FATALNA GREŠKA! LEGIJIN SPECIJALAC IZREŠETAO MLADIĆA (29) U KAFIĆU! Ubio brata Arkanovog telohranitelja, stradao NI KRIV NI DUŽAN
Foto: Shutterstock, Privatna Arhiva

TRagično

FATALNA GREŠKA! LEGIJIN SPECIJALAC IZREŠETAO MLADIĆA (29) U KAFIĆU! Ubio brata Arkanovog telohranitelja, stradao NI KRIV NI DUŽAN

Crna Hronika -

Dok je mirno sedeo na terasi kafića "Vizard" u Sremskoj ulici u centru Beograda, Dalibora Mateovića (29), izrešetao je sa osam hitaca iz pištolja Željko Simeunović (49), bivši pripadnik Jedinice za specijalne operacije.

Simeunović je zbog tog zločina, koji se desio 6. februara 2004., osuđen pravosnažno na 15 godina zatvora. Tokom postupka, ispostavilo se da je Dalibor ubijen greškom, mada optuženi nikada nije ni reč želeo da izusti o tome. Branio se ćutanjem.

Naime, ubijeni mladić je bio mlađi brat Zvonka Mateovića, telohranitelja Željka Ražnatovića Arkana. Ražnatović je likvidiran 15. januara 2000. u hotelu "Interkontinental" sa prijateljima Milenkom Mandićem Mandom i Draganom Garićem.

Mesto ubistva Dalibora Mateovića
Mesto ubistva Dalibora Mateovića foto: Printscreen/Youtube/Rudar 7

Nezgodan svedok

Arkana i njegove prijatelje ubio je Dobrosav Gavrić iz Loznice, bivši policajac. Zvonko je u trenutku trostrukog ubistva u "Interkontinentalu" uspeo da uzvrati vatru ka Gavriću i rani ga je, ali je ovaj ipak pobegao, uz pomoć saučesnika Dragana Nikolića Gagija i Milana Đuričića.

Te sumnje je i sam Zvonko potvrdio, svedočeći pred sudom.

- Dalibor je poginuo džabe, samo zato što je moj brat i zato što smo bili veoma slični likom. Ja sam bio prava meta, a pretnje sa raznih strana dobijam i dan-danas - izjavio je stariji Mateović i potom opisao događaje koji su prethodili ubistvu mlađeg brata:

Zvonko Mateović
Zvonko Mateović foto: Marina Lopičić

- Mesec-dva ranije, prišao mi je u 'Vizardu' mladić iz Loznice u ime optuženih za Arkanovo ubistvo, i ponudio mi novac da promenim iskaz protiv njih. Pošto sam to odbio, pretili su mi imenima Andrije Draškovića, Zorana Uskokovića Skoleta...

Dalibor je ubijen na isti dan kad je iz Austrije izručen begunac Dragan Nikolić Gagi, koji je takođe osuđen za učešće u trostrukom ubistvu u "Interkontinentalu".

Zvonko Mateović je kazao i da su mu posle bratovljevog ubistva stizale pretnje. Na pitanje sudije zašto ih nije prijavio policiji, odgovorio je:

- Kome da to prijavim? Policiji? Pa policajac je ubio i Dalibora i Arkana... Ubijaju oni i dan-danas, zaštićeni službenim legitimacijama...

Školovani policajac

Inače, Simeunović je uhapšen osam godina posle Mateovićevog ubistva, posle pljačke 11 miliona dinara iz menjačnice "Pariz" u Novom Beogradu.

Što se tiče njegovog kuma Gavrića, on je osuđen u odsustvu na 35 godina zatvora i trenutno se nalazi u zatvoru u Južnoafričkoj republici (JAR), odakle bi trebalo da bude izručen Srbiji. Uspešno to eskivira više od dve decenije.

Samo Dragan Nikolić izdržava zatvorsku kaznu za zločin u "Interkontinentalu", dok je treći optuženi Milan Đuričić ubijen u JAR-u, aprila 2018.

Gavrić i Simeunović upoznali su se, inače, još 1995. u Sremskoj Kamenici gde su zajedno bili na policijskoj obuci. Simeunović je kasnije pristupio JSO, kojom je komandovao Milorad Ulemek Legija, Arkanov veliki prijatelj, ali je posle nekoliko godina morao da napusti ovu jedinicu.

Od tog trenutka počinje njegova kriminalna karijera. Mnogi smatraju da je najveća ironija upravo u tome da je posredno JSO, preko Simeunovića, ubila brata čoveka koji je pokušao da spasi Arkana!

Pokušao da pobegne iz "marice"!

Simeunović je pokušao da pobegne iz "marice" 14. jula 2017., kada je iz zatvora "Nova skela" dovezen u Viši sud u Katanićevoj ulici na suđenje za likvidaciju Mateovića. Zbog toga je osuđen na dodatnih šest meseci zatvora. Nekadašnji pripadnik "crvenih beretki" je, prilikom izlaska iz vozila, odgurnuo jednog i udario drugog stražara pa potrčao prema ogradi, u nameri da je preskoči. Uhvaćen je i savladan u poslednjem momentu. Spektakularnu akciju je navodno pažljivo planirao, a istražitelji nisu isključili mogućnost da je imao saučesnike, koji su ga čekali negde u blizini Hrama svetog Save.

Kurir.rs / Informer

Bonus video:

06:25

ARKAN MISLIO DA ĆE GA NJEGOVE UBICE ZAŠTITITI! Radulović: Pozdravio sa njima pred atentat, a najviše ga koštala JEDNA ZABLUDA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track