RAT KLANOVA DO ISTREBLJENJA POČEO PRE 10 GODINA! Sukob BIVŠIH PRIJATELJA odneo preko 60 ŽIVOTA, škaljarci i kavčani se ne smiruju
Foto: Privatna Arhiva, Printscreen

kriminal

RAT KLANOVA DO ISTREBLJENJA POČEO PRE 10 GODINA! Sukob BIVŠIH PRIJATELJA odneo preko 60 ŽIVOTA, škaljarci i kavčani se ne smiruju

Crna Hronika -

Svađa nekada jedinstvenog klana počela je 2014. u Valensiji posle nestanka 200 kilograma kokaina iz štek stana Gorana Radomana, prve žrtve obračuna koji i dalje traje

Krvavi rat do istrebljenja pripadnika nekada jedinstvenog škaljarskog klana, koji se 2014. pocepao na dve kriminalne grupe, otpočeo je pre tačno 10 godina! Širom Evrope sve do Južne Amerike u krvavim sukobima u automobilima, na ulicama, u restoranima i na sahranama ubijeno je najmanje 60 ljudi.

Bivši prijatelji

Najbolji prijatelji, komšije i kumovi krenuli su jedni na druge zbog 200 kilograma kokaina.

Vukotić, Zvicer i Kašćelan
Vukotić, Zvicer i Kašćelanfoto: Privatna arhiva, MUP Srbije, Shutterstock

- Ja sam vas napravio, ja ću i da vas uništim - čuvena je rečenica koju je, navodno, tadašnji vođa jedinstvenog škaljarskog klana Slobodan Kašćelan izgovorio kada je došlo do raskola u kriminalnoj grupi, i kada je on okupio najbliže saradnike i napravio novi, kavački klan. Bivšim prijateljima tada je, navodno, poručio da će da ih zbriše s lica zemlje.

Rat je počeo kada je iz jednog stana u gradu Valensiji u Španiji nestao deo tovara od 530 kilograma kokaina koji je klan nabavio za prodaju. Cetinjanin Goran Radoman bio je zadužen za skladištenje i čuvanje droge u nekoliko stanova, ali je u to vreme zbog saobraćajne nesreće uhapšen na Kubi.

Goran Radoman prva žrtva rata klanova
Goran Radoman prva žrtva rata klanovafoto: Printscreen, Ilustracija, Privatna Arhiva

Prema jednoj verziji razloga za izbijanje rata klanova, Radoman je drogu vrednu 20 miliona evra prisvojio, a prema drugoj mu je ta droga ukradena iz stana. Navodno, braća Igor i Jovan Vukotić su poverovala da je droga ukradena, dok je Zvicer okrivio Radomana za nestanak vrednog tovara iz štek stana. Jedni su počeli da sumnjaju u druge, nastala je panika i dotad jedinstveni klan, na čijem su čelu bili Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer, odvojio se, a šefovi "škaljaraca" postaju Igor Dedović i Jovan Vukotić, kao i Jovanov rođeni brat Igor.

Dva naselja

Prve komšije

Dva klana imena su dobila po prigradskim naseljima Kotora Kavač i Škaljari. Prve komšije, najbolji prijatelji koji su zajedno rasli u malom primorskom gradu, postali su krvni neprijatelji. Izvori upoznati s prilikama u podzemlju ispričali su za medije da su pokojni Jovan Vukotić i odbegli Radoje Zvicer nekada bili bliski prijatelji. Tvrdili su čak da postoje fotografije na kojima je zabeleženo da je Vukotić čak bio na svadbi Radoja i Tamare Zvicer.

- U godinama posle izbijanja sukoba nudili su milione evra za glavu onog drugog, a navodno je Tamara Zvicer, koja je suprugu spasla život kada je na njega pucano u Kijevu, uz vatromet i muziku proslavila ubistvo vođe "škaljaraca" u Istanbulu - podseća sagovornik Kurira.

Prva žrtva

- Prva žrtva sukoba nekada najboljih prijatelja bio je upravo Radoman. Ubijen je 15. februara 2015. u garaži zgrade na Novom Beogradu u kojoj je živeo. Tako je počela Zvicerova krvava osveta - podseća sagovornik Kurira. Sledeći na spisku za egzekuciju bio je nekada Zvicerov blizak saradnik i prijatelj Goran Đuričković, pošto je vođa "kavčana" čuo glasine da su on i Radoman posle raskola pripremali njegovo ubistvo. Đuričković je inače bio zet legendarnog fudbalera Vladimira Petrovića Pižona i likvidiran je iz snajpera 27. oktobra 2015. u Budvi. Posle prve dve likvidacije ubistva su nastavila da se nižu sa obe strane.

Nastavak rata

Neuspeo pokušaj primirja

Mediji su ranije objavili, pozivajući se na izvore iz podzemlja, da je Jovan Vukotić devet meseci pre ubistva u Istanbulu navodno nudio primirje Zviceru, ali je on to odbio. Tada je Vukotić, kako su naveli, snimio video-poruku u kojoj je naveo da želi da se okonča dugogodišnje krvoproliće. Navodno su u toj poruci, koju je Vukotić dao jednom "kavčaninu" da odnese Zviceru, bile stavke kako bi trebalo da izgleda primirje, a Zvicerov odgovor stigao je posle tri dana: "Vi meni batu, a hoćete primirje?! Ne može." Bata, koga pominje Zvicer, navodno je Vladimir Roganović, zvani Vila, ubijen decembra 2018. u Beču.

Ubijeni u Atini, Dedović i Stamatović
Ubijeni u Atini, Dedović i Stamatovićfoto: Privatna arhiva, Printscreen

Prema nekim podacima, najveći udarac "škaljarci" s Vukotićem na čelu zadobili su 2020. - "Škaljarci" su izgubili nekoliko visokopozicioniranih članova, među kojima je najznačajnije ime bilo Igor Dedović, jedan od vođa klana. Dok je u restoranu u Atini večerao sa Stevanom Stamatovićem i njihovim porodicama, prišli su im egzekutori koje su poslali "kavčani" i ubili ih. Samo nekoliko meseci kasnije, u julu, na Krfu su ubijeni i Alan Kožar i Damir Hodžić - podseća izvor. "Škaljarci" su pokušali da uzvrate ubistvom Radoja Zvicera u Kijevu, ali se taj atentat u junu 2020. završio neuspešno. Zvicer je nakon pokušaja ubistva prebačen u Crnu Goru, međutim, nakon pada kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića izgubio mu se trag i trenutno je u bekstvu jer je za njim raspisana poternica.

Poslednja žrtva

Iz bekstva je, kako se sumnja, organizovao likvidaciju svog najvećeg suparnika - Jovana Vukotića. Ubice, koje su kasnije i uhapšene, a među kojima je i Zvicerov rođak, pronašle su ga i likvidirale 8. septembra 2022. u Istanbulu, i to dok se s trudnom suprugom i njihovim detetom vraćao iz tržnog centra. Poslednje u nizu ubistava koje se vezuje za rat klanova dogodilo se 5. januara u Brazilu, kada je likvidiran Darko Gajsler, blizak škaljarskom klanu.

KRVAVA SERIJA

Vukotić ubijen u Istanbulu
Vukotić ubijen u Istanbulufoto: Printscrren, Shutterstock, Privatna Arhiva

UBIJENI "ŠKALJARCI"

- Goran Radoman (37) - izrešetan 15. februara 2015. na Novom Beogradu

- Goran Đuričković (48) - pogođen iz snajpera 27. oktobra 2015. u Budvi

- Goran Dučić (40) - šef obezbeđenja Jovana Vukotića, pronađen mrtav 16. juna 2016. u Novom Sadu

- Ivan Lopičić (27) - ubijen 26. juna 2016. u kotorskom naselju Sveti Vrači

- Goran Biskupović (28) i Miloš Bošnjak (25) - ubijeni 6. septembra 2016. u eksploziji bombe

- Dalibor Đurić (35) - hicem iz snajpera likvidiran 22. septembra 2016. u spuškom zatvoru

- Radomir Đuričković (41) - likvidiran 10. oktobra 2016. na Cetinju

- Petar Damjanović (37) - ubijen pa zakopan, pronađen 14. oktobra 2017. u okolini Cetinja

- Miodrag Kruščić (49) - ubijen 21. maja 2018. u Podgorici

- Vasa Delibašić (45) - blizak Alanu Kožaru, ubijen 29. juna 2018. u Baru

- Zijad Nurković (24) - kum Alana Kožara, ubijen 19. aprila 2019. u Malagi

- Veselin Vesko Vukotić (69) - otac Igora i Jovana Vukotića, ubijen 20. aprila 2019. u Kotoru

- Igor Dedović (43) i Stevan Stamatović (43) - ubijeni 19. januara 2020. u Atini

- Miloš Peruničić (41) - blizak Kožaru, ubijen 2. jun 2020. u Marbelji u Španiji

- Alan Kožar (43) i Damir Hadžić (45) - ubijeni 23. jula sa 29 hitaca na grčkom ostrvu Krf -

Jasminko Šaković (37) - dignut u vazduh 17. januara 2022. u Podgorici

- Milić Minja Šaković (35) - ubijen 17. juna 2022. u centru Budve

- Goran Vlaović (38) - brutalno ubijen 25. avgusta 2022. na hrvatskom ostrvu Pag

- Jovan Vukotić (42) - ubijen u Istanbulu 8. septembra 2022.

Radoje Zvicer bio ranjen u Kijevu
Radoje Zvicer bio ranjen u Kijevufoto: screenshot

UBIJENI "KAVČANI"

- Đorđe Sekulović (30) - ubijen u Podgorici 19. januara 2017.

- Niko Roganović (66) - otac Duška Roganovića i stric Vladimira Roganovića, ubijen 26. jula 2017. u Herceg Novom.

- Goran Lenac (33) - "kavčanin" i bivši crnogorski fudbaler, ubijen u Kotoru 16. septembra 2017.

- Davorin Baltić (41) - ubijen na Vračaru u Beogradu 1. januara 2018.

- Vladimir Roganović (32) - ubijen 21. decembra 2018. u centru Beča

- Milo Ilić (28) - ubijen u Podgorici 29. aprila 2019.

- Jovan Klisić (28) - ubijen u centru Bara 1. novembra 2019.

- Marko Vuković (41) - kum Radoja Zvicera, ubijen na Bežaniji u Beogradu 17. januara 2020.

- Šćepan Roganović (36) - rođeni brat Vladimira Roganovića, ubijen u Herceg Novom 13. februara 2020.

- Andrija Gazivoda (30) - ubijen 17. februara 2020. na Lovćenu

- Saša Klikovac (38) - ubijen 18. jula 2020. ispred svog restorana u Podgorici

Bonus video:

04:06

KAVČANI JEDINO ZA JOVANA VUKOTIĆA KORISTILI PROFESIONALCE: Sve ostale likvidacije izvršavali ONI?! MOTIV IM JE SAMO NOVAC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track