BURNO NA SUĐENJU! Miljkovića okružili stražari, obrušio se na Hrvatina: "Njegov sporazum sa tužilaštvom je FALSIFIKAT"
Foto: Nemanja Nikolić, MUP RS

BURNO NA SUĐENJU! Miljkovića okružili stražari, obrušio se na Hrvatina: "Njegov sporazum sa tužilaštvom je FALSIFIKAT"

Crna Hronika -

Suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića nastavlja se u Specijalnom sudu u Beogradu.

Sudsko veće ušlo je u sudnicu i počelo sa prozivkom optuženih koji su uvedeni u boks za optužene koji je staklom odvojen od dela sudnice u kom sede veće, tužioci i advokati.

Suđenje je za danas završeno i biće nastavljeno sutra

U nastavku suđenja nastavljeno je za izvođenjem pisane dokumentacije

Među pisanom administracijom je nalaz bioloških tragova Biologškog fakulteta. U njima se navodi da su pronađeni tragovi Nebojše Jankovića i Nikole Spasojevića

- Na kesu i ormanu tajne prostorije su pronađeni tragovi Jankovića, a okrivljenog saradnika Nikole Spasojevića na istoj kesi, čime se utvrđuje verodostojnost iskaza okrivljenog saradnika - naveo je tužilac Saša Ivanić.

Za reč se odmah javio i branilac Dejan Lazarević koji je ponovio zahtev da se saslušaju veštaci.

- Ima više doprinosioca tragova, predlažem da se ispita jedan od potpisnika nalaza - rekao je Lazarević i osporio navod tužioca da se ovim dokazom potvrđuje iskaz svedoka saradnika Nikole Spasojevića.

Pronađeni telefoni u ćeliju Filipa Ivanovskog

U sudnici je potom izveden dokaz da su 23. juna 2022. u ćeliji u kojoj je u pritvoru boravio optuženi Filip Ivanovski pronađena dva mobilna telefona i jedan USB memorija.

- Imate zapisnik da je telefon oduzet od Igora Raičevića, ali izgleda treba da se Ivanovski prikaže kao najgori. Ovo nije dokaz, ovo je kleveta - rekal je branilac Ivanovskog, advokat Miljana Perendija.

Podsetimo, kako je Kurir ranije pisao, istragom je utvrđeno da telefone koji su pronađeni u ćeliji koju je Ivanovski delio sa još trojicom pritovrenika, nisu njegovi već da pripadaju njegovom cimeru.

Miljković okružen stražarima

Za reč se javio optuženi Marko Miljković, koji je stao za sudsku govornicu izašao okružen šestoricom stražara.

Miljković: Ja sam se javio vezano za pretres stana Bojana Hrvatina. Nigde ne piše da mu je oduzeto 10.000 evra, koji su proistekli iz krivičnog dela. On to ni sam nije rekao, i dalje tvrdim da je njegov sporazum sa tužilaštvom falsifikat.

Hrvatin opisao sve detalje

Zapisnik o pretresanju stana od 17. jula 2021. svedoka saradnika Bojana Hrvatina, koji je naknadno uhapšen, pet meseci posle drugih pripadnika kriminalne grupe, takođe je danas izveden kao dokaz.

Bojan Hrvatin je, podsetimo, odmah po privođenju priznao izvršenje krivičnih dela i policiji detaljno opisao sve što zna o krivičnim delima u kojima je i sam učestvovao.

Na zaplenjenom oružju tragovi Veljka Belivuka i Miloša Budimira

Kao dokaz je izveden i izveštaj policije u kom se navodi da su na zaplenjenom oružju pronađeni tragovi Veljka Belivuka i Miloša Budimira.

- Ukazujemo sudskom veću na značaj ove dokazne radnje, njom se ukazuje da je na oružju koje je bilo u tajnoj prostoriji, na pušci pronađeni biološki tragovi Budimira, a na pištolju bereta sa prigušivačem tragovi Veljka Belivuka - pojasnio je tužilac Saša Ivanić.

Odmah se javio i advokat Dejan Lazarević koji je naveo da su na tom oružju trag ostavile tri osobe.

- Radi se o mešanom profilu tri osobe i na to moraju da nam odgovore sudski veštaci. Što se tiče traga puška sa prigušivačem, na kojoj je nađen trag Miloša Budimira, isto ćemo pitati veštake jer se navodi da se nalaze tragovi još tri osobe. Radi se o nedefinisanom nalazu veštaka, koje moramo da pozovemo i da ih ispitamo - rekao je Lazarević

Prikazane fotografije sa Partizanovog stadiona

Kao dokaz su potom prikazane fotografije iz Humska 1, prostorije koje su prema navodima optužnice koristili pripadnici kriminalne grupe, koji su delovali pod paravanom navijačke grupe "Principi".

- Vidi se na fotografiji 61 da su to staklena vrata, kroz koja se sve vidi, pa nema reči da je to neki bunker - rekao je advokat Pavle Litričin.

Zatim su prikazane fotografije iz prostorija privatne firme koja se nalazila u prostorijama stadiona, a na kojima se vidi i novac.

Nastavlja se s pregledanjem fotografija kuće u Ritopeku

Advokat Dragoš Cukavac, branilac Vladimira Dimitrijevića odmah se javio za reč i zatražio da se njegov klijent dodatno izjasni o fotografijama koje su ranije pregledane a koje se odnose na pretres prostorija koje je koristio a koje su načinjene posle hapšenja.

Dimitrijević: Ja sam 2018. počeo da živim i radim u Zemunu, prostorije koje su pretresane pripadaju mom ocu. Dolazio sam samo povremeno kod njega, da ga obiđem, zato sam i na pretres kasnio sat vremena.

U sudnici se nastavlja sa pregledanjem fotodokomuntacije, i to fotografija dvorišta i okoline kuće u Ritopeku, njene unutrašnjosti i predmeta pronađenih u njoj, a koje su načinjene 1. aprila 2021.

Advokat Dejan Lazarević javio se za reč pošto su prikazane slike u sudnici.

Ritopek, kuća strave, Veljko Belivuk
foto: Ana Paunković

- Kad sve pogledamo, od prizemlja do poslednjeg sprata, je l' ovde bilo šta ukazuje da su u toj kući vršena krivična dela, neki ljudi otimani ili nešto drugo? Ne ukazuje ništa - rekao je kratko Lazarević.

Na nekoliko fotografija, na kojima je dvorište kuće, vidi se iskopana zemlja, odnosno rupe u zemlji, kao i obeleženi tragovi.

- Policija je kopala te rupe, pretraživala je nešto ali ništa nije našla - prokomentarisao je Lazarević, koji brani Belivuka i još 10 okrivljenih.

U sudnici je potom pokazano 70 fotografija iz unutrašnjosti kuće, nedovršeno potkrovlje, zatim telefoni, sim kartice, gumene rukavice i crevo za vodu, noževi, patike, šorts na kome piše "Nemanja", kao i garaža i policije iza kojih je bio prolaz u tajnu prostoriju.

Potom su prikazani obeleženi tragovi na zivodima iz skrivene prostorije, u kojoj su prema navodima optužnice mučene a potom ubijene i samlevene žrtve klana. Takođe su prikazane i slike sa uviđaja industrijske mašine za mlevenje mesa, koja je u njoj pronađena nekoliko meseci posle hapšenja članova kriminalne grupe u februarau 2021.

- Imamo prilike da vidimo ove fotografije, neke su iz takozvane skrivene prostorije, iz njih vidite da nema ništa sumnjivo i da ništa ne ukazuje da je nešto u njoj vršeno nasilno, a tragovima ćemo se baviti kada dođu veštaci - osvrnuo se Belivukov branilac Dejan Lazarević i na ove fotografije.

Bonus video:

01:39

BELIVUK I MILJKOVIĆ ĆE U OVOJ OPTUŽNICI MALO ZAMENITI MESTA Reporter Kurira o sudskom istražnom procesu: Braniće se sa SLOBODE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja