"SMEJALI SE DOK MU SE GLAVA PUNILA KRVLJU" Jezivo svedočenje oca kom je sin poginuo na poslu: DALI SU MU OTKAZ ČIM JE PAO U KOMU
Foto: Privatna Arhiva

KURIR TV

"SMEJALI SE DOK MU SE GLAVA PUNILA KRVLJU" Jezivo svedočenje oca kom je sin poginuo na poslu: DALI SU MU OTKAZ ČIM JE PAO U KOMU

Crna Hronika -

Pavle Kosovac, otac Marka Kosovca koji je pre 4 godine umro nakon što se povredio na poslu, uključio se iz Kraljeva u emisiju Puls Srbije gde je govorio o ovom tragičnom slučaju.

Nesrećni mladić je dobio otkaz istog dana kada se teško povredio na radnom mestu u javnom komunalnom preduzeću Čistoća iz Kraljeva. Iako je u tom trenutku bio angažovan na osnovu ugovora o privremeno - povremenim poslovima, a njegov otac ne može da se pomiri sa činjenicom da je rešenje o otkazu stiglo dok se njegov sin borio za život.

Niko nije hteo da pozove

- Nažalost ni dan danas nemam informacije ni zašto, ni kako je moje dete povređeno. Ko ga je povredio? Apsolutno nemam nikakva saznanja, više bi se preduzelo da je kuče pregaženo nego to što je moj sin tako tragično izgubio život. U komi je prevezen sa radnog mesta zbog povrede u klinički centar Kragujevac i istog dana mu je raskinut ugovor, s obrazloženjem "zbog nedolaska na posao". Niko iz ove države, iz bilo koje institucije, do dana današnjeg nije se oglasio. Da me pita da li to dete ima oca? Da li ima majku? Da nas nešto pita, da nam nešto kaže. Obraćao sam se svim institucijama i apsolutno niko ništa nije preduzeo, niko ništa nije utvrdio. Molio sam državu da se izuzme tužilaštvo u Kraljevu, da se odredi nezavisni tužilac i stručnjak iz drugog grada da preuzmu taj slučaj i da utvrde istinu, ja samo tražim istinu - započeo je Kosovac.

Pavle Kosovac
foto: Kurir televizija

Njegov otac Pavle tvrdi mu je sin istog dana dobio otkaz

- Posle tri dana od njegove smrti, pozvali su me iz firme da mi daju rešenje kako bih se prijavio za socijalno osiguranje. Pošto su ga oni odjavili i nema socijalno preko firme. Tada mi je njihova pravnica uručila to rešenje, mada pravnici su mi rekli da to nije smela da uradi jer je on bio punoletan, imao je 28 godina. Ona mi je to dala, nisam se snašao zbog emocija i ja sam to rešenje prihvatio. Oni su mu raskinuli ugovor, u tom rešenju piše da je na dan povrede, 09.09.2019. godine, razlog raskida bio je nedolazak na posao, a piše da je stradao na radnom mestu i da je prebačen u klinički centar u Kragujevcu. U rešenju piše da su se oni konsultovali sa Zavodom za zapošljavanje i doneli su takvu odluku. Inače, niko mi više ništa nije ni pozvao, ni iz čistoće, ni iz tužilaštva, ni iz policije, ni iz neke inspekcije. Apsolutno niko ni iz kakve institucije. Pokušao sam da odem kod Zaštitnika građana. Jedan gospodin mi je tamo rekao da on tu menja gospođu koja radi, da on ne može tu da mi pomogne, da se obratim advokatu. Nikakav mi savet nije dao.

rešenje, otkaz, Pavle Kosovac
foto: Privatna Arhiva

Tokom sahrane direktor firme hteo da razgovara

- Na dan sahrane došao je direktor te firme, ja ga nisam ni poznavao. Za vreme opela mi je rekao da treba da razgovaramo o toj muci. Ja sam mu rekao da mi napusti kuću, jer na taj dan ne mogu ni o čemu da razgovaram kada sahranjujem sina i više me nikad niko nije pozvao, niti me šta pitao, niti mi je šta rekao - rekao je.

Tvrdi da se pisanim putem obratio svim nivoima vlasti, ali da niko nije pomogao

- Obratio sam se pisanim putem predsedniku države, predsednici vlade, republičkom javnom tužiocu, ministru pravde, ministru policije, da se taj slučaj ispita, da se odredi nezavisni tužilac, nezavisni inspektor, da utvrde stanje, da znam istinu. Ništa nisam dobio, nikakve odgovore, niko ništa nije odredio.

Marko Kosovac
foto: Privatna Arhiva

Svedočenje poslovođe o povredi na radu

- Koliko je meni poznato, iz mojih nekih saznanja, a to je dala izjavu šefa. Moj sin je povređen u jutarnjim satima, na drugoj lokaciji. Negde su oni dali izjavu, pa su ga potom odvezli, još je bio u svjesnom stanju, u taj spomen park. Oni se pridržavaju toga, da se on popeo na traktor, da nagazi travu i da mu se izmakla noga preko stranice i da je pao na livadu i da mu pukla lobanja. Kada mu je već glava napunjena krvlju i počeo da posrće, da pada, kolege su se smejale, na kraju su obavestili šefa. On je došao tu i kamionom je odvezao mog sina u hitnu pomoć, nije on pozvao hitnu pomoć jer bi oni pozvali policiju. Da ne bi izvršili uvid na licu mesta, nego je rekao ostalim radnicima da hitno idu kući, a on je ga odvezao kamionom u hitnu. I on je dao tu izjavu kod lekara kada je došla policija, da se on popeo samovoljno da nagazi tu travu i da mu se izmakla noga i da je pao i da se povredio - rekao je Kosovac i dodao:

09:48

SMEJALI SE DOK MU SE GLAVA PUNILA KRVLJU! Jezivo svedočenje oca koji je izgubio sina na radu: Pao u KOMU, ISTI DAN DOBIO OTKAZ

- Mislim da mi sirotinja u ovoj državi nemamo nikakva prava i da za nas nema ni prava ni pravde.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:36

ŠTA MI DRUGO PREOSTAJE, BORIM SE DO KRAJA ŽIVOTA - ON MI JE SVE! Potresna ispovest i apel za pomoć samohrane majke iz Čačka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja