BIVŠI NAČELNIK NOVOSADSKE POLICIJE: Optužnicu razumem samo jezički, nisam izvršio nijedno krivično delo!
Foto: Petar Aleksić

BIVŠI NAČELNIK NOVOSADSKE POLICIJE: Optužnicu razumem samo jezički, nisam izvršio nijedno krivično delo!

Crna Hronika -

Slobodan Malešić, bivši načelnik novosadske policije izjavio je danas na početku suđenja pred Specijalnim sudom u Beogradu da nije kriv ni po jednoj tački optužnice kojom su mu na tetet stavljeni trgovina uticajem i zloupotreba službenog položaja.

- Jezički sam razumeo optužnicu, nisam razumeo ništa od onoga što mi je tužilaštvo stavilo na teret, nisam izvršio nijedno krivično delo, izneću svoju odbranu - rekao je Malešić danas pred sudom. Krivicu su danas pred sudom negirali i ostali optuženi. policijski službenik u Prijepolju Ljubomir Savić, službenik Uprave kriminalističke policije Dragan Kovačević, kao i Darko Savić iz Puteva Srbije i Ivan Pavlović, iz Koridora Srbije. Malešić se, podsetimo, tereti za trgovinu uticajem i zloupotrebu položaja. Pre izjašnjenja okrivljenih, tužilac za organizovani kriminal Lidija Ignjatović pročitala je optužnicu u kojoj se navodi da je u periodu od 5. jula 2018. do 4. aprila 2022.. optuženi Malešić kao general policije radi sticanja finansijske koristi organizovao kriminalnu grupu koja je vršila krivična dela trgovina uticajem i zloupotreba službenoj položaja, a čiji su pripadnici postali Dženan Kujović, privrednik iz Prijepolja koji je u međuvremenu sklopio sporazum o priznanju krivice i osuđen je na uslovnu kaznu zatvora i novčanu kaznu, kao i optuženi policajci Stanišić i Kovačević. - Plan je bio da se pruža zaštita Kujoviću prilikom saobraćajne kontrole i od krivičnog gonjenja kao i usluge o privilegijama i sklapanju ugovora između Kujovića i preduzeća sa kojima je poslovao - citirala je tužiteljka navode optužnice.

1 / 11 Foto: Petar Aleksić

Kako je navela, Malešić je koristeći svoj uticaj i ovlašćenja, tražio od Stanišića i Kovačevića tražio da mu se dostavljaju podaci o preduzetim i planiranim radnjama prema Kujoviću i njegovim preduzećima, obezeđuju zaštitu prilikom kontrole Kujovićevih vozila i obećavao im da će za te usluge dobiti unapređenje u službi.

- Malešić je za to dobio naknadu za uređenje splava na Savi, stambenih objekata, uređenje porodičnog imanja, sa računa privrednog društva su uplaćene stipendije njegovom sinu, plaćen je nameštaj u iznosu od 730.000 koji je isporučen Slobodanu Malešeću - navela je tužiteljka u dodala da je ukupan iznos preko milion dinara, dok je za uređenje stana Stanišiću Kujović uplatio oko 1.500 evra.

Radi realizacije plana grupe, kako je dalje navela, Malešić je tokom 2018. kao što je usmeno uticao na Dijanu Hrkalović da izda nalog da iz evidencije MUP-a od službenice analitike uticao da se zua Kujovića skine operativna mera Nadzor i kontrola, koju je upisala Uprava kriminalističke policije za Prijepolje, pa je ta mera prema njemu je obustavljena i prema njemu je ukinuta pojačana kontrola koja je sprovođena prema bezbednosno interesantnim osobama.

Malešiću je takođe stavljeno na teret da je za obećani novac za stipendiju i uređenje stambenih objekata, posredovao kod optuženih Darka Savića iz Puteva Srbije i Ivana Pavlovića iz Koridora Srbije da prilikom izgradnje obilaznice auto puta kod Beograda zaključe ugovor sa Kujovićem kao jednim od podizvođača, što su i učinili.

Slobodan Malešić, suđenje, suđenje Slobodanu Malešiću
foto: Petar Aleksić

Poslednjom tačkom optužnice, bivšem načelniku novosadske policije stavljeno je na teret i da nije nadležnoj policijskoj stanici prijavo da je službeno vozilo koje mu je dato na korišćenje, a u vreme dok ga je koristio u privatne svrhe, učestvovalo u saobraćajnoj nesreći u julu 2021. Branilac Darka Savića, advokat Zora Dobričanin Nikodinović, pre iznošenja detaljnih odbrana zatražila je da se iz spisa predmeta izdvoje privatne prepiske koje nemaju nikakve veze sa predmetom.

Sudija je, pre nego što se pređe na iznošenje detaljnih odbrana optuženih, saopštio da je veće donelo odluku da je odlučeno da se kao dokaz izvedu naredbe o pribavljanju materijala, a da će same rezultate prikupljenih dokaza veće da ceni. Nastavak suđenja zakazan je za 5. mart kada bi optuženi trebalo da iznesu detaljne odbrane.

Bonus video:

01:13

Načelnik Uprave policije Ivica Ivković na konferenciji uživo u Palati Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track