pa čak i estetske intervencije, nisu retke među beguncima. Pre Duška Šarića, takvu transformaciju napravio je njegov rođeni brat Darko, koji je šokirao javnost kada se 2014. godine predao srpskim pravosudnim organima posle šest godina skrivanja.

darko i duško šarić
darko i duško šarićfoto: Ana Paunković

Njegov fizički izgleda bio je drastično promenjen, a spekulisalo se i da se tokom bekstva Darko podvrgao brojnim plastičnim operacijama.

- Potpuno je promenio lice, ugradio je implante u jagodice, smanjio je nos, podizao kapke, korigovao podbradak i uši. Ne treba zaboraviti i da je uradio transplataciju kose - rekao je tada za Kurir poznati plastični hirurg koji je insistirao na anonmnosti.

"Plastičar" je potom objasnio i da za te estetske korekcije nije bilo potrebno mnogo vremena, kao ni novca.

kako je darko šarić izgledao pre 2014. godine
kako je darko šarić izgledao pre 2014. godine

- Sve ovo je moglo da se završi za mesec dana. Cene operacija i korekcija variraju od zemlje do zemlje. Recimo, u svetu samo korekcija nosa košta od 10.000 do 20.000 evra. Međutim, u Južnoj Americi sve ovo košta oko 50.000 evra - rekao je ranije naš sagovornik.

Lažna dokumenta

Kriminolog Dobrivoje Radovanović objasnio je "da je promena ličnog opisa sve češća odluka kriminalaca koji beže od pravde, ali i od suparnika".

evo šta je sve korigovao darko šarić dok je bio u višegodišnjem bekstvu
evo šta je sve korigovao darko šarić dok je bio u višegodišnjem bekstvu

- Nije retkost da menjaju svoj život iz korena, pa tako i svoj fizički izgled jer je to neko osnovno pravilo, pored lažnih dokumenata - rekao je Radovanović ranije za Kurir i dodao da begunci to rade kako bi što duže ostali na slobodi.

Podsetimo, braći Šarić trenutno se sudi u Specijalnom sudu u Beogradu, nakon što je Javno tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnicu protiv njih.

darko šarić je ovako izgledao u aprilu 2022. kada je uhapšen
darko šarić je ovako izgledao u aprilu 2022. kada je uhapšenfoto: Ana Paunković, Nenad Kostić

Duško Šarić tereti se da je vodio računa o finansijama kriminalne grupe na čijem čelu je njegov rođeni brat koji se iza rešetaka nalazi od 10. aprila 2022, a koji se sumnjiči da je tokom boravka u pritvoru u drugom predmetu za šverc kokaina, organizovao kriminalnu grupu koja je za cilj imala diskreditaciju i planiranje ubistva svedoka-saradnika u predmetu u kom mu se tada sudilo, Nebojše Joksovića.

Jovan Vukotić

Operisao nos, jagodice, mladež...

Braća Šarić nisu jedini koji su tokom bega od pravde promenili svoj izgled. Priča se da je i sada pokojni šef škaljarskog klana, Jovan Vukotić, u Turskoj imao nekoliko plastičnih operacija kako ga plaćene ubice ne bi prepoznale.

Podsetimo, Vukotić je do ubistva 8. septembra 2022. u Istanbulu, više puta bio na meti suparničkog kotorskog klana, a nakon njegove egzekucije turska policija objavila je njegove dve fotografije, na kojim se videlo da je on tokom skrivanje promenio i identitet, ali i lice.

turci objavili da je vukotić pored identiteta promenio i lični opis
turci objavili da je vukotić pored identiteta promenio i lični opisfoto: Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske

- Tursko ministarstvo objavilo je dve fotografije Jovana Vukotića, jednu iz 2018, a drugu iz 2021. Na svežijoj slici videlo se da mu je drugačiji nos, kao i jagodine i obrve, a uklonio je i mladež sa lica - podseća izvor i dodaje da su njegova poslednja dokumenta glasila na ime Predrag Popović, koji se predstavljao kao agent za nekretnine.

Najdrastičnija promena

Karadžić postao dr Dabić

Bivši predsednik RS, Radovan Karadžić, koji je osuđen na doživotnu robiju za genocid, zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u sudu u Hagu, jedan je od begunaca koji je te 2008. šokirao svetsku javnost, kada je otkriveno da se krio pod lažnim imenom doktora Dragana Dabića i pojavljivao se čak i na televiziji, držao predavanja, dok niko nije slutio ko se krije iza duge kose i sede brade.

radovan karadžić gčumio da je doktor dragan dabić
radovan karadžić gčumio da je doktor dragan dabićfoto: Profimedia

- Pod lažnim imenom počeo je da stvara novu karijeru, male zajednice pristalica zdravog života, alternativne medicine, ali i jedne vrste meditacije poznate kao tihovanje. Nudio je lekarsku pomoć za astmu, dijabetes, epilepsiju i seksualne smetnje - podseća izvor i dodaje da je držao predavanja širom Srbije, imao svoj sajt na kome je ostavio i svoj broj telefona i imejl adresu.

- Izgledao je kao čovek koji ništa ne krije dok ga je ceo svet tražio. Živeo je na Novom Beogradu, gde je i uhapšen, a klinci iz kraja su ga zvali Deda Mraz, zbog duge sede brade i kose - podseća sagovornik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja